Az oszlop- és sorfejlécek befagyasztása az Excelben

Nagy Excel-táblázatokkal végzett munka esetén a munkalap bal és felső részén található oszlop- és sorfejlécek eltűnnek, ha túlságosan jobbra vagy túlságosan lefelé görgetünk. A probléma elkerülése érdekében fagyassza le a sorokat és az oszlopokat. A fagyasztás bizonyos oszlopokat vagy sorokat a helyére zár, így bárhová görgethet, mindig láthatók a lap tetején vagy oldalán.

A cikk utasításai az Excel 2019, 2016, 2013, 2010, 2007 programokra vonatkoznak; Excel Online; és az Excel for Mac 2016 és újabb verziók.


Fagyassza le a munkalap felső sorát

A munkalap felső sorának befagyasztása nagyszerű módja annak, hogy az Excel címsorai mindig láthatók legyenek. Kövesse ezt a három egyszerű lépést, hogy a fejléc a helyén maradjon.

A munkalap felső sorának befagyasztása:

  1. választ Megnézem a szalag.

  2. választ Fagyasztott panelek. Ha Excel for Mac programot használ, hagyja ki ezt a lépést.

  3. választ Fagyassza le a felső sort.

  4. Az 1. sor alatt egy határ jelenik meg, jelezve, hogy a vonal fölötti terület befagyott. Az 1. sorban lévő adatok láthatóak maradnak, miközben lefelé görget, mert a teljes sor az Excel tetejére van rögzítve.


Fagyassza le a munkalap első oszlopát

A munkalap első sorának befagyasztása mellett az első oszlopot ugyanolyan egyszerűen lefagyaszthatja.

A munkalap első oszlopának befagyasztása:

  1. választ Megnézem.

  2. választ Fagyasztott panelek. Ha Excel for Mac programot használ, hagyja ki ezt a lépést.

  3. választ Az első oszlop befagyasztása.

  4. Az A oszlop teljes területe lefagyott, amelyet az A és B oszlop közötti fekete szegély jelez. Írjon be néhány adatot az A oszlopba, görgessen jobbra, és láthatja, hogy az adatok együtt mozognak.


Fagyassza le mind a munkalap oszlopait, mind sorait

Fagyassza le az aktív cella fölötti összes sort és az aktív cellától balra található összes oszlopot. Ezek az oszlopok és sorok mindig a képernyőn maradnak, függetlenül attól, hogy meddig görgetsz.

A megadott sorok és oszlopok láthatóságának megőrzése:

  1. Válasszon egy cellát, amely a fagyasztani kívánt sor alatt van, és a fagyasztani kívánt oszlop jobb oldalán. Ezek azok a sorok és oszlopok maradnak láthatóak, amikor görgetünk.

  2. választ Megnézem.

  3. választ Fagyasztott panelek. Ha Excel for Mac programot használ, hagyja ki ezt a lépést.

  4. választ Fagyasztott panelek.

  5. Két fekete vonal jelenik meg a lapon, amely megmutatja, hogy melyik üveglap van lefagyva. A vízszintes vonal feletti sorok görgetés közben láthatóak maradnak. A függőleges vonal bal oldalán található oszlopok görgetés közben láthatóak maradnak.


Oszlopok és sorok fagyasztásának feloldása az Excelben

Ha már nem szeretné, hogy bizonyos sorok és oszlopok a helyén maradjanak, amikor görget, oldja le az Excel összes ablaktábláját. A keretekben lévő adatok megmaradnak, de a lefagyasztott sorok és oszlopok visszatérnek eredeti helyzetükhöz.

Az ablaktáblák leállításához válassza a Megnézem > Fagyasztott panelek > Panefagymentesítés. Excel for Mac esetén válassza a lehetőséget Megnézem > Panefagymentesítés helyette.