Itt található a VLC használata a Screencast rögzítéséhez

A VLC egy ingyenes és nyílt forráskódú, többcélú alkalmazás audio és video lejátszáshoz és átalakításhoz. A VLC sokféle videoformátumot játszik le, beleértve a DVD adathordozókat is, számos operációs rendszeren, beleértve a Windows, Mac és Linux operációs rendszereket is. A VLC kódolhatja az asztal élő adatait is. Ezt a típusú videofilmet screencast-nak nevezzük. Készítsen képernyőképernyőt, ha egy szoftverterméket vagy weboldalt szeretne bemutatni, utasítja a nézőket az alkalmazás használatáról, vagy hibát vagy hibát dokumentál a probléma megoldása érdekében.


A VLC letöltése

Először töltse le és telepítse a VLC legújabb verzióját, amelyet gyakran frissítenek. Az útmutató készítésekor a legújabb verzió 3.0.8 volt, de a VLC nem változtatja meg gyakran az interfészét, ha valaha is.

Windows vagy Mac rendszeren lépjen a letöltési oldalra, és válassza ki az operációs rendszer VLC verzióját. A telepítés egyszerű, és a futáshoz biztonságosan bejárhatja a telepítő varázslót.

A Linux felhasználóknak inkább a disztribúció csomagkezelőjét kell használniuk. A VLC nyílt forráskódú, és a Linuxon kedvelt. A csomag neve általában vlc. Az Ubuntu, a Debian, a Linux Mint vagy ezeken a disztribúciókon alapuló telepítse a VLC-t egy terminál megnyitásával és a következő parancs beírásával:

sudo apt install vlc

Miután megvan a VLC, kétféleképpen állíthatja be a képernyőrögzítést: használja a point-and-click grafikus VLC felületet vagy a parancssort. A parancssor segítségével fejlettebb rögzítési beállításokat adhat meg, például asztali vágási méretet és indexképeket, hogy könnyebben szerkeszthető videót készítsen. A legtöbb esetben azonban ez több lehet, mint amire szüksége van. A grafikus VLC interfész könnyebben használható.


Indítsa el a VLC-t és állítsa be a rögzítést

Indítsa el a VLC-t grafikusan. Ez egy normál médialejátszó, narancssárga forgalomkúp ikonnal. Megtalálja a többi alkalmazással együtt, a hely attól függ, hogy az operációs rendszer hogyan rendezi a multimédiás alkalmazásokat.

  1. Nyissa meg a VLC ablakot, válassza a lehetőséget Média.

  2. Ban,-ben Média menüben válasszon Nyissa meg a Capture Device alkalmazást.

  3. Ban,-ben Nyissa meg a Média lehetőséget párbeszédpanelen válassza a ikont Felvételi mód legördülő nyíl és válassza a lehetőséget asztali.

  4. Állítsa be A kívánt képkocka-sebesség 10 és 30 közötti számra. Minél nagyobb a képkockasebesség, annál gördülékenyebben játssza le a videót, de nagyobb fájlmérettel. A számítógépes hardver meghatározza a kezelhető video minőséget. Általában 24 és 30 biztonságos. A 24 kép / mp az amerikai tévékészülék szabványa.

  5. Válassza ki a További lehetőségek megjelenítése jelölőnégyzet a további beállítások felfedéséhez. Ezután állítsa be a gyorsítótárral opció alacsonyabb a kevesebb memóriahasználatért, vagy magasabb, ha a rendszerben több van.

  6. Válassza ki a legördülő nyíl mellett játszani És válasszon Megtérít. Ez az élő asztalt mentési fájlba kódolja.


Állítsa be a célfájlt és a kódolási beállításokat

Miután úgy döntött, hogy fájlját konvertálja az adatfolyamra, az ablak eltolódik, így beállíthatja a kódolási beállításokat.

  1. Ban,-ben forrás szövegmezőbe írja be képernyő://.

  2. Válassza ki a profil legördülő nyíl és válasszon egy profilt. Ez meghatározza, hogy a VLC mely kodekeket használja a fájl létrehozásához, és mely eszközök tudják lejátszani. Az alapértelmezett Videó - H.264 + MP3 (MP4) jó lehetőség a legtöbb helyzetben.

    A VLC-ben különböző eszközök és felbontások beállításai vannak. Ne válasszon audioprofilt, mert az nem tartalmaz videoadatokat.

  3. választ Tallózás hogy megtalálja a célmappát. Válasszon egy kimeneti mappát, és írja be a név a fájljához a felső mezőben. Ezután válassza ki Megtakarítás.

  4. Ha készen áll a rögzítés megkezdésére, válassza a lehetőséget Rajt.

  5. A kisebb ablak eltűnik, és megjelenik a VLC interfész. Majdnem úgy fog kinézni, mint korábban, de az alján lévő lejátszási sáv úgy világít, mintha lejátszaná. Ez azt jelzi, hogy a VLC felvételt készít.

  6. A stream rögzítésének leállításához válassza a lehetőséget megáll a VLC lejátszás vezérlőiben.


Beállítás képernyő rögzítése a parancssor segítségével

További konfigurációs opciókat választhat, ha a grafikus felület helyett a parancssori VLC használatával hoz létre egy screencast. Ehhez a megközelítéshez meg kell ismernie a parancssor használatát a rendszerein, például a Windows cmd ablakában, a Mac terminálban vagy a Linux shellben.

Ha nyitva van a parancssori terminál, akkor nézze meg ezt a példaparancsot, hogy beállítson egy screencast rögzítést Windows rendszeren:

c: path to vlc.exe képernyő: //: screen-fps = 24: screen-follow-mouse: screen-mouse-image = "c: temp mousepointerimage.png": sout = # transzkód {vcodec = h264, venc = x264 {scenecut = 100, bframes = 0, keyint = 10}, vb = 1024, acodec = nincs, skála = 1.0, vfilter = croppadd {cropleft = 0, croptop = 0, cropright = 0, cropbottom = 0}}: {dst = std {mux = mp4, access = fájl, dst = "c: temp screencast.mp4"}} másolat

Linuxon és Mac-en hasonló:

vlc screen: //: screen-fps = 24: screen-follow-mouse: screen-mouse-image = "/ tmp / mousepointerimage.png": sout = # transzkód {vcodec = h264, venc = x264 {scenecut = 100, bframes = 0, keyint = 10}, vb = 1024, acodec = none, scale = 1.0, vfilter = croppadd {cropleft = 0, croptop = 0, cropright = 0, cropbottom = 0}}: duplikátum {dst = std {mux = mp4, access = fájl, dst = "/ tmp / screencast.mp4"}}

Ez a parancs egyetlen sor, és így kell beilleszteni vagy beírni. A fenti példa a jelen cikkben található screencast videó rögzítésére használt pontos parancs.

A parancs több része testreszabható:

  • c: elérési út a vlc.exe fájlhoz: Ez legyen a helyes elérési út a vlc.exe futtatható fájlhoz. Mac-en és Linuxon ez csak vlc lehet.
  • : képernyő-fps = 24: Ezt a rögzíteni kívánt képkocka / másodperc sebességre kell beállítani.
  • : screen-follow-mouse: Tartalmazza ezt az egérmutató rögzítéséhez, zárja ki, ha el akarja rejteni az egérmutatót a képernyõben.
  • : képernyő-egér-kép: Adjon meg egy elérési utat egy mutató képhez, ha az egérmutatót rögzíti.
  • vb = 1024: Állítsa ezt a rögzíteni kívánt bitrátára. A nagyobb bitráta jobb minőségű videót hoz létre, de nagyobb fájlmérettel (ez az fps értékkel kombinálva működik). Próbálja ki az 1500 vagy 2048 értékeket a minőség javítása érdekében.
  • : skála = 1.0: Állítsa be ezt az értéket a videó arányos kicsinyítéséhez vagy nagyításához. Például egy 0.5-es érték létrehoz egy félméretre kicsinyített asztali képernyőt.
  • cropleft, croptop, cropright, cropbottom: Ezek az értékek a vágási területek pixelméretét jelentik. Állítsa 0-ra a teljes asztal rögzítéséhez. Például, ha a cropleft értékét 100-ra állítja, a rögzített asztal 100 pixel szélességet vág ki az asztal bal oldalától. Ugyanaz a logika érvényes az egyes paraméterekre.
  • dst = ": A létrehozni kívánt videofájl teljes elérési útja és neve.

A Screencast szerkesztése

Screencast felvételekor előfordulhat, hogy nem minden rendben egy menetben. Ha ez megtörténik, használja a videoszerkesztő szoftvert a screencast felvétel csiszolásához. Azonban nem minden videószerkesztő képes megnyitni az MP4 formátumú videofájlokat.

Egyszerű szerkesztési feladatokhoz próbálja ki az ingyenes, nyílt forráskódú Avidemux alkalmazást. Ezzel a programmal vághatja le a videó szakaszait, és alkalmazhat olyan szűrőket, mint a kivágás.