Hogyan lehet megnyitni a Lemezkezelést a Parancssorból

A Lemezkezelő segédprogram megnyitásának gyors módja a Windows bármely verziójában a Parancssor. Csak írjon be egy rövid parancsot, és a Lemezkezelő segédprogram azonnal elindul.

A Lemezkezelés a Windows legtöbb verziójában több rétegbe van temetve, így nagyon hasznos lehet, ha gyorsabban elérhetővé teszik ezt a szupereszközt a merevlemezek és más tárolóeszközök számára.

Kövesse az alábbi egyszerű lépéseket a Lemezkezelés elindításához a Windows parancssorából:

A Lemezkezelés parancs a Windows összes verziójában megegyezik, ezért ezek az utasítások egyformán vonatkoznak a Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista és Windows XP rendszerekre is.

Nem kényelmes dolgozni a parancsokkal? A Lemezkezelést a Windows Számítógép-kezelő eszközéből is megnyithatja. (Ez azonban könnyű és gyors, ígérjük!)


Hogyan lehet megnyitni a Lemezkezelést egy paranccsal

A Lemezkezelés parancs használata csak néhány másodpercet vesz igénybe, miután megtudta, hogyan történik.

  1. Windows 10 és Windows 8 rendszerben nyissa meg futás a Start menüből vagy az Alkalmazások képernyőről (vagy az eszköz megnyitásának még gyorsabb módját lásd az oldal alján található Gyorsabb módszer ... részben).

    Windows 7 és Windows Vista esetén válassza a lehetőséget Rajt.

    Windows XP és korábbi verziókban lépjen a következőre: Rajt és azután futás.

    Milyen Windows verzióm van?

    Ebben a lépésben csak annyit tesz, hogy hozzáfér a Windows egy részéhez, amely lehetővé teszi a Lemezkezelés parancs használatát az eszköz megkeresésére és megnyitására, amint azt a következő lépésben láthatja. Különösnek tűnhet, hogy ennek többféle módja van, de a Windows minden verziója kicsit másképp működik.

  2. Írja be a következő Lemezkezelés parancsot a szövegmezőbe:

    ... és akkor nyomja meg a belép gombot vagy nyomja meg a gombot OK, attól függően, hogy honnan futtatta a parancsot.

    Technikailag a Lemezkezelés megnyitása a Parancssorból megköveteli, hogy valóban megnyitja a Parancssor programot (amelyet megtehet, ha akar, ugyanúgy működik). Ugyanakkor egy futtatható program, például a diskmgmt.msc futtatása a keresőből vagy a Futtatás mezőből ugyanazt érinti.

    Gyakorlatilag a diskmgmt.msc egyáltalán nem a "Lemezkezelő parancs", mint bármely más, a parancssori eszköz futtatható fájlja "parancs". A legszorosabb értelemben a diskmgmt.msc csak a program Futtatás parancsa.

  3. Várjon, amíg megnyílik a Lemezkezelés. Azonnali, de eltarthat néhány pillanatig, amíg az egész program betöltődik.

Most, hogy nyitva van, használhatja a meghajtó betűinek megváltoztatására, a meghajtó particionálására, a meghajtó formázására és egyebekre.

A Lemezkezelés megnyitásához használt módszer nem változtatja meg, mit tehet vele. Más szavakkal, ugyanazok a funkciók léteznek, függetlenül attól, hogy melyik parancsikont használja, legyen az Parancssor, a Futtatás párbeszédpanel, a Számítógép-kezelés vagy akár a Windows Intéző.


Gyorsabb módszer a Windows 10 és a Windows 8 rendszerben

Billentyűzetet vagy egeret használ Windows 10 vagy Windows 8 rendszerrel? Ha igen, akkor a Lemezkezelés az Energiafelhasználó menüben történő megnyitása még gyorsabb, mint a Futtatás parancs segítségével.

Csak nyomja meg WIN + X a menü megjelenítéséhez, majd kattintson a gombra Lemezkezelés. Windows 10 és Windows 8.1 esetén a jobb gombbal a Start gombra kattintva megjelenik az Energiafelhasználó menü is.

A Windows 10 rendszerben végrehajthatja diskmgmt.msc közvetlenül a Cortana kezelőfelületéről, ami jó, ha ezt már használta parancsok végrehajtására.

A Lemezkezelés parancs használatának másik módja a Feladatkezelő. Ez határozottan nem gyorsabb módszer, mint a fent leírt eljárás, de ez lehet az egyetlen lehetőség, ha gondjai vannak az asztal megjelenítésével vagy a menük megnyitásával.

Ehhez nyissa meg a Feladatkezelőt a következő címen: Ctrl + Shift + Esc, és menjen filé > Futtass új feladatot. Belép diskmgmt.msc és válassza ki a OK.

A Feladatkezelő módszer pontosan megegyezik a Futtatás párbeszédpanel használatával. Ha összehasonlítja a két mezőt, akkor észreveszi, hogy közel azonosak, mivel ugyanazt a funkciót használja a Windows rendszerben: a parancssort.