Lépésről lépésre útmutató az openSUSE Linux telepítéséhez

A magas rangú német disztribúció után az openSUSE továbbra is jól teljesít a DistroWatch rangsorban, bár nem olyan népszerű, mint korábban. A modern openSUSE két külön változatot támogat - a Tumbleweed-et, amely a legmodernebb szoftvert kínálja a gördülő kiadású modellben, és a Leap-et, amely egy tipikus statikus elosztási modellt követ.


Az openSUSE követelményei

Az openSUSE futtatásához a számítógépen rendelkeznie kell a következőkkel:

  • 2 GHz-es kétmagos processzorral rendelkező számítógép, processzorarchitektúrát használva az X86_64, i586, aarch64 vagy ppc64le családokban.
  • Legalább 2 GB rendszermemória.
  • Legalább 40 GB szabad merevlemez.
  • Telepítő médium (hálózati hozzáférés, DVD-meghajtó vagy USB-port).

Töltse le az openSUSE alkalmazást

Az openSUSE telepítése

Töltse le a megfelelő ISO-képet a kívánt változathoz és a rendszer architektúrájához. Írja be az ISO-t USB-re vagy DVD-re.

Szüksége van ISO-képre az USB-meghajtón? Itt van, hogyan kell csinálni

Indítsa újra a számítógépet, a telepítési adathordozót használva indítási forrásként.

Indítás USB flash meghajtóról

Kövesse a telepítő lépéseit. A modern openSUSE telepítő grafikus telepítőt kínál, amely lépésről lépésre megközelíti a telepítési folyamatot.

A telepítő hasonló bármely más Linux disztribúcióhoz. Néhány figyelemre méltó indulás a következőket tartalmazza:

  • Rendszer elemzése: Ez a lépés ellenőrzi a hálózati kapcsolatot, és felszólítja az online tárolók felvételére a telepítés során. Még mindig szabadon telepítheti az openSUSE-t hálózati kapcsolat nélkül, de a csatlakozás azt jelenti, hogy nem kell telepítenie az operációs rendszert, majd a teljes telepítés után azonnal javítania kell.
  • Online tárolók: A telepítő kéri a Rendszer szerepkör képernyőt, amely több különböző szerepet kínál a számítógép számára. Válasszon egy asztali verziót a KDE Plasma, a GNOME vagy az Xfce segítségével, vagy használjon csupasz csontú asztalt, szervert vagy tranzakciós szerverprofilt. A legtöbb ember asztalt választ a kedvenc asztali környezetével.
  • Korong: Ha az openSUSE-t úgy állítja be, hogy a merevlemez egy részén dolgozzon, használja az Irányított telepítés funkciót, vagy indítsa el az Expert Partitioner eszközt. Ha egy teljes lemezre telepíti, általában rendben van, ha a számítógépet alapértelmezés szerint partícióra hagyja. Hagyja az alapértelmezett munkát a bemutatott módon, ha virtuális gép környezetbe telepít, például Hyper-V vagy OpenBox.

Telepítés utáni eljárások

A telepítő befejezése után indítsa újra az új openSUSE terjesztést. Szükség szerint konfigurálja a hálózatot, telepítse a releváns frissítéseket, és az asztali környezetet módosítsa a preferenciáknak megfelelően.