OpenOffice Calc képletek útmutató

Az OpenOffice Calc, az openoffice.org által ingyenesen kínált táblázatkezelő program lehetővé teszi számítások végrehajtását a táblázatba bevitt adatokra.

Az OpenOffice Calc képleteket használhatja az alapvető számgörgetésekhez, például összeadáshoz vagy kivonáshoz, valamint bonyolultabb számításokhoz, például bérszámfejtéshez vagy a hallgató teszteredményeinek átlagolásához.

Ezenkívül, ha megváltoztatja az adatokat, a Calc automatikusan újraszámolja a választ anélkül, hogy meg kellene adnia a képletet.

A következő lépésről lépésre bemutatott példa bemutatja, hogyan hozhat létre és használhat alapképletet az OpenOffice Calc alkalmazásban.


Az adatok megadása

A következő példa létrehoz egy alapképletet. A képlet létrehozásához használt lépések megegyeznek a bonyolultabb képletek írásakor. A képlet hozzáadja a 3 + 2 számokat. A végső formula így fog kinézni:

= C1 + C2

  1. Válassza ki a cellát C1 és írja be a 3 értéket, majd nyomja meg a gombot belép.

  2. Válassza ki a cellát C2 és írja be a 2 értéket, majd nyomja meg a gombot belép.

  3. Most válassza ki a cellát C3. Itt adjuk meg az alapvető összeadási képletet.

  4. Amikor képleteket hoz létre az Open Office Calc alkalmazásban, Ön mindig kezdje az egyenlőségjel beírásával. Írja be abba a cellába, ahol a választ meg szeretné jeleníteni.

  5. Az egyenlőségjelet követve hozzáadjuk az adatainkat tartalmazó cellák cellahivatkozásait.

    Ha a képletben felhasználjuk adataink cellahivatkozásait, a képlet automatikusan frissíti a választ, ha az adatok a cellákban vannak C1 és C2 változtatások.

    A cellahivatkozások hozzáadásának legjobb módja, ha az egérrel kiválasztja a megfelelő cellát. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy az egérrel kiválassza az adatait tartalmazó cellát, hogy hozzáadja a cellahivatkozását a képlethez.

  6. Alapvető hozzáadáshoz írja be a + miután a C1.

  7. Most adja hozzá a második cellát a képlethez. Válassza ki a cellát C2 to add hozzá a második számot.

  8. nyomja meg belép hogy teljes legyen a képlet. Látnia kell a Formula sáv a munkalap felett az újonnan létrehozott képlet, de a cellában C3 ennek a képletnek az eredménye lesz.


Matematikai operátorok az OpenOffice Calc képletekben

Képletek létrehozása az OpenOffice Calc alkalmazásban nem nehéz. Csak egyesítse adatainak cellahivatkozásait a megfelelő matematikai operátorral.

A Calc képletekben használt matematikai operátorok hasonlóak a matematika osztályban használtakhoz.

  • Kivonás - mínusz jel ( - )
  • Összeadás - pluszjel ( + )
  • Osztály - perjel ( / )
  • Szorzás - csillag (* )
  • Hatványozás - (^ )

OpenOffice Calc műveletek sorrendje

Ha egy operátort egynél több operátort használnak, akkor a Calc e matematikai műveletek végrehajtásához meghatározott sorrendet követ. A műveletek ezen sorrendje zárójelek hozzáadásával változtatható. A műveletek sorrendjének egyszerű megjegyzése a rövidítés használata:

BEDMAS

A műveletek sorrendje:

  1. Bütők
  2. Exponensek
  3. Division
  4. Multiplikáció
  5. Addíció
  6. Subtraction

Hogyan működik a műveletek rendje

A zárójelben szereplő műveleteket először az exponensek követik.

Ezt követően a Calc az osztási vagy szorzási műveleteket ugyanolyan fontosnak tekinti, és ezeket a műveleteket az egyenlet balról jobbra történő sorrendjében hajtja végre.

Ugyanez vonatkozik a következő két műveletre - összeadás és kivonás. A műveletek sorrendjében egyenlőnek tekintik őket. Bármelyik jelenik meg először az egyenletben, akár összeadás, akár kivonás, az az első művelet.