Mi az a Freeware? (Freeware meghatározás)

A freeware az ingyenes és a szoftver kombinációja, vagyis „szabad szoftver”. A kifejezés tehát olyan szoftverprogramokra utal, amelyek 100% -ban ingyenesek. Ez azonban nem teljesen azonos az „ingyenes szoftverrel”.


Mi az a Freeware?

A freeware azt jelenti, hogy nincs szükség fizetett licencekre az alkalmazás használatához, nincs szükség díjakra vagy adományokra, nincsenek korlátozások a program letöltésének vagy megnyitásának hányszorára, és nincs lejárati dátum.

Bizonyos szempontból azonban továbbra is korlátozó lehet. A szabad szoftver viszont teljesen és teljesen érvénytelen a korlátozásoktól, és lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy a programmal bármit megtegyen, amit csak akar.

Raw Pixel / Pixabay


Freeware vs Free Software

A freeware költségmentes szoftver, az ingyenes szoftver pedig a szerzői jogoktól mentes szoftver. Más szavakkal, az ingyenes szoftver szerzői jogi védelem alatt álló, de ingyenesen elérhető szoftver; az ingyenes szoftver olyan szoftver, amely nem tartalmaz korlátozásokat, de lehet, hogy nem ingyenes, abban az értelemben, hogy nincs hozzá ár.

Az ingyenes szoftver a felhasználó akarata szerint módosítható és módosítható. Ez azt jelenti, hogy a felhasználó módosíthatja a program alapvető elemeit, újraírhat mindent, amit csak akar, felülírhatja a dolgokat, teljesen újra felhasználhatja a programot, új szoftverekké varázsolhatja stb.

Ahhoz, hogy az ingyenes szoftver valóban ingyenes legyen, a fejlesztőnek korlátozások nélkül kell kiadnia a programot, ami általában a forráskód megadásával valósul meg. Az ilyen típusú szoftvereket gyakran nyílt forráskódú szoftvereknek, vagy szabad és nyílt forráskódú szoftvereknek (FOSS) nevezik.

Az ingyenes szoftverek szintén jogilag 100% -ban terjeszthetők és felhasználhatók nyereségre. Ez akkor is igaz, ha a felhasználó nem költött semmit az ingyenes szoftverre, vagy ha több pénzt keres az ingyenes szoftverből, mint amennyit fizetett érte. Az ötlet az, hogy az adatok teljesen és teljesen elérhetőek legyenek a felhasználó igényeinek megfelelően.

Az alábbiak tekintendők a szükséges szabadságjogoknak, amelyeket a felhasználónak meg kell adni ahhoz, hogy a szoftver szabad szoftvernek minősüljön (az 1-3. Szabadsághoz a hozzáférés szükséges a forráskódhoz):

  • Freedom 0: Bármilyen célra képes futtatni a programot.
  • Freedom 1: Tanulmányozhatja a program működését, és megváltoztathatja azt, hogy azt csináljon, amit csak akar.
  • Freedom 2: Lehetőséged van megosztani és másolni a szoftvert, hogy segíthess másoknak.
  • Freedom 3: Fejlesztheti a programot, és javításait (és módosított verzióit) nyilvánosság elé terjesztheti, hogy mindenki számára előnyös legyen.

Néhány példa az ingyenes szoftverekre: GIMP, LibreOffice és Apache HTTP Server.

Előfordulhat, hogy egy freeware alkalmazás forráskódja szabadon elérhető. Maga a program nem kerül költségbe, és díjmentesen teljesen használható, de ez nem azt jelenti, hogy a program szerkeszthető és átalakítható valami új létrehozásához, vagy ellenőrizhető, hogy többet megtudjon a belső működésről.

A freeware korlátozó lehet. Például egy program ingyen használható csak magáncélú használatra, és leállhat, ha kereskedelmi célokra használják, vagy a szoftver funkcionalitása korlátozott, mert rendelkezésre áll egy fizetett kiadás, amely fejlettebb funkciókat tartalmaz.

A szabad szoftverhasználók jogaitól eltérően a szabad szoftverhasználók szabadságait a fejlesztő biztosítja; egyes fejlesztők többé-kevésbé hozzáférést adhatnak a programhoz, mint mások. Lehet, hogy korlátozzák a program használatát bizonyos környezetekben, lezárják a forráskódot stb.

A CCleaner, a Skype és az AOMEI Backupper az ingyenes szoftverek példái.


Miért adják ki a fejlesztők az ingyenes szoftvert?

Freeware gyakran létezik egy fejlesztő kereskedelmi szoftverének reklámozásához. Ez általában úgy történik, hogy kiadunk egy hasonló, de korlátozott funkciójú verziót. Például lehet, hogy ebben a kiadásban reklámok szerepelnek, vagy egyes funkciók le vannak zárva, amíg meg nem adják a licencet.

Egyes programok költségmentesen elérhetők lehetnek, mert a telepítőfájl más fizetett programokat hirdet, amelyekre a felhasználó rákattinthat, hogy bevételt érjen el a fejlesztő számára.

Előfordulhat, hogy más ingyenes programok nem keresnek profitot, ehelyett ingyen nyújtják őket a nyilvánosság számára oktatási célokra.


Hol lehet letölteni az ingyenes szoftvert

A freeware sokféle formában és sokféle forrásból származik. Nem csak egy helyen található minden ingyenes alkalmazás.

A videojátékok webhelye kínálhat játékokat, a Windows letöltési tárház pedig Windows alkalmazásokat. Ugyanez vonatkozik az iOS vagy Android készülékekre szánt mobilalkalmazásokra, az ingyenes macOS programokra stb.

Íme néhány link a saját népszerű freeware listáinkra:

  • Registry Tisztítószerek
  • Adatmegsemmisítő szoftver
  • Adatmentési szoftver
  • PC játékok
  • Távoli elérésű szoftvereszközök
  • Biztonsági mentési szoftvereszközök
  • Illesztőprogram-frissítő programok
  • Rendszerinformációs eszközök

Más ingyenes szoftvereket olyan webhelyeken találhat, mint a Softpedia, a FileHippo.com, a QP Download, a CNET Download, a PortableApps.com és mások.

Az Fsf.org az ingyenes szoftverek egyik helye.


További információ a szoftverről

Az ingyenes szoftver ellentéte a kereskedelmi szoftvereknek. A kereskedelmi programok csak fizetés ellenében érhetők el, és általában nem tartalmaznak hirdetéseket vagy promóciós figyelmeztetéseket.

A Freemium az ingyenes szoftverekhez kapcsolódó másik kifejezés, amely az „ingyenes prémiumot” jelenti. A Freemium programok azok, amelyek ugyanazon szoftver fizetős kiadását kísérik, és a professzionális változat népszerűsítésére szolgálnak. A fizetős kiadás több funkciót tartalmaz, de az ingyenes verzió továbbra is ingyenesen elérhető.

A shareware olyan szoftverre utal, amely általában csak egy próbaidőszak alatt áll rendelkezésre ingyen. Célja, hogy megismerje a programot és felhasználja annak jellemzőit (gyakran korlátozott módon), mielőtt eldöntené, hogy megvásárolja-e a teljes programot.

Néhány olyan program elérhető, amely lehetővé teszi a többi telepített program frissítését, néha akár automatikusan is. A jobbak közül néhányat megtalálhat az ingyenes szoftverfrissítő eszközök listáján.