Mi a Windows Boot Manager? (BOOTMGR meghatározás)

A Windows Boot Manager a kötet rendszerindító kódjából töltődik be, amely a kötet rendszerindítási rekordjának része. Segíti a Windows 10, Windows 8, Windows 7 vagy Windows Vista operációs rendszer indítását.

A Boot Manager - amelyet gyakran a futtatható neve, a BOOTMGR hivatkozik - végül lefuttatja a winload.exe fájlt, a rendszerbetöltőt, amelyet a Windows rendszerindítási folyamatának folytatására használtak.

A cikk utasításai a Windows 10, a Windows 8, a Windows 7 és a Windows Vista operációs rendszerekre vonatkoznak.


Hol található a Windows Boot Manager?

A Boot Managerhez szükséges konfigurációs adatok a Boot Configuration Data store-ban találhatók, egy olyan nyilvántartás-szerű adatbázisban, amely felváltotta a Windows régebbi verzióiban, például a Windows XP-ben használt boot.ini fájlt.

Maga a BOOTMGR fájl csak olvasható és rejtett. A Lemezkezelésben aktívként megjelölt partíció gyökérkönyvtárában található. A legtöbb Windows számítógépen ez a partíció Rendszer fenntartva van megjelölve, és nem kap meghajtóbetűjelet.

Ha nem rendelkezik System Reserved partícióval, akkor a BOOTMGR valószínűleg az elsődleges meghajtón található, amely általában C :.


Letilthatja a Windows Boot Manager alkalmazást?

A Windows Boot Manager nem távolítható el. Az alapértelmezett operációs rendszer kiválasztásával, majd az időkorlát csökkentésével csökkentheti azt az időt, amelyre vár, amíg megválaszolja, hogy melyik operációs rendszert kívánja elindítani, alapvetően teljesen kihagyva a Windows Boot Manager programot.

Az alapértelmezett viselkedés módosításához használja a Rendszerkonfiguráció (msconfig.exe) eszközt.

Vigyázzon a Rendszerkonfigurációs eszköz használatakor - szükségtelen módosításokat hajthat végre, amelyek a jövőben csak nagyobb zavart okozhatnak.

  1. Nyissa meg a Felügyeleti eszközök alkalmazást, amely a Rendszer és biztonság hivatkozás a Vezérlőpulton.

    Ha nem látja a Rendszer és biztonság linket a Vezérlőpult első oldalán, válassza a lehetőséget adminisztratív eszközök helyette.

  2. Nyisd ki System Configuration.

    A Rendszerkonfiguráció megnyitásának másik lehetősége a parancssori parancs használata. Nyissa meg a Futtatás párbeszédpanelt (WIN + R) vagy a Parancssor, majd írja be a msconfig.exe parancs.

  3. Válassza ki a csomagtartó fülre a megnyíló Rendszerkonfiguráció ablakban.

  4. Válassza ki azt az operációs rendszert, amelyre mindig elindulni szeretne.

    Ne feledje, hogy ezt később bármikor megváltoztathatja, ha úgy dönt, hogy egy másikra indul.

  5. Állítsa be a Timeout az idő a lehető legkisebb időre, másodpercben, ami valószínűleg 3.

  6. Válasszon OK or alkalmaz a változtatások mentéséhez.

    A változások mentése után megjelenhet egy Rendszerkonfiguráció képernyő, amely tájékoztatja Önt arról, hogy esetleg újra kell indítania a számítógépet. Biztonságos a választás Kilépés újraindítás nélkül- látni fogja, hogy a következő újraindításkor milyen hatással lesz ez a változás.

  7. Úgy tűnik, hogy a Boot Manager le van tiltva.


További információk a Boot Managerről

A Windows rendszeres indítási hibája a BOOTMGR hiányzik.

A BOOTMGR a winload.exe programmal együtt felváltja az NTLDR által a Windows régebbi verzióiban, például a Windows XP-ben végrehajtott funkciókat. Szintén új a Windows önéletrajz betöltője, a winresume.exe.

Ha legalább egy Windows operációs rendszert telepítenek és kiválasztanak több indítással, akkor a Windows Boot Manager betöltődik, beolvassa és alkalmazza azokat a speciális paramétereket, amelyek az adott partícióra telepített operációs rendszerre vonatkoznak.

Ha a Örökség opciót választja, a Windows Boot Manager elindítja az NTLDR-t, és folytatja a folyamatot, mint az NTLDR-t használó Windows bármely verziójának indításakor, például a Windows XP-nél. Ha egynél több Windows-telepítés van, amely a Vista előtti, akkor egy másik indítási menü jelenik meg (amely a boot.ini fájl tartalmából származik), így kiválaszthatja az egyik operációs rendszert.

A rendszerindítási konfigurációs adattároló biztonságosabb, mint a Windows korábbi verzióiban megtalálható rendszerindítási opciók, mert lehetővé teszi az Adminisztrátorok csoport felhasználói számára, hogy lezárják a BCD tárolót, és bizonyos jogokat adnak más felhasználóknak annak meghatározásához, hogy melyik kezelheti az indítási beállításokat.

Amíg a Rendszergazdák csoportba tartozik, szerkesztheti a rendszerindítási beállításokat a Windows Vista rendszerben és a Windows újabb verzióiban a Windows ezen verzióiban található BCDEdit.exe eszközzel. Ha a Windows régebbi verzióját használja, akkor a Bootcfg és az NvrBoot eszközöket használják.