Winload.exe meghatározás (Windows rendszerbetöltő)

A Winload.exe (Windows Boot Loader) egy apró szoftverrendszer-betöltő, amelyet a BOOTMGR, a Windows 10, Windows 8, Windows 7 és Windows Vista operációs rendszerekben használt rendszerindító kezelő indított el.

A winload.exe feladata az alapvető eszközillesztők, valamint az ntoskrnl.exe betöltése, amely a Windows központi része.

Régebbi Windows operációs rendszerekben, mint például a Windows XP, az ntoskrnl.exe betöltését az NTLDR végzi, amely egyben a rendszerindítás kezelője is.


A Winload.exe vírus?

Steven Puetzer / Getty Images

Reméljük, hogy egyértelmű lesz, miután elolvasta az eddigieket: nem, a winload.exe nem vírus. Sajnos rengeteg információt talál ott, amely mást mond.

Például egyes víruskereső webhelyek és más "fájlinformációs" webhelyek a winload.exe fájlt egyfajta rosszindulatú programként fogják megjelölni, és akár odáig is eljuthatnak, hogy a fájl nem alapvető fontosságú és eltávolítható, de ez csak részben igaz.

Bár igaz, hogy a "winload.exe" nevű fájl lehet egy fertőzött fájl, amelynek rosszindulatú szándéka lehet, fontos megérteni, hogy a fájl hol található a számítógépén, hogy meg tudja különböztetni a valódi fájlt és egy esetlegesen rosszindulatú másolatot. .

A Windows Boot Loader nevű winload.exe fájl (a fájl, amelyről ebben a cikkben beszélünk) helye a C: Windows System32 mappában található. Ez soha nem fog változni, és pontosan ugyanaz, függetlenül attól, hogy a Windows melyik verzióját használja.

Ha bárhol máshol található egy "winload.exe" fájl, amelyet egy víruskereső program rosszindulatúként jelöl meg, az nagyon veszélyes lehet. Ebben az esetben jó eltávolítani, mivel ez nem egy igazi rendszerindító fájl.


Winload.exe kapcsolódó hibák

Ha a winload.exe fájl megsérült vagy valamilyen módon törölve lett, akkor a Windows valószínűleg nem úgy működik, ahogy kellene, és hibaüzenetet jeleníthet meg.

Íme néhány a winload.exe hibaüzenetek közül:

A Windows nem indult el. Ennek oka lehet a közelmúltbeli hardver- vagy szoftverváltozás

a winload.exe hiányzik vagy sérült

" Windows System32 winload.exe"
digitális aláírása miatt nem lehet megbízható

Állapot 0xc0000428

Ne próbálja meg kijavítani a hiányzó vagy sérült winload.exe fájlt egy példány letöltésével az internetről! Az online megtalált példány rosszindulatú program lehet, amelyet a keresett fájlnak álcáznak. Ráadásul, még ha online másolatot is meg is ragadna, az eredeti winload.exe fájl (C: Windows System32 fájlban) írásvédett, így úgysem lehet könnyen cserélni.

Az első dolog, amit meg kell tennie a fenti hibák valamelyikének megszerzése után, az, hogy ellenőrizze, hogy a számítógépen nincs-e rosszindulatú program. Azonban a Windows belsejéből futó hagyományos víruskereső program használata helyett használjon ingyenes indítható víruskereső eszközöket. Feltételezve, hogy a winload.exe problémát rosszindulatú programok okozzák, ez valóban egyszerű megoldást jelenthet a problémájára.

Ha a víruskeresés nem segít, próbáljon meg új partíciós rendszerindítási szektort írni, és újjáépíteni a Boot Configuration Data (BCD) tárolót, amelynek javítania kell a winload.exe fájlt érintő sérült bejegyzéseket. Ezeket a megoldásokat a Windows 10 és a Windows 8 alatt a Speciális indítási lehetőségek segítségével, a Windows 7 és a Windows Vista rendszer-helyreállítási opciókkal lehet megtenni.

Valami mást, amit megpróbálhat kijavítani a winload.exe hibát futtatja az sfc / scannow, ami pótolja a hiányzó vagy sérült rendszerfájlt. Kövesse ezt a linket az sfc (System File Checker) parancs használatához a Windows rendszeren kívülről, valószínűleg ebben a helyzetben kell használni.

Egy másik winload.exe hiba, amely nem kapcsolódik a fenti hibákhoz:

Az operációs rendszer egyik eleme lejárt. Fájl: windows system32 winload.exe

Ezt a hibát akkor láthatja, ha a Windows elérte a licenc lejárati idejét, ami akkor fordul elő, ha a Windows előnézeti verzióját használja.

Ilyen típusú hiba esetén a számítógép valószínűleg néhány óránként automatikusan újraindul a hibaüzenet megjelenítése mellett. Ebben az esetben a víruskeresés és a fájljavítás futtatása nem tesz jót - telepítenie kell a Windows teljes, érvényes verzióját működő termékkulccsal, hogy az aktiválás rendesen befejeződjön.


További információ a Winload.exe fájlról

A BOOTMGR elindítja a winresume.exe fájlt a winload.exe helyett, ha a számítógép hibernált módban volt. A winresume.exe ugyanabban a mappában található, mint a winload.exe.

A winload.exe másolatai megtalálhatók a C: Windows almappáiban, például a Boot és a WinSxS, és talán mások is.

UEFI-alapú rendszerek alatt a winload.exe nevet winload.efi-nek hívják, és ugyanabban a system32 mappában található. Az EFI kiterjesztés csak az UEFI firmware-ben létező indítókezelő számára futtatható.