Mi az a képernyőzár? Valóban szüksége van jelszóra?

A modern zárolási képernyő a régi bejelentkezési képernyő továbbfejlesztése, és hasonló célt szolgál: megakadályozza, hogy egy személy használja az eszközét, hacsak nem tudja a jelszót vagy a jelszót.


Mire használhatók a képernyők?

A zárolási képernyő szinte ugyanolyan régóta létezik, mint a számítógép, de ezekben az időkben, amikor a mobil eszközök annyira összefonódnak a mindennapi életünkben, soha nem volt olyan fontos a készülékek zárolásának képessége.

De egy eszköznek nincs szüksége jelszóra ahhoz, hogy a zárolási képernyő hasznos legyen. Az okostelefonjaink zárolási képernyőjének egyik nagyon fontos aspektusa, hogy megakadályozzuk, hogy véletlenül küldjünk neki parancsokat, amikor még mindig a zsebünkben van. Noha a zárolási képernyő nem tette teljesen elavulttá a véletlenszerű tárcsázást, a telefon különös mozdulattal történő kinyitásának folyamata minden bizonnyal sokkal ritkábbá tette.

A zárolási képernyők gyors információkkal szolgálhatnak számunkra anélkül, hogy fel kellene oldanunk a készülékeinket. Az iPhone és az Android-alapú okostelefonok, például a Samsung Galaxy sorozat és a Google Pixel megmutathatják nekünk az időt, a naptárunk eseményeit, a legutóbbi szöveges üzeneteket és egyéb értesítéseket anélkül, hogy bármikor fel kellene oldanunk a készüléket.

Ne felejtsük el a PC-ket és a Mac-eket sem. A zárolási képernyők néha az okostelefonok és a táblagépek szinonimáinak tűnhetnek, de számítógépeinknek és laptopjainknak is van olyan képernyője, amelybe be kell jelentkeznünk a számítógép feloldásához.


A Windows zárolási képernyője

A Windows egyre közelebb került az okostelefonjainkon és laptopjainknál látható zárképernyőkhöz, mivel a hibrid táblagépek / laptopok, mint a Microsoft Surface, egyre népszerűbbek lettek. A Windows zárolási képernyője nem annyira funkcionális, mint egy okostelefoné, de amellett, hogy bezárja a nem kívánt látogatókat a számítógépről, megmutathat egy részlet információt, például azt, hogy hány olvasatlan e-mail üzenet vár ránk.

A Windows zárolási képernyőjének feloldásához általában jelszó szükséges. A jelszó egy fiókhoz van csatolva, és a számítógép beállításakor kerül beállításra. A beviteli mező akkor jelenik meg, amikor a zárolási képernyőre kattint.

Nézzük meg a Windows 10-et és a zárolási képernyő működését. 

  • Az eszköz zárolása: Lehet, hogy nincs tisztában azzal, hogy a Windows 10 számítógépet bármikor lezárhatja. Könnyű kihagyni, de könnyen meg is lehet csinálni. Egyszerűen kattintson a gombra A windows gombra a bal alsó sarokban kattintson a Fiókok gombot a függőleges gomboktól a bal szél szélén, és válassza a lehetőséget Zár. A Fiókok gomb az aktuális számla nevével van ellátva, amely általában az Ön neve.
  • Mi a teendő, ha elzárkózol: Ha a bejelentkezéséhez kapcsolódik egy Microsoft Live-fiók, egyszerűen megváltoztathatja az adott fiók jelszavát.
  • A zárbeállítások módosítása: Kattintson a ikon melletti keresősávra A windows gombot a képernyő alján, és írja be a "képernyőzár beállításai" lehetőséget, és válassza az opciót, amikor az megjelenik az eredményekben. Ilyen egyszerű!
  • A legjobb zárbeállítás a változtatáshoz:  Ha a Microsoft Naptár alkalmazását használja, válassza a Naptár lehetőséget Válasszon egy alkalmazást a részletes állapot megjelenítéséhez és bepillanthat a napi találkozókba és eseményekbe, mielőtt bejelentkezne a számítógépére.

A Mac Lock Screen

Különösnek tűnhet, hogy az Apple Mac OS-jén van a legkevésbé funkcionális zárolási képernyő, de ez valójában nem sok meglepetés. A funkcionális zárképernyőknek van értelme a mobil eszközökön, például okostelefonjainkon és táblagépeinken, ahol érdemes lehet gyorsan információkat szerezni. Általában nem sietünk annyira, ha laptopunkat vagy asztali számítógépünket használjuk. És a Microsofttól eltérően az Apple nem teszi a Mac OS-t hibrid táblagép / laptop operációs rendszerré. 

A Mac zárolási képernyőjének feloldásához általában jelszó szükséges. A beviteli mező mindig a zárolási képernyő közepén található. 

  • Az eszköz zárolása: Kattintson a fiók nevére, amely általában az Ön neve. A fiók neve a menüsor jobb oldalán található a Mac tetején. Ezután kattintson a gombra Bejelentkezés ablak ... hogy bezárja a Mac-et.
  • Mi a teendő, ha elzárkózol: Előfordulhat, hogy felhívnia kell az Apple ügyfélszolgálatát, de az Apple számos módszerrel visszahozza a számítógépéhez való hozzáférést, mielőtt felhívná őket.
  • A zárbeállítások módosítása: A Rendszerbeállításokban válassza a lehetőséget Biztonság és adatvédelem. Megváltoztathatja jelszavát a általános lap Biztonság és adatvédelem. 
  • A legjobb zárbeállítás a változtatáshoz: Az Apple lehetővé teszi egy kis szöveges üzenet megjelenítését a zár képernyőn. Ez egy nagyszerű hely az "Ha elveszett, kérjük, hívjon ..." üzenetet. Ezt az üzenetet ugyanabból állíthatja be általános képernyő Biztonság és adatvédelem.

Az iPhone / iPad zárolási képernyő

Az iPhone és az iPad zárolóképernyője könnyen megkerülhető, ha a Touch ID be van állítva a telefon feloldásához. A legújabb eszközök olyan gyorsan regisztrálják az ujjlenyomatukat, hogy ha megérinti a ikont Home gomb hogy felébressze készülékét, gyakran a zárképernyőn túl a kezdőképernyőhöz vezet. De ha valóban csak a zárolási képernyőt szeretné látni, megnyomhatja a gombot Ébresztés / Felfüggesztés gombot a készülék jobb oldalán. (És ne aggódjon, kitérünk a Touch ID beállítására az eszköz feloldásához is!)

A zár képernyőn a legfrissebb szöveges üzenetek jelennek meg a főképernyőn, de nem csak üzeneteket jeleníthet meg. Íme néhány dolog, amit megtehet a zárolási képernyőn:

  • Húzza ujját jobbról balra: Indítsd a kamerát. Ez nagyszerű a tökéletes felvétel gyors elkészítéséhez.
  • Húzza ujját balról jobbra: Nyissa meg a Ma nézet, amely megmutathatja az adott napra tervezett találkozókat, aktuális híreket stb.
  • Húzza felfelé: Jelenítse meg az aktuális értesítéseket, például az Apple Pay fizetéseket vagy a Facebook figyelmeztetéseket. Gyorsan ellenőrizheti az értesítéseket is, ha lefelé csúsztatja.
  • Húzza felfelé az alsó szélét: Nyissa meg a Control Panel, amely lehetővé teszi a beállítások, például a Wi-Fi vagy a Bluetooth váltását, a zene vezérlését a többi beállítás között.

Ahogy elképzelhető ennyi funkcióval, az iOS zárolási képernyő testreszabható. Egyéni háttérképet is beállíthat a Fotók alkalmazásban, ha kiválaszt egy fényképet, és megérinti a ikont Megosztás gombot, és kiválasztja Használja háttérképként a megosztási lap alsó gombsorából. Lezárhatja 4 vagy 6 jegyű numerikus jelszóval vagy alfanumerikus jelszóval is.

  • Az eszköz zárolása: Megnyomhatja a Ébresztés / Felfüggesztés gombra az iPhone / iPad jobb oldalán, hogy bármikor lezárhassa.
  • Mi a teendő, ha elzárkózol: Előfordulhat, hogy a készüléket vissza kell állítania, és biztonsági másolatból vissza kell állítania. Szerencsére számos módszer létezik a lezárt iPad kezelésére.
  • A zárbeállítások módosítása: Indítsa el a Beállítások alkalmazást, és érintse meg a elemet Érintse meg az ID és a jelszó elemet a menüből. Ez a képernyő lehetővé teszi, hogy kiválassza a zárolási képernyőn engedélyezett funkciókat.
  • A legjobb zárbeállítás a változtatáshoz: engedélyezése iPhone feloldása a Érintse meg az ID és a jelszó elemet beállítások, amelyek lehetővé teszik a Touch ID számára az eszköz feloldását. Meg fog lepődni azon, hogy ez a funkció milyen gyorsan működik, de akkor is szüksége lesz a jelszóra, amikor először bejelentkezik az iPhone / iPad újraindítása után, ezért ne felejtse el a jelszavát!

Az Android Lock Screen

Az iPhone-hoz és iPad-hez hasonlóan az Android-okostelefonok és -táblagépek általában hasznosabb információkat jelenítenek meg, mint a PC-s és Mac-es társaik. Mivel azonban minden gyártó testreszabhatja az Android-élményt, a zárolási képernyő sajátosságai eszközönként kissé változhatnak. Megnézzük a "vanília" Androidot, amelyet az olyan eszközökön láthat, mint a Google Pixel.

A jelszó vagy alfanumerikus jelszó használata mellett mintát is használhat az Android-eszköz zárolásához. Ez lehetővé teszi a készülék gyors feloldását azáltal, hogy a képernyőn a vonalak sajátos mintázatát követi, ahelyett, hogy betűk vagy számok bevitelével tévedne. Általában feloldja az Android-eszközöket a képernyőn való felfelé csúsztatással.

  • Lehúzni: Nyissa meg a Control Panel, amely lehetővé teszi az olyan beállítások váltását, mint a Bluetooth és a Repülőgép mód.
  • Húzza felfelé a mikrofont: Aktiválja a Google hangsegédjét.
  • Húzza felfelé a fényképezőgépet: Gyors hozzáférés a kamerához.

Az Android nem rendelkezik rengeteg testreszabási lehetőséggel a zárolási képernyő számára a dobozon kívül, de az Android készülékek szórakoztató eleme az, hogy mennyit tehet az alkalmazásokkal. Számos alternatív zárolási képernyő áll rendelkezésre a Google Play áruházban, például a GO Locker és a Next Lock Screen. 

  • Az eszköz zárolása: Kattints a Felfüggesztés gombot a készülék jobb oldalán.
  • Mi a teendő, ha elzárkózol: Van néhány választási lehetősége, amikor egy lezárt Android-eszközzel foglalkozik, de néhány attól függ, hogy pontosan melyik eszköz van lezárva.
  • A zárbeállítások módosítása: A jelszót és a jelszó típusát úgy módosíthatja, hogy megnyitja az Android Beállítások alkalmazását Biztonság alatt a Személyes szakasz és koppintás Képernyő zárolása. Használhatja a fent említetteket Mintás műszaki, a Jelszó, egy numerikus PINEgy elcsen (amely megkerüli a jelszóval történő védelmet), vagy a választással tiltsa le teljesen a zárolási képernyőt Egyik sem.
  • A változtatásra vonatkozó legjobb zárbeállítás: Bekapcsolhatja a Smart Lock funkciót, ha a készüléket nyitva akarja tartani otthon vagy a személy tartózkodása közben. Nyissa meg az Android-eszköz Beállítások alkalmazását, és válassza a lehetőséget Biztonság és érintse meg Intelligens zár. A Smart Lock beállításai lehetővé teszik a funkció módosítását, hogy készülékét zárolva tartsa olyan helyzetekben, mint például a testen vagy megbízható helyen, megbízható eszköz közelében vagy akár arc- vagy hangfelismerés beállítása.

Zárnia kell a zárolási képernyőt?

Nincs abszolút igen vagy nem válasz arra, hogy az eszköz használatához jelszó vagy biztonsági ellenőrzés szükséges-e. Sokan jól vagyunk, ha otthoni számítógépünket elhagyjuk ezen ellenőrzés nélkül, de érdemes megjegyezni, hogy sok olyan fontos webhelyet, mint a Facebook vagy az Amazon, bárki könnyen bejelentkezhet, egyszerűen azért, mert a fiók adatait gyakran tároljuk a webböngészőnkben. És minél funkcionálisabbá válnak okostelefonjaink, annál érzékenyebb információk tárolódnak bennük. 

A jelszó segíthet abban, hogy a gyermekek kíváncsi kezei ne kerüljenek készülékeink közé. 

Általában a legjobb, ha az óvatosság mellett téved, amikor a biztonságról van szó. Az iOS Touch ID és Face ID opciói, valamint az Android Smart Lock között a biztonság egyszerűbbé válhat.