Mi a Chromium böngésző, és kinek van szüksége rá?

A Chromium egy nyílt forráskódú projekt, amely a Google Chrome böngészőjét támogatja. Mivel a projekt nyílt forráskódú, a Google és mások is képesek a Chromium forráskódjára építeni és használni. Valójában bárki letöltheti, lefordíthatja és kijavíthatja a Chromium forráskódját.

Webböngészőként a Chromium eredendően kevésbé stabil, mint a Chrome, ami azt jelenti, hogy gyakrabban összeomlik, és más típusú nemkívánatos viselkedést mutathat ki. Ez azonban kompatibilis a Chrome böngészőbővítményekkel, és nagyon hasonló felhasználói élményt kínál anélkül, hogy alávetné magát a Google invazív információgyűjtésének.


Hogyan kapcsolódik a Chromium a Chrome-hoz?

A Chromium és a Chrome nagyon hasonlít egymásra, mert a Chrome Chromiumra épül.

A króm és a króm nagyon szoros kapcsolatban állnak egymással. Nagyon egyszerű módon: a Chrome szinte teljes egészében a Chromiumra épül. Amikor a Google kiadja a Chrome új verzióját, stabil kódot vesznek a Chromium projektből, és hozzáadják saját saját kódjukat az olyan funkciók megvalósításához, mint az automatikus frissítések.

Ily módon a Chrome lényegében króm néhány extra funkcióval, és a króm az ősleves, amelyből a Chrome kikerült.


Mi a króm célja?

A nyílt forráskódú Chromium projekt célja a Google Chrome böngészőjének forráskódjának biztosítása, amely nem nyílt forráskódú. Ez lehetővé teszi a Google számára, hogy külső forrásokból fogadja be az információkat, és nagyon gyorsan ismétli az új ötleteket. Valójában a Chromium böngészőnek minden nap több új verziója jelenik meg.

Ki használja a krómot, és miért használja?

A Chromium kompatibilis a hivatalos Chrome áruház bővítményeivel.

Kevés különböző ok áll rendelkezésre a Chromium használatára a Chrome és más böngészők helyett vagy azok mellett. Az első az, hogy a fejlesztőknek használniuk kell, hogy lássák, hogyan működik, hogyan kell módosítani és mennyire jól teljesítenek a frissítések. Ha Ön nem fejlesztő, akkor a Chromiumot ugyanarra a célra használhatja a hibák bejelentésével.

A nem fejlesztők által használt Chromium egyik fő oka az, hogy hasonló böngészési élményt nyújt, anélkül, hogy bármilyen nyilvánvaló kapcsolat lenne a Google-lal. A Chromium nem gyűjt semmilyen adatot és nem juttatja el a Google-hoz, ezért néhány felhasználó hajlandó a stabilitás kereskedelmére az adatvédelem érdekében.

A Chromium mellett működik, de a Google behatolása nélkül a Chromiumnak az az előnye is, hogy a szokásos Google kiterjesztésekkel dolgozik. Ez azt jelenti, hogy általában átállhat a Chrome-ról a Chromiumra, telepítheti az összes kedvenc kiterjesztést, és nem hagyhatja ki az ütemet.


Melyik böngészők támaszkodnak a Chromiumra?

A fő böngésző, amely a Chromium forráskódjára támaszkodik, a Chrome, de számos más ugyanazon a platformon épül fel. Ezek a böngészők átveszik a Chromium forráskódot, és hozzáadják saját, saját tulajdonú funkcióikat és interfészeiket, hogy más felhasználói élményt teremtsenek.

Íme néhány népszerűbb böngésző, amelyek a Chromiumra épülnek:

  • Opera - Ez a böngésző évtizedek óta létezik, és korábban saját saját kódján alapult. 2013 óta a Chromiumra épülő Blinkre támaszkodik.
  • Yandex - Ez egy orosz böngésző az azonos nevű keresőmotorból, de ugyanazon a Blink motoron alapszik, amely a Chrome, az Opera és más Chromium alapú böngészőket működteti.
  • Vivaldi - Ez a Chromium-alapú böngésző az Opera szellemi utódja is, mivel az Opera egykori vezérigazgatója hozta létre az ebből a böngészőből eltávolított funkciók hozzáadásához.
  • Bátor - Ezt a böngészőt a Mozilla társalapítói fejlesztették ki, de a Chromiumon alapul. Az eladási pont az, hogy a Brave eltávolítja a tolakodó hirdetéseket, és megakadályozza, hogy a webhelyek pluginek szükségessége nélkül kövessék a felhasználói viselkedést. Ez magában foglalja azt a lehetőséget is, hogy a hirdetések megtekintése helyett fizetjen kedvenc tartalomalkotóinak.
  • Epic - Ez egy másik, a Chromiumra épített, adatvédelemre összpontosító böngésző. Ez mindig adatvédelmi módban van, ezért eltávolítja a cookie-kat és törli a gyorsítótárat és a böngészési előzményeket minden alkalommal, amikor bezár egy böngészési munkamenetet.

Hol és hogyan lehet a Chromiumot letölteni a számítógépére

Ha hajlandó kockáztatni némi stabilitást, a Chromium remek böngészési élmény, és könnyebb telepíteni, mint gondolná. Míg a haladó felhasználóknak lehetőségük van manuálisan letölteni és lefordítani a forráskódot, a többiek néhány kattintással letölthetik és futtathatják a Chromium friss verzióját.

Pár kattintással maga töltheti le a Chromiumot.

A Chromium webböngésző elérésének legegyszerűbb módja:

  1. Bármelyik böngészőben lépjen a download-chromium.appspot.com webhelyre.

    A Chromium buildek kézi letöltésének és fordításának más módjai is vannak, de ez a legegyszerűbb módja annak, hogy egy rendes felhasználó a kezébe vegye a böngészőt. Látogasson el a chromium.org oldalra, ahol részletesebb információkat talál a Chromium és a Chromium OS forráskódjának eléréséről.

  2. Az oldal alján, mellett TÁMOGATOTT PLATFORMÁK, válassza ki az operációs rendszernek megfelelő Chromium verziót.

  3. választ letölthető króm.

  4. A letöltés befejezése után válassza ki és csomagolja ki a tömörített fájlt a megnyitásához.

    Ha nem ismeri a tömörített mappákat és fájlokat, olvassa el útmutatóinkat a fájlok kibontásához Mac-en, a fájlok kibontásához Windows-on vagy a fájlok kibontásához Linux-on.

  5. Keresse meg és válassza ki az operációs rendszernek megfelelő fájlt. A Windows-felhasználóknak például kicsomagolniuk kell a chrome-win32.zip fájlt, és ki kell választaniuk chrome.exe. A Mac-felhasználók egyszerűen kiválaszthatják a Chromium alkalmazás ikont a megnyitásához.

A Chromium indításakor rájön, hogy nagyon hasonlít a Chrome böngészőhöz. Ennek megfelelően előfordulhat, hogy kísértésbe hoz egy állandó kapcsolót, de fontos megjegyezni, hogy a Chromium nyers felépítése nem stabil. Ha a böngészőjét fontos munkához használja, vegye figyelembe, hogy az bármikor összeomolhat.

A Chromiumnak vannak biztonsági problémái?

A Chromium ugyanazokkal a biztonsági erősségekkel és gyengeségekkel rendelkezik, mint a stabilabb Chrome böngésző. Mivel a Chromiumot sokkal gyakrabban frissítik, biztonsági javításokat kap, mielőtt a Chrome megtenné.

A Chromium problémája az, hogy nem rendelkezik semmilyen automatikus frissítési funkcióval. Az olyan böngészők, mint a Chrome, a Firefox és az Edge, mind a rendszeres frissítésre szólítják fel a felhasználót. Bizonyos esetekben a böngésző akár automatikusan letöltheti és frissítheti, miután elegendő idő telik el.

A Chromium a felhasználóra számít a frissítések letöltésével. Tehát annak ellenére, hogy a Chromium forráskód biztonsági javításokat és hibajavításokat kap a Chrome előtt, lehetséges, hogy a felhasználó továbbra is futtassa a Chromium sérülékeny verzióját anélkül, hogy tudta volna.

Ha manuálisan frissíti a Chromium példányát rendszeresen, akkor az nem kevésbé biztonságos, mint a Chrome.

A Chromium vírus?

Ha a Chromiumot megbízható forrásból tölti le, például a cikkben megadott helyekről, akkor az semmiképpen sem vírus vagy rosszindulatú program. Annak ellenére, hogy a Chromium projekt nyílt forráskódú, csak a megbízható fejlesztők adhatják be a forráskód módosítását.

Sok felhasználó számára az a kérdés, hogy a rossz szereplők elveszik a Chromium forráskódot, és egyesítik azt rosszindulatú programokkal vagy más rosszindulatú kódokkal. Ha véletlenül hamis verzióját telepíti a Chromiumnak, egy viszonylag jóindulatú eredmény olyan böngészőt eredményezhet, amely a felszínen úgy néz ki, mint a Chrome, de kellemetlen előugró hirdetéseket fecskendez oda, ahová nem tartoznak.

Súlyosabb problémák közé tartozik a billentyűzár, az adatlopás, vagy a számítógép rosszindulatú botnetbe való felvétele.

Hogyan lehet megszabadulni a krómtól

Ha megbízható forrásból töltötte le a Chromiumot, és van egy hiteles példánya, akkor az eltávolítása egyszerű folyamat. Az általános eljárás pontosan megegyezik a többi program eltávolításával a számítógépen.

A Chromium Windows 10 rendszeren történő eltávolításához kövesse az alábbi lépéseket:

  1. Nyomja meg a Windows billentyű + S.

  2. típus eltávolítást.

  3. választ Programok hozzáadása vagy eltávolítása.

  4. Keresse meg a Chromium elemet, majd válassza a lehetőséget Uninstall.

    A Chromium eltávolítása egyszerű, hacsak nincs hamis verziója.

  5. A program teljesen eltávolításra kerül a rendszerből. Ne feledje, hogy az eltávolítás befejezése után előfordulhat, hogy újra kell indítania a számítógépet.

Ha nem látja a Chromiumot a Programok hozzáadása vagy eltávolítása listát, és innen töltötte le a Chromiumot download-chromium.appspot.com, a letöltött fájlok törlése eltávolítja a Chromiumot. Ha más forrásból szerezte be a Chromiumot, vagy egyáltalán nem emlékszik a telepítésére, akkor valószínűleg rosszindulatú programokkal fertőzött verziója van.

A Chromium eltávolításához Mac rendszerről kövesse az alábbi lépéseket:

  1. választ Kereső a dokkján.

  2. Keresse meg és kattintson a jobb gombbal Króm. (A legtöbb rendszerben a alkalmazások mappa.)

  3. választ Áthelyezés a Kukába.

Abban az esetben, ha nem tudja törölni vagy telepíteni a Chromiumot, előfordulhat, hogy rosszindulatú programokat álcázott Chromiumnak vagy a Chromium olyan verziójának, amelyet rosszindulatú kóddal módosítottak.

Ha gyanítja, hogy a Chromium fertőzött verziójával rendelkezik, akkor segíthetünk a rosszindulatú programok eltávolításában.

Van-e biztonságosabb mód a korai krómfunkciók megtapasztalására?

A Chrome Canary nem frissül olyan rendszeresen, mint a Chromium, de automatikusan frissül.

A Chromium használata teljesen biztonságos, ha megbízható forrásból tölti le és proaktív módon frissíti rendszeresen. Ha inkább az automatikus frissítések és a hivatalos Google-letöltés biztonságát részesíti előnyben, akkor a Chrome Canary szinte ugyanolyan élvonalbeli, mint a Chromium anélkül, hogy feladná ezeket az automatikus biztonsági funkciókat.

A Chrome Canary gyakori frissítéseket lát, ezért gyorsabban kap új funkciókat, hibákat és új biztonsági javításokat, mint a szokásos Chrome. Mivel ez továbbra is a Chrome, automatikusan megkapja ezeket a frissítéseket, így nem kell aggódnia a manuális frissítések rendszeres végrehajtása miatt. A Chrome Kanári-verzióját közvetlenül a Google-tól töltheti le.

Töltse le a Chrome Canary

A Chromiumhoz hasonlóan a Kanári is instabil. Ne használja a Chromiumot vagy a Canary-t fontos feladatokhoz, mivel munkája vagy előrehaladása bármikor elveszhet egy váratlan összeomlás miatt.