A zárolt fájlok áthelyezése, törlése és átnevezése

Az a számítógépes fájl, amelyet egyszerre csak egyetlen program vagy folyamat használhat, lezárt fájlnak számít.

Más szavakkal, a szóban forgó fájl "el van zárva" attól, hogy bármely más program használja a számítógépen, amelyen van, vagy akár egy hálózaton keresztül.

Minden operációs rendszer zárolt fájlokat használ. A legtöbb esetben a fájl zárolásának célja annak biztosítása, hogy azt ne Ön, vagy valamilyen számítógépes folyamat használhassa.

Fotosearch / Getty Images


Hogyan állapítható meg, ha egy fájl zárolva van

Rendszerint nem fog vadászni a lezárt fájlok után - ez nem egy fájlattribútum vagy valamilyen dolog, amelyhez listát készíthet. A fájl zárolásának legegyszerűbb módja, ha az operációs rendszer ezt mondja neked, miután megpróbáltad módosítani, vagy áthelyezni onnan, ahol van.

Például, ha szerkesztésre megnyit egy DOCX fájlt, például a Microsoft Word programban vagy más, a DOCX fájlokat támogató programban, akkor az adott program zárolja azt a fájlt. Ha megpróbálja törölni, átnevezni vagy áthelyezni a DOCX fájlt, miközben a program használja, akkor azt mondják, hogy nem lehet, mert a fájl zárolva van.

Más programok valóban létrehoznak egy lezárt fájlt egy adott fájlkiterjesztéssel, például .LCK, amelyet az Autodesk, VMware, Corel, Microsoft és valószínűleg mások programjai használnak. Mások használhatják a .LOCK fájlkiterjesztést, vagy valami hasonlót.

A lezárt fájlüzenetek nagyon változnak, különösen operációs rendszerenként, de legtöbbször ilyesmit lát:

  • A forrás- vagy célfájl használható.
  • A művelet nem hajtható végre, mert a fájl egy másik programban van megnyitva.
  • A folytatás előtt be kell zárnia a fájlt.
  • A folyamat nem fér hozzá a fájlhoz, mert egy másik folyamat lezárta a fájl egy részét.
  • Úgy tűnik, hogy ez a virtuális gép használatban van.

Hasonló a mappákhoz, amelyek gyakran a-t mutatnak Használt mappa prompt, majd a Zárja be a mappát vagy fájlt, és próbálja újra üzenet.


A zárolt fájl feloldása

A lezárt fájlok áthelyezése, átnevezése vagy törlése néha nehézségekbe ütközhet, ha nem biztos abban, hogy mely program vagy folyamat nyitotta meg ... amelyet be kell zárnia.

Néha nagyon egyszerű megmondani, hogy melyik program zárolta a fájlt, mert az operációs rendszer megmondja a hibaüzenetben. Gyakran azonban ez nem történik meg, ami bonyolítja a folyamatot.

Például néhány lezárt fájl esetén egy olyan üzenet jelenik meg, amely valami nagyon általánosat mond, például "a mappát vagy a benne lévő fájlt egy másik program nyitja meg". Ebben az esetben nem lehet biztos abban, hogy melyik programról van szó. Még az is lehet, hogy a háttérben futó folyamatból származik, és nem is látja, hogy nyitva van!

Szerencsére számos okos szoftvergyártó által létrehozott ingyenes program létezik, amelyek segítségével áthelyezhet, átnevezhet vagy törölhet egy lezárt fájlt, ha nem biztos abban, hogy mi zárolja azt. Kedvencünk a LockHunter. Segítségével egyszerűen kattintson a jobb gombbal egy lezárt fájlra vagy mappára, hogy tisztán lássa, mi tartja azt, majd könnyen feloldhatja a fájlt az azt használó program leállításával.

Amint azt a fenti bevezetőben említettük, a fájlok hálózaton keresztül is zárolhatók. Más szavakkal, ha az egyik felhasználónak meg van nyitva a fájl, akkor megakadályozhatja, hogy egy másik számítógép egy másik számítógépe megnyissa a fájlt oly módon, hogy lehetővé tegye a változtatásokat.

Amikor ez megtörténik, a Számítógép-kezelés megosztott mappák eszköze nagyon hasznos lehet. Csak érintse meg és tartsa lenyomva vagy kattintson jobb gombbal a megnyitott fájlra vagy mappára, és válassza a lehetőséget Zárja be a Fájl megnyitása elemet. Ez a Windows összes verziójában működik, például a Windows 10, a Windows 8 stb.

Ha olyan konkrét hibával foglalkozik, mint például a "virtuális gép" hiba felülről, akkor lehet, hogy meg kell vizsgálnia, hogy mi történik. Ebben az esetben általában VMware munkaállomás-probléma, ahol az LCK-fájlok nem engedik átvenni a virtuális gép tulajdonjogát. Csak törölheti az adott virtuális géphez társított LCK fájlokat.

A fájl zárolásának feloldása után szerkeszthető vagy áthelyezhető, mint bármely más fájl.


Hogyan készítsünk biztonsági másolatot a lezárt fájlokról

A zárolt fájlok problémát jelenthetnek az automatikus biztonsági mentési eszközöknél is. Amikor egy fájlt használnak, gyakran nem érhető el olyan mértékben, amennyire a biztonsági mentési programnak szüksége van a biztonsági másolat készítéséhez. Lépjen be a Volume Shadow Copy Service vagy a VSS ...

A Volume Shadow Copy Service egy olyan szolgáltatás, amelyet először a Windows XP és a Windows Server 2003 rendszerben vezettek be, amely lehetővé teszi a fájlok vagy kötetek pillanatképek készítését még használatuk közben is.

A VSS lehetővé teszi más programok és szolgáltatások, például a Rendszer-visszaállítás (Windows Vista és újabb), a biztonsági mentési eszközök (például a COMODO Backup) és az online biztonsági mentési szoftverek (például a Carbonite) számára, hogy az eredeti, lezárt fájl megérintése nélkül hozzáférjenek a fájl klónjához.

Az online biztonsági mentés összehasonlító táblázatunkban megtudhatja, melyik másik kedvenc online biztonsági mentési szolgáltatásunk támogatja a lezárt fájlok biztonsági mentését.

A Volume Shadow Copy használata biztonsági mentési eszközzel óriási pluszt jelent, mert soha nem kell aggódnia az összes nyitott program bezárása miatt, hogy az általuk használt fájlok biztonsági másolatot készíthessenek. Ennek engedélyezésével és használatával a számítógépét a szokásos módon használhatja, a VSS a háttérben működik, és nem látható.

Tudnia kell, hogy nem minden biztonsági mentési program vagy szolgáltatás támogatja a Volume Shadow Copy alkalmazást, és még néhányuk számára is gyakran kifejezetten engedélyezni kell a funkciót.