Az American Express átverési e-mail: mi ez, és hogyan védekezhet ez ellen

Az American Express ügyfelei különféle e-maileket kapnak, amelyek utánozzák a valódi üzletet, de figyelmeztetik őket; ez átverés! Ezeket a kifinomult trükköket arra tervezték, hogy rákattintsanak arra a linkre, amely azonnal megfertőzi a számítógépet vírussal vagy rosszindulatú programmal. Ennél is rosszabb, hogy közülük sokan meggondolják magukat a személyes adatok megadásában, amelyeket aztán felhasználnak az Ön személyazonosságának ellopására. 


Mi az American Express e-mail csalás?

Az American Express e-mail csalása egy ideje létezik, változatok különböző időpontokban jelennek meg. Néhány e-mail nyilvánvalóan hamis, de a jól megírt változatokról szóló újabb jelentéseket sokkal nehezebb észrevenni és elkerülni. A csalók az American Express logóit és a márkanevet használják e-mailekben, amelyek arra szolgálnak, hogy az ügyfeleket rávegyék egy linkre, és felkeressenek egy webhelyet személyes fiókadatok megadásához. Néhányan nagyon meggyőzőnek tűnnek, de gondos vizsgálat és néhány új taktika segítségével elkerülheti, hogy elkapja ezt az átverést. 

 Web / Theresa Chiechi


Hogyan működik az American Express Email átverés?

A csalók e-mailek segítségével próbálják rávenni az American Express ügyfeleket, hogy adják át hitelkártya-számukat, születési dátumukat, társadalombiztosítási számukat és egyéb személyes adataikat, hogy ezzel felhasználhassák személyazonosságukat. 

Az American Express adathalász e-mail olyan formátumú, hogy úgy nézzen ki és hangzik, mintha az American Express-től származna. Általában ijesztő taktikát alkalmaznak, és az üzenet sürgősséget tartalmaz, és homályos fenyegetések vannak a hitelkártya-számla zárolásának vagy bezárásának, ha nem tesz eleget azonnal. Ezekben az e-mailekben néha arra kérik, hogy „igazolja a felhasználói azonosítót”. Egyes e-mailekben még a megbízható megjelenésű tranzakciók részletei is szerepelnek, és azt állítják, hogy a csalás felderítési osztálytól származnak, és arra kérik Önt, hogy gyorsan reagáljon a felsorolt ​​díjakra. Bizonyos esetekben a csalók olyan terminológiát használnak, amely úgy hangzik, mintha a kártyabirtokosok frissítenék fiókjukat. Különböző technikákat alkalmaznak a csábításra, vagy megijesztve, vagy valami értékeset kínálva, cserébe meg kell adnia személyes fiókjának adatait.

Még egy American Express szöveges átverésről is beszámoltak, ahol az ügyfelek szöveges üzeneteket kapnak, amelyekben arra kérik őket, hogy ellenőrizzék a fiókjuk bizonyos adatait. 


Hogyan találják meg az American Express Email csalók az áldozatokat?

A számítógépes bűnözők különböző forrásokból szereznek e-mail címeket. Bizonyos esetekben tömeges e-maileket küldhetnek emberek ezreinek, remélve, hogy közülük néhány American Express ügyfél, aki elveszi a csalit. Egyesek robotok segítségével keresik az internetet e-mail címekhez; más csalók megcélzott listákat vásárolnak az e-mail előfizetőkről a sötét interneten. 

Hogyan kerülhetem el, hogy bekapcsolódjak ebbe az átverésbe?

A legjobb módszer az átverés elkerülésére az, ha pontosan megtudja, mit kell keresnie az e-mailekben, és mit kell tennie, ha megkapja. Először ellenőrizze a „from” e-mail címet. Lehet hamis, de ellenőrizze az e-mail fejléceket, hogy ellenőrizze, hogy az e-mail az American Express hiteles fiókjából származott-e.

Az American Express kizárólag az e-mail címeket használja az ügyfelek e-mailezésére: @ americanexpress.com, @ aexp.com, @ welcome.aexp.com, @ americanexpress.co.uk, @ email.americanexpress.com, @ welcome.americanexpress.com és @ aexpfeedback.com.

Az alábbi tippekre érdemes figyelni, ha átverést észlel:

  • Ha hamis e-mailt kap arról, hogy az American Express-től származik, és az nem a fent felsorolt ​​domainek egyikéből származik. Ne nyissa meg, ne kattintson egyetlen linkre sem, és azonnal törölje.
  • Keresse meg a nyelvtani hibákat és a furcsán megfogalmazott mondatokat. Ezek az árulkodó jelek arra utalhatnak, hogy ez nem jogos. 
  • Ha az e-mail sürgős üzenetküldéssel kényszeríti a művelet végrehajtására, vagy ha fiókját lezárják, korlátozzák vagy zárolják, akkor valószínűleg hamis. 
  • Soha ne kattintson az e-mailben található linkre. Mindig nyisson meg egy új böngésző oldalt, jelentkezzen be onnan a fiókjába, és nézze meg, kell-e valamire a figyelmet.
  • Ne nyisson meg olyan mellékleteket, akiket nem ismer.
  • Tartsa az egeret a linkek felett, hogy lássa, hol tartanak. 
  • Soha ne küldjön személyes adatokat SMS-ben bárkinek, akit nem ismer. 
  • Az URL-ekben keresse meg a https-eket, mielőtt bármilyen információt adna meg egy webhelyen, amely úgy néz ki, mintha az American Expressé lenne. Ha nem látja a zár szimbólumát, akkor ez egy hamis webhely lehet. 
  • Soha ne adjon ki személyes adatokat bárkinek, aki kéri, hacsak nem Ön kezdeményezte a cserét.

A bankok és hitelkártyák soha nem kérik az ügyfeleket e-mailen vagy interneten keresztül a társadalombiztosítási számok, számlaszámok, születési dátumok vagy egyéb személyes adatok ellenőrzésére. 


Már áldozat vagyok. Mit kellene tennem?

Ha megkapta az egyik e-mailt, és rákattintott egy linkre, megnyitott egy mellékletet, vagy meglátogatott egy weboldalt, majd megadta a számlaszámát vagy bármely más személyes adatot, beleértve a bejelentkezési adatait is, akkor tegye meg az alábbi lépéseket az esetleges károk ellensúlyozására. 

  • Forduljon telefonon az American Express-hez (látogasson el a weboldalukra, hogy megkapja a telefonszámot, vagy megnézze a kártya hátulját), és ismertesse a történteket. Megváltoztatják a számlaszámot és a biztonsági részleteket.
  • Változtassa meg a jelszót és a PIN-kódot a bejelentkezési fiókjánál az American Express használatával.
  • Ha bármilyen banki adatot vagy más személyes adatot adott meg, vegye fel a kapcsolatot az említett intézményekkel a számlák biztosítása érdekében, és változtassa meg a kártya számát és bejelentkezési adatait. 
  • Frissítse a víruskereső szoftvert a számítógépén, és futtasson teljes ellenőrzést, hogy megbizonyosodjon arról, hogy semmi rosszindulatú nincs telepítve a számítógépére.
  • Vegye fel a kapcsolatot a hitelintézetekkel a hitelfelügyelet beállításához vagy a hitel befagyasztásához a fiókjában, így az Ön nevében nem lehet új számlákat nyitni az Ön nevében. 

Az e-mailt továbbítsa az American Express jelentés adathalász e-mail címére, amely a következő: [email protected]. Ne adja meg a számlaszámát vagy személyes adatait; csak küldje el nekik, majd törölje az e-mail fiókjából. 

Hogyan kerülhetem el, hogy az American Express e-mail csalásokra célozzanak?

Az American Express e-mail csalások elleni védelem legjobb módja, ha nyitva tartja a szemét az ilyen típusú e-mailek iránt. Mielőtt reagálna, alaposan vizsgálja meg őket. Mindig telefonon léphet kapcsolatba az American Express-szel, ha úgy érzi, hogy jogos problémája van a fiókjával. Néhány további óvintézkedés: 

  • Soha ne kattintson a linkekre és ne nyissa meg a mellékleteket az e-mailekben.
  • Mindig frissítse a víruskereső szoftvert, és futtasson gyakran ellenőrzéseket.
  • Gyakran cserélje az online banki és hitelkártya-számlák jelszavát, és használjon betűk, számok és szimbólumok összetett kombinációit.
  • Ellenőrizze hitelnyilvántartását, hogy ellenőrizze-e az illetéktelen tevékenységeket. 
  • Ha kétségei vannak, forduljon közvetlenül az American Express-hez telefonon, és érdeklődjön, hogy az e-mail valódi vagy hamis.
  • Soha ne adjon ki senkinek személyes adatokat, hacsak nem tudja pontosan, kik ők, és ennek mi a célja. 

Vigyázzon a sürgős vagy fenyegető hangú e-mailekre, és legyen tudatában annak, hogy mit tesz velük a biztonság érdekében.