A Craigslist e-mail átverés: Mi ez és hogyan védekezhet

A Craigslist felhasználói általában e-mailben kommunikálnak egymással. Noha a webhely kétirányú e-mail továbbítást valósít meg azzal, hogy minden felhasználónak megad egy névtelen e-mail címet, amely megvédi őket a nem kívánt vagy visszaélésszerű e-mailektől, a csalók mindenféle különféle módszert kitaláltak.


Mi a Craigslist Email átverés?

A Craigslist e-mailes csalásai sokféle formában és formában fordulnak elő, de általánosságban elmondható, hogy egy Craigslist e-mail csaló a következő dolgok közül legalább egyet végez:

  • Bármilyen okból kérje a valódi e-mail címét.
  • Ragaszkodjon ahhoz, hogy csak e-mailben kommunikáljon (akár a Craigslist, akár a valódi e-mailje segítségével).
  • Küldjön Önnek hamis vásárlásvédelmi e-maileket, amelyek a jelek szerint magáról a Craigslistről származnak.

Web / Theresa Chiechi


Hogyan működik a Craigslist Email átverés?

A Craigslist e-mail átverés többféle módon működik, attól függően, hogy a csaló személyes adatokat, pénzt vagy értékes tárgyakat próbál-e megszerezni. Attól is függ, hogy a csaló vevő vagy eladó.

Valódi e-mail címének kérése

A csalók a következő okok miatt kérhetik tőled a valódi e-mail címedet:

  • A csaló azt állítja, hogy fizetést akarnak küldeni PayPal-on keresztül. A vevőként jelentkező csalók megpróbálhatják felhívni Önt az online fizetések elfogadására, például a PayPal-on keresztül. Miután megadta a PayPal e-mail címét a csalónak, könnyedén elküldhetnek Önnek egy hamis PayPal megerősítő e-mailt, hogy úgy gondolja, hogy akkor fizettek, amikor valóban nem.
  • A csaló azt állítja, hogy harmadik felet használnak a fizetés biztonságos kezelésére. A fenti PayPal-forgatókönyvhöz hasonlóan egy csaló (vevőként vagy eladóként jelentkező) kérheti az Ön valódi címét, hogy hamis e-mailt küldhessen, amely látszólag hivatalos harmadik féltől származik. Az ilyen típusú e-maileket általában okosan úgy alakítják ki, hogy úgy nézzen ki, mintha garanciát vállalnának a tranzakcióra, igazolják az eladót, vagy tájékoztatják Önt arról, hogy a fizetést biztonságosan fogja kezelni egy harmadik fél.
  • A csaló több átverést és spam üzenetet kíván küldeni Önnek. Az a csaló, aki a valódi e-mail címét kéri, összeállíthatja az áldozatok listáját, akiket megcéloznak, hogy feltörjék személyes adataikat. Tervezhetik, hogy adathalászatokat, pénz- vagy lottócsalásokat, felmérési csalásokat vagy akár a közösségi hálózatokkal kapcsolatos csalásokat küldenek Önnek.

Ragaszkodjon a teljes e-mailes kommunikációhoz

A csalók ragaszkodhatnak ahhoz, hogy kizárólag e-mailben beszéljenek, a következő okok bármelyike ​​miatt:

  • A csaló nem tud veled telefonon beszélni, vagy személyesen találkozni. Sok Craigslist-csaló a tengerentúlon működik, és nem beszél angolul első nyelvként, ezért inkább mindent e-mailben tesznek. Ha eladóként pózolnak, szinte biztosan nem rendelkeznek azzal a ténnyel, amelyet meg akarsz vásárolni, és csak a pénzedet próbálják megszerezni.
  • A csaló egy forgatókönyvet követ, és egy kidolgozott személyes történetet oszt meg. A csalók szkripteket használnak, hogy több embert átverhessenek. Ha vevőként jelentkeznek, akkor az "elemre" hivatkozhatnak, ahelyett, hogy elmondanák, mi is az a termék valójában. Mivel általában az angol nem a legtöbb csaló első nyelve, és világszerte működnek, nagyon gyakori, hogy rosszul írják a szavakat, vagy nem megfelelő nyelvtant használnak. És végül, annak alátámasztására, hogy miért nem tudnak azonnal találkozni, vagy miért van szükségük fizetésre, részletesen leírják az összes problémát, amellyel jelenleg szembesülnek / szembesülnek, hogy szimpatizáljanak velük.
  • A csaló arra akarja nyomni, hogy fizessen, vagy pénztári csekket akar küldeni. Bonyolult történetük felhasználásával az eladóként jelentkező csaló megkérheti Önt, hogy tegyen befizetést egy harmadik félen keresztül, például a PayPal-on, a Western Union-on, a letéti szolgáltatáson vagy bármi máson. Meg is győzhetik Önt arról, hogy többször is teljesítsen egy bizonyos időtartamot, és igyekezzen minél több pénzt kivonni tőled, mielőtt rájönne, hogy nem azt kapja, amiért fizet. Másrészt a vevőként jelentkező csaló felajánlhatja, hogy küld egy pénztári csekket, amelyet valószínűleg napokkal vagy hetekkel később csalárd módon fedeznek fel.

Vigyázzon bárkivel, aki azt mondja neked, hogy katonaságban van. Ez az átverés erős jele.

Hamis vásárlásvédelmi e-mailek küldése

A csalókról köztudott, hogy a Craigslistről érkező védelmi terveket tartalmazó e-maileket küldenek. Természetesen a Craigslist nem támogat semmilyen tranzakciót, amely a webhelyén keresztül történik, így minden olyan e-mail, amelyet arra kér, hogy igazolja vagy megvédje vásárlásait a Craigslisten keresztül, teljesen hamis.

A csalókról köztudott, hogy kihasználják az eBay védelmi programját, így ha bárki, akivel üzletet folytat a Craigslisten, bármit megemlít az eBay-ről, vegye azt a súlyos átverés nagy jeleként.


Hogyan találják meg az áldozatokat a Craigslist e-mail csalók?

A vevőként jelentkező csalók általában olyan Craigslist-hirdetéseket keresnek, amelyek értékes elemeket tartalmaznak. Azok a hirdetések is vonzóbbak lehetnek, amelyek valódi e-mail címeket tartalmaznak a leírásban.

Az eladóként jelentkező csalók gyakorlatilag minden potenciális vevőt elvisznek, aki kapcsolatba lép velük. Minél tudatlanabbak vagy kevésbé óvatosak, annál valószínűbb, hogy átadják valódi e-mail címüket, ha a csaló kéri.


Hogyan kerülhetem el, hogy bekapcsolódjak ebbe az átverésbe?

A Craigslist e-mail átverésbe való bekerülésének elkerülése érdekében a legfontosabb dolog az, hogy soha ne adja oda valódi e-mail címét senkinek, akivel a Craigslistről beszél.

Másodszor, ha a fentiekben tárgyalt átverési jelek bármelyikét látja a kapott Craigslist-e-mailekben (képtelen személyesen találkozni, harmadik fél általi fizetési nyomás, kidolgozott történetek stb.), Akkor lefelé görgetve megjelölheti azt az e-mail aljára, majd válassza a "Kérjük, jelölje meg a nem kívánt üzeneteket (pam, átverés, egyéb)" linket, hogy értesítse a Craigslist moderátorait, és megakadályozza, hogy a csaló újra elérje Önt.


Már áldozat vagyok. Mit kellene tennem?

Ha egy Craigslist e-mail átverés áldozatává vált, a következőket teheti:

  • Jelölje meg a Craigslist e-mail üzenetét.
  • Blokkoljon minden más e-mail címet, amely a Craigslist csalóval kapcsolatos.
  • Változtassa meg jelszavát minden olyan személyes fiókhoz, amelyet veszélybe kerülhetett.
  • Vizsgálja át számítógépét és / vagy mobileszközt vírusok vagy rosszindulatú programok ellen.
  • Jelentse az átverést a hatóságoknak.

Hogyan kerülhetem el, hogy a Craigslist e-mail átverés ellen célozzanak?

Mivel mindenki e-mailt használ, ami a legbiztonságosabb és legegyszerűbb módja annak, hogy elkezdjen kommunikálni valakivel a Craigslisten, szinte lehetetlen elkerülni, hogy egy Craigslist e-mail csaló célozza meg őket. Ha hirdetést tesz közzé a Craigslisten, ügyeljen arra, hogy ne írja be a valódi e-mail címét a leírásába, és válassza a Craigslist levelek visszajátszása lehetőséget az elérhetőségi adatok között.

Ha nem kívánja használni a Craigslist e-mail továbbítót, fontolja meg egy e-mail álnév létrehozását, és ezt használja a Craigslist hirdetésre adott válaszok elfogadására.