Az Excel MROUND funkciójának használata

A MROUND függvény kerekítse a számokat felfelé vagy lefelé az Excelben a legközelebbi többszörösig. Például, ha pénzügyi számításokat végez egy munkalapon, akkor kerekíthet egy összeget a legközelebbi 5 centre, elkerülve a fillérekkel való foglalkozást.

Azokkal a formázási beállításokkal ellentétben, amelyek lehetővé teszik a megjelenített tizedesjegyek számának megváltoztatását a cellában lévő érték megváltoztatása nélkül, a MROUND függvény megváltoztatja a cella adatait. Ennek a függvénynek az adatok kerekítésére való használata tehát hatással lesz a képletek eredményeire.

Ezek az utasítások az Excel 2019, 2016, 2013, 2010 és az Excel for Microsoft 365 alkalmazásra vonatkoznak.


MROUND függvény szintaxisa és argumentumai

A függvény elrendezését nevezzük szintaxisának, amely tartalmazza a függvény nevét, zárójelét és argumentumait. A. Szintaxisa MROUND funkció:

= KÖR

Szám (kötelező) az az érték, amelyet felfelé vagy lefelé akar kerekíteni a legközelebbi többszörösig. Ez az argumentum tartalmazhatja a kerekítés tényleges adatait, vagy lehet cellahivatkozás az adatok helyére a munkalapon.

Többszörös (kötelező) az a többszörös, amelyre kerekíteni kíván szám.

Néhány dolog, amit érdemes megjegyezni MROUND függvény argumentumai:

  • A szám és többszörös az argumentumoknak ugyanannak a jelnek kell lenniük. Vagyis, ha a szám pozitív, akkor a többszörösnek pozitívnak kell lennie. Ha a szám negatív, akkor a többszörösnek is negatívnak kell lennie. Ha nem, akkor a függvény visszaadja a # EGYEN! hiba a cellában.
  • Ha a szám és többszörös az argumentumok egyaránt negatívak, a függvény negatív számot ad vissza.
  • Ha a többszörös argumentum nulla (0), a függvény nulla értéket ad vissza.

MROUND funkciópéldák

Az alábbi kép első hat példájánál a 4.54 számot felfelé vagy lefelé kerekíti a MROUND függvény különböző értékeket használ a faktor argumentumhoz, például 0.05, 0.10, 5.0, 0 és 10.0. A képlet benne van B oszlop, az eredmények benne vannak C oszlop, és az egyes eredmények leírása D oszlop.

Az, hogy a függvény hogyan határozza meg, hogy az utolsó hátralévő számot (a kerekítő számjegyet) felfelé vagy lefelé kerekítse-e, függ a szám a többszörös érv. Ebből adódóan:

  • Ha az eredmény nagyobb vagy egyenlő, mint a többszörös argumentummal, a függvény az utolsó számjegyet kerekíti felfelé (nullától távol).
  • Ha ez az eredmény kevesebb, mint a fele a többszörös argumentummal, a függvény az utolsó számjegyet lefelé kerekíti (nulla felé).

Az utolsó két példa (in 8. sor és 9 a kép) bemutatja, hogyan kezeli a függvény a felfelé vagy lefelé kerekítést.

  • In 8. sor, mivel többszörös argumentum egy számjegyű egész szám (5), a 2 a 12.50-es szám kerekítő számává válik sejt A8. Mivel a 2.5 (12.5 / 5) egyenlő az érték felével többszörös argumentum (5), a függvény 15-ig kerekíti az eredményt, amely az 5 legközelebbi többszöröse, nagyobb, mint 12.50.
  • In sor 9, mivel a 2.49 (12.49 / 5) értéke kevesebb, mint a fele az értéknek többszörös argumentum (5), a függvény lefelé kerekíti az eredményt 10-re, amely az 5 legközelebbi többszöröse kevesebb, mint 12.49.

Az Excel MROUND funkciójának használata

A függvény és argumentumai megadásának lehetőségei a következők:

  • Írja be a teljes függvényt egy munkalap cellába
  • A függvény és argumentumainak kiválasztása a Funkció párbeszédpanel

Sokan könnyebben használják a párbeszédpanelt a függvény argumentumainak megadásához, mivel ez gondoskodik a függvény szintaxisáról.

Tegye a következő lépéseket a fenti képen látható funkció beírásához sejt C2 használatával Funkció párbeszédpanel:

  1. választ sejt C2 hogy az aktív sejt legyen.

  2. Válassza ki a Képletek lap az szalag.

  3. Válassza ki a Math & Trig ikonra a funkció legördülő menüjének megnyitásához.

  4. választ MROUND a listában a Funkció párbeszédpanel.

  5. Válassza ki a Szám vonal.

  6. választ sejt A2 a munkalapon, hogy ezt a cellahivatkozást szám argumentumként írja be.

  7. Válassza ki a Többszörös vonal.

  8. Begépel 0.05 hogy a szám be legyen cella A2 felfelé vagy lefelé kerekítve kerül a legközelebbi 5 cent szorzatra.

  9. választ csinált hogy visszatérjen a munkalapra. Az érték 4.55 -ban kell megjelennie sejt C2 mivel ez a 0.05 legközelebbi többszöröse, nagyobb, mint 4.54.

  10. Amikor kiválasztja sejt C2, a teljes funkció megjelenik a képlet bár a munkalap fölött.