Két Excel fájl összehasonlítása

Két Excel fájl összehasonlításának ismerete fontos minden olyan környezetben, ahol sok ember változtat ugyanazon a fájlon. Ez gyakori üzleti környezetben, vagy abban az esetben, ha az Excel fájlokat megosztják a felhőn, és sok ember hozzáfér a módosításokhoz.

Szerencsére kétféleképpen lehet összehasonlítani két Excel fájlt. Bizonyos esetekben a két különböző Excel fájlban végrehajtott módosításokat egyetlen fájlba is egyesítheti.

A cikk utasításai az Excel 2019, 2016, 2013, 2010 programokra vonatkoznak; Excel for Microsoft 365 és Excel for Mac


Két Excel fájl összehasonlítása

Ha két, több lapos Excel-fájlja van, akkor a legegyszerűbb módszer egy teljes munkalap-összehasonlítást elvégezni harmadik féltől származó eszközök segítségével.

Az interneten találhat néhány eszközt, amelyek segítenek összehasonlítani az Excel fájlokat, de vannak olyanok is, amelyeket ingyen használhat. Az egyik a Spreadsheet Compare, elérhető a SourceForge-nál.

Töltse le és futtassa az alkalmazást, amely telepít egy kiegészítőt az Excel alkalmazásába.

Táblázat összehasonlítás az Excel összes verzióján működik az Excel 2000 után. Csak a Windows operációs rendszerrel kompatibilis.

A Táblázat összehasonlítása használata két Excel fájl összehasonlításához:

  1. Nyissa meg az összehasonlítani kívánt Excel fájlokat, és válassza ki a Bővítmények menü. Ebben a menüben három lehetőséget fog látni: Teljes összehasonlítás, Gyors összehasonlítás és Tartomány-összehasonlítás.

  2. választ Teljes összehasonlítás. Megjelenik egy előugró ablak, amely mindkét fájlt két mezőben mutatja. Ha a fájl a módosítások előtt nem található a felső mezőben, csak válassza ki a elemet Csere gomb. Ezután válassza a lehetőséget Következő.

  3. A következő ablakban testreszabhatja az összehasonlítás teljesítményét. Megváltoztathatja, hogy a lap hol kezdődjön az összehasonlítás, legyen szó a kis- és nagybetűk megkülönböztetéséről, valamint az eltérések azonosításának módjáról. Válassza a lehetőséget Következő hogy a következő ablakhoz lépjen.

  4. Válassza ki az összehasonlítani kívánt lapokat, és válassza ki hozzáad hogy ezeket a lapokat a jobb oldali ablaktáblára helyezze. Válassza a lehetőséget Következő és ugyanezt tegye a következő lapra is.

  5. választ Következő hogy megtekinthesse a jelentés konfigurációs beállításait tartalmazó ablakot. Ha akarja, módosítsa őket, majd nyomja meg a gombot Következő kétszer és Összehasonlítás befejezni.

  6. Végül látni fogja, hogy minden eredeti lap frissül a megváltozott cellákkal, pirossal kiemelve. Az eszköz egy harmadik lapot is létrehoz egy jelentéssel, amely a régi értéket áthúzva és az új értéket mutatja a helyén.

  7. Ez az eszköz hatékony módja a teljes Excel munkalapok összehasonlításának és a gyors eredmények megtekintésének az összes változtatással. Görgethet, megtarthatja vagy eltávolíthatja a megtartani kívánt módosításokat.


Két Excel összehasonlításához használja az Excel programot

Ha az Excel-fájlban különálló munkalapjai vannak összehasonlításra, akkor ezt többféle módon teheti meg. Az egyik az, hogy képletek segítségével hozzon létre egy harmadik táblázatot, amely bemutatja az összes különbséget. Egy másik feltételes formázás révén kiemeli a megváltozott cellákat.

Hasonlítsa össze az Excel táblázatokat a képletek segítségével

Ha van két összehasonlítani kívánt lapja, létrehozhat egy harmadik lapot, amely kiemeli a különböző cellákat és megmutatja a különbséget. Ezt egy IF képlet segítségével valósíthatjuk meg.

Az IF képlet hasznos egy-egy cella összehasonlításához, és az Excel automatikus kitöltési funkciója segítségével egy teljes eredménylapot lehet kitölteni összehasonlítási eredményekkel. Nem hasznos a teljes munkafüzetek összehasonlításához sok extra munka nélkül.

  1. Két lap összehasonlításának megkezdéséhez hozzon létre egy harmadik lapot. Címkézze fel Eredmények hogy az eredménylap később könnyebben azonosítható legyen.

  2. Cellában A2 illessze be az alábbi képletet, és nyomja meg a gombot belép:

    = IF (Sheet1! A2 <> Sheet2! A2, "Sheet1:" & Sheet1! A2 & "And Sheet2:" & Sheet2! A2, "Nincs különbség")

    Módosíthatja ezt a képletet úgy, hogy bármelyik cellában elinduljon. Ha a munkalapon lévő adatok a B és a 3. oszlopnál kezdődnek, akkor a képletet úgy módosítaná, hogy A3 helyett B2-at használjon.

  3. Ez a képlet összehasonlítja az 1. lap celláját a 2. lap azonos cellájával. Ha a cellák megegyeznek, megjelenik az eredménylap Semmi különbség. Ha különböznek egymástól, a cella az egyes munkalapoktól eltérő értékeket ad meg.

  4. Kattintson a cella sarkára, és húzza az egeret a munkalapon az utolsó oszlopig, amely tartalmazza az összehasonlított többi lap adatait. Ez kitölti az összehasonlítási képletet az utolsó oszlopig, és automatikusan beállítja a cellahivatkozásokat.

  5. Ugyanazon sor kijelölésével kattintson az utolsó cella sarkára, és húzza az egeret a munkalapon lefelé az utolsó sorig, amely tartalmazza a többi összehasonlított lap adatait. Ez kitölti az összehasonlítási képletet az utolsó sorig, és automatikusan beállítja a cellahivatkozásokat.

  6. A lapon végiggörgetve látni fogja, hogy az 1. és a 2. lap között különböző cellák jelennek meg az egyes munkalapok értékeivel. Csak görgessen végig az összes különbség azonosításához.

  7. A képletek használata az egyes lapok összehasonlításának egyik legegyszerűbb módja, mert az eredeti lapokat semmilyen módon nem kell megváltoztatnia.

Az Excel-táblázatok összehasonlítása a feltételes formázással

A két lap összehasonlításának másik megközelítése a feltételes formázás használata. Amint az a fenti eredménylapból kiderül, az összes cellának ugyanaz a formázása van, nehéz lehet észrevenni a lapok közötti különbségeket.

A feltételes formázás használata különösen hasznos a sok adatot tartalmazó nagy lapok esetében. A különbségekkel rendelkező cellák színének vagy formátumának megváltoztatása sokkal könnyebbé teszi a különbségek azonosítását még a sok soros és oszlopos adatlapokban is.

A különbségek azonosításához feltételes formázást használhat.

  1. Először jelölje ki az összes cellát az eredménylapon. Válaszd ki a FŐOLDAL menüt, majd válassza a lehetőséget Feltételes formázás tól Stílusok csoportot, és válassza a lehetőséget Új szabály.

  2. Ban,-ben Új formázási szabály megjelenő ablakban válassza a ikont Képlet segítségével határozza meg, hogy mely cellákat formázza. Az Formázza az értékeket, ahol ez a képlet igaz mezőbe illessze be a következő képletet.

    = Lap1! A2 <> Lap2! A2

    Csakúgy, mint a képlet megközelítésnél, a formázási funkciót bármelyik cellánál el lehet indítani. Ha az adatai A3 helyett B2-nál kezdődnek, akkor ezt a képletet úgy szerkessze, hogy inkább B3-at használjon. A formázás B3-tól kezdődik, és kitölti az összes sort és oszlopot alatta és jobbra.

  3. választ kialakított, majd konfigurálja a cellák formázását, ha a két lap között különbségek vannak. Ezután válassza ki OK.

  4. Most láthatja, hogy ahol a két lap közötti cellák különböznek, a formázás más. Ez sokkal könnyebben észreveszi ezeket a különbségeket.


Az Excel munkalapok kézi összehasonlítása

Két munkalap összehasonlításának egyik egyszerű és gyors módja, ha vizuálisan teszi ezt meg. Az Excel egyszerű módot kínál két lap egymás melletti vizuális összehasonlítására.

  1. Válassza ki azt a munkalapon, ahol két összehasonlítani kívánt lap van Megnézem menü. választ Új ablak hogy ugyanazt a munkafüzetet egy új Excel ablakban nyissa meg a háttérben.

  2. Válassza ki a Megnézem menüből, majd kattintson a gombra Kilátás egymás mellett. Ez egymás mellé helyezi a két munkafüzet ablakot, mindegyik kitölti a képernyő felét.

  3. Az egyik ablakban válassza ki a másik összehasonlítani kívánt lapot. Amint az egyik oldalon görgeti a lapot az ablakban, egyszerre látja a lapot a másik ablakban.

  4. Az egymás melletti megtekintés különösen hasznos azokban a helyzetekben, amikor két munkalap többnyire azonos, de tudod, hogy van néhány különbség. A szinkronizált görgetés lehetővé teszi a táblázat vizuális szkennelését, hogy megtalálják ezeket a különbségeket.


Egymás melletti megtekintése az Excel 2010 és korábbi verzióiban

Ha az Excel korábbi verzióját használja, akkor az egyes munkalapfájlok ugyanabban az ablakban nyílnak meg. A Nézet egymás mellett funkciót továbbra is használhatja, de annak megtalálása egy kicsit más.

  1. Nyissa meg mindkét fájlt ugyanabban az Excel ablakban.

  2. Ban,-ben Megnézem menüből válassza ki Minden rendezése hogy a megnyitott fájlokat több alablakra ossza fel.

  3. Válassza ki a Kilátás egymás mellett ikont az alablakok egymás melletti megtekintéséhez és mindkettő egyidejű görgetéséhez.


Az opciók megkönnyítik két Excel fájl összehasonlítását

Az Excelben történő adatok összehasonlításához használt lehetőség az adatok mennyiségétől és tárolási helyétől függ. Ha több lapja van két különböző Excel fájlban, akkor a legjobb megoldás egy harmadik féltől származó kiegészítő használata, például a Spreadsheet Compare.

Ha azonban csak két vagy több lapot kíván összehasonlítani egy munkafüzeten belül, akkor a többi lehetőség bármelyike ​​működik a legjobban. Használjon képleteket és feltételes formázást nagy táblázatokhoz, csak néhány apró változtatással, amelyek szétszórtan megtalálhatók. Használja a vizuális egymás melletti megközelítést, ha két táblázata van sok adatváltozással, amelyeket vizuálisan könnyebb azonosítani.