Az Ubuntu Szoftverközpont teljes útmutatója

Az Ubuntu Software egy grafikus eszköz, amely lehetővé teszi szoftver telepítését az Ubuntu operációs rendszert futtató számítógépre. Ahhoz, hogy a legtöbbet hozza ki az Ubuntu szoftverből, ismerje meg, hogyan adhat hozzá további tárhelyeket az Ubuntu-n belül. Ez az útmutató kiemeli az Ubuntu szoftver szolgáltatásait, valamint a buktatókat.

Az Ubuntu Szoftverközpont, ahogy volt, megszűnt az Ubuntu összes jelenleg támogatott verzióján. Helyébe az Ubuntu Software került. Ez az útmutató frissül, hogy tükrözze a jelenlegi Ubuntu szoftveralkalmazást, nem pedig a megszűnt Ubuntu szoftverközpontot.


Az Ubuntu szoftver indítása

Az Ubuntu Software alkalmazás indításának két módja van:

  • Kattintson az bőrönd ikonra az Ubuntu Launcher alkalmazásban.
  • Nyomja meg a szuper billentyű (Windows billentyű) a billentyűzeten, majd keressen rá Ubuntu szoftver a GNOME kötőjelben. Amikor megjelenik az ikon, válassza ki.


A fő felület

Az alábbi képen látható az Ubuntu Software fő felülete. A felső menü megtalálásához vigye az egérmutatót az egér fölé Ubuntu szoftver. A menü alatt található egy eszköztár a következő lehetőségekkel: Minden szoftver, Telepítettés Frissítés. A jobb oldalon található egy keresési ikon.

A fő felületen a kategóriák listája jelenik meg az oldal közepe felé, a kiemelt alkalmazás alatt. Alatta speciális alkalmazáskategóriákat talál, mint pl A szerkesztő választása és Legutóbbi kiadások.

Az élmény úgy lett kialakítva, hogy hasonlítson egy mobilalkalmazás-áruházhoz, például a Google Playhez. Ha egy másik disztribúción használta a GNOME szoftvert, akkor az Ubuntu szoftver ismerősnek tűnik. Ennek az az oka, hogy a GNOME-ra való átállást követően az Ubuntu elhagyta a szoftverközpontját a GNOME Software alkalmazás javára, amelyet egyszerűen átneveztek.


Alkalmazások keresése

Az alkalmazások megtalálásának legegyszerűbb módja az alkalmazás neve vagy kulcsszavai alapján történő keresés. Válassza ki a keresés ikont (a nagyítót) az Ubuntu szoftver ablakának jobb felső sarkában. A képernyő tetején megjelenő keresőmezőbe írja be a keresni kívánt alkalmazás nevét. Gépelés közben valós időben megjelenik a lehetséges alkalmazások listája.

Böngésszen a kategóriák között

Ha meg szeretné tudni, hogy mi áll rendelkezésre az adattárakban, bontsa ki a kategóriák listáját a Minden szoftver fülre. Ezután válassza ki a legördülő nyilat a képernyő közepén, a népszerű kategóriák listája alatt. A lista kibővül, és megjeleníti az elérhető kategóriák teljes készletét.

A kategória kiválasztása ugyanúgy megjeleníti az alkalmazások listáját, mint az alkalmazások keresése. Egyes kategóriák olyan alkategóriákat tartalmaznak, amelyekhez a Előadás legördülő menü. Alkategória kiválasztása szűri az eredményeket, hogy csak az Ön által kiválasztott alkalmazásokat jelenítsék meg.

Például a Játékok kategória alkategóriákat tartalmaz árkádokhoz, társasjátékokhoz, kártyajátékokhoz, rejtvényekhez, szerepjátékhoz, szimulációhoz, sporthoz és egyebekhez. A legnépszerűbbek közé tartoznak a Pingus, a Hedgewars és a Supertux 2.


Az Ubuntu szoftver használatával telepített alkalmazások listájának megjelenítése

A rendszerre telepített adatok megtekintéséhez használja a GNOME Dash alkalmazást, és szűrje le az Applications lencsét, vagy használja az Ubuntu szoftvert. Az Ubuntu szoftverben válassza ki a Telepített Tab.

Az Ubuntu Software nem jeleníti meg a telepített szoftvert kategóriákban. Ehelyett ábécé sorrendben jeleníti meg a rendszeren jelenleg található alkalmazások listáját. A görgetés közben megosztottságot fog látni a felhasználói alkalmazások és a rendszeralkalmazások között. Ez a megosztottság arra figyelmeztet, hogy ne távolítsunk el semmit e vonal alatt, mert az megtörni fog. Ezért nincs meg a lehetőség. Ezeket az alkalmazásokat manuálisan kell eltávolítania a sudo segítségével.

Ha bármelyik telepített alkalmazást kiválasztja, akkor bármelyiket megteheti Indít or eltávolít az alkalmazás.

Frissítések

Az Ubuntu szoftver célja a teljes menedzsment megoldás, ezért magában foglalja a frissítések ellenőrzésének és az Ubuntu PC frissítésének lehetőségét. Válaszd ki a Frissítés fülre az Ubuntu szoftver ablakának tetején, hogy lássa a rendszer aktuális frissítési állapotát. A fül kiválasztásakor az Ubuntu Software ellenőrzi a frissítéseket.

Amikor elérhetőek a frissítések, a frissítések megjelennek az ablak törzsében, a telepítés lehetőségével együtt. Ha nincs ilyen, megjelenik egy üzenet, amely arról tájékoztatja, hogy a rendszer naprakész.

A frissítések kézi ellenőrzéséhez válassza a ikont frissítő nyíl ikonra az ablak bal felső sarkában.

Alkalmazások listája

Amikor keres egy alkalmazást, vagy böngészi a kategóriákat, megjelenik az alkalmazások listája. Az alkalmazások listája tartalmazza az alkalmazás nevét, rövid leírását és minősítését. 

Ha böngészik, válassza a lehetőséget Fajta legördülő nyíl a lista rendezéséhez Legjobbak és Név szerint.

Információk keresése az alkalmazásról

Ha többet szeretne megtudni egy alkalmazásról, válassza ki annak bejegyzését az alkalmazáslistában. Az alkalmazás Ubuntu szoftver oldalán megtalálható az alkalmazás neve, annak besorolása, néhány képernyőkép és a telepítés lehetősége. Ha szeretné a szoftvert, válassza a lehetőséget felszerel.

Ha további információt szeretne a szoftverről a telepítés előtt, görgessen tovább. Először is talál egy rövid leírást az alkalmazásról, felsorolva annak funkcióit és működését.

Ezen információk alatt találhatók az alkalmazással kapcsolatos részletek, például a szoftver verziója, a tárház, ahonnan származik, az engedélyezés és az utolsó frissítés ideje.

Az oldal alján láthatja az értékeléseket. Csillagbontás van, és hány ember értékelte. A teljes felhasználói véleményeket is megtekintheti.

Ne aggódjon nagyon a negatív vélemények miatt; vegye figyelembe a trollkodási tényezőt. Bárki bármikor és bármilyen okból értékelheti az Ubuntu szoftver bármely alkalmazását. Nincs szükségük fiókra, és nem kell bejelentkezniük. Ha azonban a vélemények többsége szerint egy alkalmazás meghibásodott, vigyázzon. Ellenkező esetben vegye az olvasottakat egy szem sóval, és ne feledje, hogy ezek többségét szabadon kipróbálhatják.

Buktatók

Az Ubuntu Software alkalmazás nem tökéletes. Például keressen a Steam kifejezésre a keresősáv segítségével. Nézze meg az alábbi képet, hogy mi történt. A Steam nem érhető el? Ez az, a lista végén van.

Úgy tűnik, hogy az Ubuntu Software semmilyen módon nem tudja megkülönböztetni a népszerű Steam alkalmazást azoktól a más alkalmazásoktól, amelyek megemlítik a leírásban. Sok eredmény véletlenszerű szkript és szinte ismeretlen segédprogram, amelyekkel a legtöbb ember nem törődik. Ez az Ubuntu Software pontatlannak tűnik, és az összkiválasztás véletlenszerű hacker projekteknek tűnik, ami közvetlenül azt a felfogást játssza, hogy a Linux nem a mainstream asztali operációs rendszer.

A hibás minősítési rendszer miatt böngészés közben nehéz kiválogatni a legjobb alkalmazásokat. Mivel csak a Legjobbak vagy a Név szerint rendezhet, az új alkalmazások felfedezésekor a véleményekre kell támaszkodnia.

A keresés vagy böngészés során a helyzetet még rosszabbá teszi, ha a rendszerre telepített összes tárból talál eredményeket, beleértve a Snaps alkalmazást is. Ez gyakran zavaró duplikációt eredményez.

Az Ubuntu szoftver szintén haszontalan a rendszerkomponensek és az alacsonyabb szintű csomagok telepítésekor. Nem mindig kell ilyesmit tennie, mert a modern Linuxon ritka. Amint azonban testre szabod a dolgokat, egy kicsit mélyebb szinten, fel fog merülni.

Ha szóba kerül, az Ubuntu Software csak akkor működik jól, ha tudja, melyik alkalmazást szeretné telepíteni. A legtöbb ember számára ez meghiúsítja a célt, különösen akkor, ha megnyithat egy terminált és beírhatja:

sudo apt install

Mindenkinek, aki komolyan szeretné használni az Ubuntu-t fő operációs rendszerként, javasoljuk, hogy telepítse a Synaptic-ot, vagy tanulja meg az apt használatát.

Mi a teendő az Ubuntu telepítése után