Használja a mai dátumot az Excel munkalap-számításai között

A TODAY függvény hozzáadja az aktuális dátumot egy munkalaphoz és a dátumszámításokhoz. A függvény az Excel egyik volatilis függvénye, ami azt jelenti, hogy minden alkalommal frissíti önmagát, amikor a függvényt tartalmazó munkalap újra kiszámításra kerül.

A cikkben található információk az Excel 2019, 2016, 2013, 2010, 2007 programokra vonatkoznak; Excel for Microsoft 365, Excel Online, Excel for Mac, Excel for iPad, Excel for iPhone és Excel for Android.


TODAY függvény szintaxis és érvek

A függvény szintaxisa a függvény elrendezésére utal, és tartalmazza a függvény nevét, zárójeleket, vessző elválasztókat és argumentumokat.

A TODAY függvény szintaxisa:

A TODAY argumentumként a számítógép sorozatszámát használja, amely számként tárolja az aktuális dátumot és időt. Ezeket az információkat az aktuális dátumon szerzi be a számítógép órájának leolvasásával.

Két lehetőség van a TODAY függvény beírására egy Excel munkalapra:

  • Írja be a teljes függvényt egy munkalap cellába.
  • A TODAY funkció párbeszédpanelen adja meg a függvényt.

Mivel a TODAY függvénynek nincsenek kézzel beírható argumentumai, a függvény beírása ugyanolyan egyszerű, mint a párbeszédpanel használata.

A munkalap minden egyes megnyitásakor a dátum megváltozik, kivéve, ha az automatikus újraszámítást ki van kapcsolva. Annak megakadályozására, hogy a dátum minden alkalommal megváltozzon, amikor egy munkalap automatikus újraszámítást használ, megnyissa a billentyűparancsot az aktuális dátum megadásához.


Használja TODAY az Excel számításokban

A TODAY függvény hasznossága akkor válik nyilvánvalóvá, ha dátumszámításokban használják, gyakran más Excel dátumfüggvényekkel együtt.

Az alábbi képen a 3–5. Sorok kivonják az aktuális dátumra (például az aktuális évre, hónapra vagy napra) vonatkozó információkat, az A2 cellában a TODAY függvény kimenetét használva az ÉV, HÓNAP és NAP függvény argumentumaként .

A TODAY funkció két dátum közötti intervallumot is kiszámítja, például a napok vagy évek számát. Lásd a fenti kép 6. és 7. sorát.


Dátumok számként

A 6. és 7. sor képleteinek dátumai levonhatók egymástól, mert az Excel a dátumokat számként tárolja. Ezeket a számokat dátumként formázzák a munkalapon, hogy könnyebben használhatók és érthetőbbek legyenek.

Például az A11 cellában a 1. (2018. november 1.) dátum sorszáma 2018 (2. január 43405. óta eltelt napok száma). 1. október 1900-én 15 2015-es sorszám van.

Az A6 cellában található kivonási képlet ezeket a számokat használja arra, hogy megtalálja a két dátum közötti napok számát, 43,405 42,292 - 1113 XNUMX = XNUMX.

Az A6 cellában lévő képlet az Excel DATE függvényével biztosítja, hogy a dátumértékként megadják és tárolják a 10 dátumot.

Az A7 cellában található példa az ÉV függvényt használja az aktuális év kivonására a TODAY függvényből az A2 cellában, majd kivonja azt az 1999-et, hogy megtalálja a két év, 2018 - 1999 = 19 közötti különbséget.

Az A7 cellát a képlet beírása előtt általános formátumban formázta, és helytelen eredményt mutat. A probléma megoldásához olvassa el a Dátum formátumának javítása című részt a cikk végén.


A dátum újraszámítási problémáinak elhárítása

Ha a TODAY funkció a munkalap minden egyes megnyitásakor nem frissül az aktuális dátumra, a munkafüzet automatikus újraszámítása ki van kapcsolva.

Az automatikus újraszámítás aktiválása:

  1. választ filé > Opciók. Mac gépen válassza a lehetőséget Excel> Beállítások.

  2. választ képletek. Mac gépen válassza a lehetőséget Számítás.

  3. Ban,-ben Válassza a Számítási beállítások részt Automatikus az automatikus újraszámítás bekapcsolásához.

  4. Zárja be a párbeszédpanelt, és térjen vissza a munkalapra.


Javítsa a dátumformátum problémáit

Két Excel dátum kivonásakor az eredmény gyakran nem dátumként, hanem számként jelenik meg. Ez akkor történik, ha a képletet tartalmazó cellát általános formátumban formázta a képlet megadása előtt.

Mivel a képlet dátumokat tartalmaz, az Excel a cella formátumát Dátumra változtatja. A példa A7 cellája dátumként formázott cellát mutat. Helytelen információkat tartalmaz. A képlet eredményének számként való megtekintéséhez a cella formátumát vissza kell állítani Általános vagy Szám értékre:

  1. Jelölje ki a cellát vagy cellákat a helytelen formázással.

  2. Kattintson a jobb gombbal a kijelölt cellákra a helyi menü megnyitásához.

  3. választ Cellák formázása a Cellák formázása párbeszédpanel megnyitásához.

  4. Válassza ki a Szám lapon jelenítheti meg a formázási lehetőségeket.

  5. A Kategória részben válassza a lehetőséget General.

  6. választ OK a párbeszédpanel bezárásához és a munkalapra való visszatéréshez.