Excel formátumfestő: Formázás másolása a cellák között

A Microsoft Excel és a Google Táblázatok Formázó festő funkciója lehetővé teszi a formázás gyors és egyszerű másolását a munkalap egyik cellájából vagy cellacsoportjából egy másik területre.

A cikkben található utasítások az Excel for Microsoft 365, Excel 2019, Excel 2016, Excel 2013, Excel 2010, Excel Online, Excel for Mac és a Google Táblázatokra vonatkoznak.

nigelcarse / Getty Images 


Microsoft Excel és Google Sheets Format Painter

Az Excel és a Sheets alkalmazásban a Formátum festő Ez a funkció különösen akkor hasznos, ha az új adatokat tartalmazó területeken a munkalap formázását szeretné alkalmazni. Amikor használja Formátum festő A formázás újbóli létrehozása helyett a formázása a munkalapokon egyenletes lesz.

Az Excel programban a formátummásolási lehetőségek lehetővé teszik a forrás formázásának egy vagy több alkalommal történő másolását egy vagy több helyre. Ezek a helyek lehetnek ugyanazon a munkalapon, ugyanazon munkafüzet másik munkalapján vagy egy másik munkafüzetben.


Többszörös másolás formázó festővel

Nyisson meg egy üres munkafüzetet az Excel programban, írja be a fenti képen látható adatokat, és kövesse az alábbi lépéseket a B oszlopban szereplő adatok formázásának a C és D oszlopokban szereplő adatokra történő alkalmazásához: 

  1. Alkalmazza a használni kívánt formázási beállításokat a forrás cellákra.

  2. Jelölje ki a cellákat B4 nak nek B8.

  3. Ugrás FŐOLDAL.

  4. választ Formátum festő.

  5. Vigye az egérmutatót a cella fölé, hogy egy ecsetet mutasson egy mutatóval. Ez azt jelzi, hogy a Formázó festő aktiválva van.

  6. Jelölje ki a cellákat C4 nak nek D8.

  7. A formázási beállítások átmásolódnak az új helyre, és Formátum festő ki van kapcsolva.


Kattintson duplán a Formázó festőre a többszörös másoláshoz

További lehetőség (csak Excelben érhető el): kattintson duplán a Formázó festőre. Ez egy vagy több célcella kiválasztása után bekapcsolja a Formázó festőt. Ez az opció megkönnyíti a formázás másolását több, nem szomszédos cellába, amelyek ugyanazon a munkalapon, vagy különböző munkalapokon vagy munkafüzeteken találhatók.

A formázás másolásához a Google Táblázatok nem szomszédos cellacsoportjaiba, ismételje meg a fenti lépéseket a formázás másolásához egy második munkalap területre. 


Kapcsolja ki a Formázó festőt az Excel programban

Kétféle módon kapcsolhatja ki a Formázó festőt, ha az Excel több másolási módban van:

  • nyomja meg ESC.
  • választ Formátum festő.

Billentyűparancs az Excel formátumfestőjéhez

Az Excel formátumfestőjéhez nem létezik egyszerű, kétgombos parancsikon. A Format Painter utánzásához azonban a következő billentyűkombinációk használhatók. Ezek a billentyűk a Speciális beillesztés párbeszédpanelen található beillesztési beállításokat használják.

  1. nyomja meg Ctrl+C a forrás cellák tartalmának másolása, beleértve az adatokat és az alkalmazott formázást. A forrássejteket szaggatott vonal veszi körül.

  2. Jelölje ki a cél cellát vagy a szomszédos cellákat.

  3. nyomja meg Ctr+más+V megnyitása Speciális beillesztés lehetőségeket.

  4. nyomja meg T+belép (vagy válassza a lehetőséget Formátumok alatt Paszta) az alkalmazott formázás beillesztése a cél cellákba.

Amíg a szaggatott vonal megjelenik a forrás cellák körül, a cella formázása többször beilleszthető. A formázás többszörös beillesztéséhez ismételje meg a fenti 2–4. Lépéseket.


Hozzon létre egy makrót

Ha gyakran használja a Formázó festőt, akkor a billentyűzet használatának egyszerű módja egy makró létrehozása. Nyissa meg a Makrórögzítőt, használja a billentyűparancsokat, és rendeljen hozzá egy gyorsbillentyűkombinációt, amely aktiválja a makrót.

Google Sheets festékformátum

A Google Táblázatok Festékformátum opció egyszerre csak egy rendeltetési helyre másolja a forrás formátumot. A Google Táblázatokban a forrás formázása átmásolható ugyanazon munkalap területeire vagy ugyanazon fájl különböző munkalapjaira. Nem tudja átmásolni a fájlok közötti formázást.

Nyisson meg egy üres Táblázatok munkafüzetet, másolja az adatokat a fenti eredeti táblázatból, és kövesse az alábbi lépéseket a formázás másolásához a B4: B8 cellákból a C4: D8 cellákba:

  1. Alkalmazza a formázási beállításokat a forrás cellákra.

  2. Jelölje ki a cellákat B4 nak nek B8.

  3. választ Festékformátum (festőhengernek tűnik).

  4. Jelölje ki a cél cellákat C4 nak nek D8.

  5. A B oszlop celláin használt formázást másoljuk a C és D oszlop celláiba. Ezután Festékformátum ki van kapcsolva.

Többszörös másolás festékformátummal

A Google Táblázatok festékformátuma arra korlátozódik, hogy a formázást egyszerre csak egy rendeltetési helyre másolja

A formázás másolásához a Google Táblázatok nem szomszédos cellacsoportjaiba, ismételje meg a fenti lépéseket a formázás másolásához egy második munkalap területre.