CDDA fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

A CDDA fájlkiterjesztésű fájl egy CD Digital Audio fájl, amely AIFF formátumban tárolja a hangot.

A CDDA fájlok általában csak akkor láthatók, ha az audiofájlokat letépték egy olyan CD-ről, amely a CD Digital Audio specifikációt használja. Ez leggyakrabban az Apple iTunes programon keresztül történik, az Audio CD írási opcióval.


A CDDA fájl megnyitása

A CDDA fájlok ingyen megnyithatók az Apple iTunes alkalmazásával Windows és MacOS rendszereken, és elképzelhetem, hogy talán néhány más, több formátumú médialejátszót is.

Az audio fájlokat CDDA formátumba írhatja a Fájl> Lejátszási lista írása lemezre opciót az iTunes alkalmazásban. Csak gondoskodik arról, hogy az írandó lejátszási listát nézze meg, amikor kiválasztja.

A Logic Pro X egy újabb alkalmazás az Apple-től, amely CDDA fájlokat nyit meg Mac gépeken, de nem ingyenes. Az Apple utasításokat tartalmaz a fájlok CDDA formátumba történő írására.

Bár valószínűleg nem fog megtörténni, mivel a CD Digital Audio kivételével csak néhány (ha van ilyen) formátum használja a CDDA kiterjesztést, lehetséges, hogy a számítógépen egy másik program társul ehhez a kiterjesztéshez, és megnyílik, amikor duplán kattint az ilyen típusú fájlokra. fájlokat.

Ha ez megtörténik, és át akarja kapcsolni iTunes-ra, vagy valami másra, olvassa el a Hogyan változtathatja meg az alapértelmezett programot egy adott fájlkiterjesztéshez című útmutatót a változás végrehajtásához a Windows rendszerben.


CDDA fájl konvertálása

A dBpoweramp CD Ripper nem ingyenes program, de van egy próbaverzió, amelyet letölthet Windows és Mac rendszerre a CDDA fájlok WAV és más audio formátumokká konvertálásához.

Ha a CDDA fájl CD Ripper segítségével történő konvertálása után azt szeretné, hogy az a szoftver által nem támogatott formátumban legyen, akkor használja az ingyenes audio átalakító programok egyikét a CDDA mentésére MP3 vagy WAV formátumban vagy bármilyen más népszerű audioformátumban .

Lehet, hogy az ellenkezőjét szeretné megtenni, és valami MP3-fájlt konvertálni CDDA-ba, hogy olyan eszközön tudja használni, amely csak a CDDA formátumot támogatja. Bár ez lehetséges néhány fájlkonvertálóval, meg kell értenie, hogy az MP3 formátum veszteséges tömörítést használ, vagyis az audió adatok egy részét levágják a fájl méretének csökkentése érdekében, miközben továbbra is gyakorlatilag ugyanolyan hangot adnak, mint korábban.

Ha MP3-ba konvertálja CDDA-t, akkor valahogy nem adja hozzá a korábban eltávolított adatokat a fájlhoz - ezek örökre elvesznek, még a CDDA formátum alatt is. Nagyon hasonlít ahhoz, amikor nagyon szorosan nagyít egy fotót, és nem láthatja a további részleteket - ezek az adatok soha nem voltak ott.

Általában nem lehet megváltoztatni a fájlkiterjesztést (például a .CDDA fájlkiterjesztést) olyanra, amelyet a számítógép felismer (például .MP3), és elvárhatja, hogy az újonnan átnevezett fájl használható legyen. A legtöbb esetben a tényleges fájlformátum-átalakításra van szükség a fent leírt módszerek egyikével.


Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Ha a fájl nem nyílik meg az iTunes vagy az ezen az oldalon említett más programok segítségével, jó eséllyel rosszul olvassa a fájlkiterjesztést. Könnyű összekeverni a CDDA formátum másik fájlformátumát, ha a fájlkiterjesztések hasonlóak.

A CDA fájlok egy példa erre. A CDA fájlok CD Audio Track Shortcut fájlok, és nem kapcsolódnak a CDDA fájlokhoz. Valójában az iTunes-szal és más audiolejátszókkal is használhatók, de valójában csak hivatkozások a CD-n található hangsávokra. Nem használhatja őket, mint egy normál hangfájlt.

Egy másik fájl, amely összetéveszthető egy CDDA fájlhoz, egy CCD fájl. Ezek a CloneCD Disc Image fájlok, amelyeket a CloneCD készített, és amelyeket olyan programok használnak, mint az ImgBurn. Egyáltalán nem kapcsolódnak a CDDA fájlokhoz, ezért nem fognak megnyílni a CDDA megnyitójában.

Ha a fájlja valóban nem fejeződik be .CDDA, keresse meg a fájlkiterjesztést, hogy többet megtudjon róla, és hogy mely programok nyithatják meg vagy konvertálhatják a fájlt.