QR-kódok beolvasása a telefonon

Mit kell tudni

  • A QR-kód beolvasásához fényképezőgéppel ellátott okostelefonra és bizonyos esetekben mobilalkalmazásra van szükség.
  • A QR-kódok vagy a Gyorsreagálású kódok kétdimenziós vonalkódok, amelyeket kezdetben Japán autógyártói használtak. 
  • A QR-kódokat sokféleképpen használják, ideértve az üzletek és a weboldalak linkjeinek megosztását, valamint hirdetési célokra.

Ez a cikk elmagyarázza, hogyan lehet beolvasni egy QR-kódot iPhone vagy Android rendszeren. Egyes okostelefonoknál szükség lehet mobilalkalmazás letöltésére; az alábbiakban néhány lehetőséget ajánlunk.


QR-kód beolvasása iOS 11 vagy újabb rendszert futtató iPhone készülékkel

Az iOS 11 (vagy újabb) rendszert futtató iPhone kamerájában beépített QR-olvasó található. QR-kód beolvasásához iPhone kamerával kövesse az alábbi lépéseket:

  1. Indítsa el a Kamera alkalmazást.

  2. Keresse meg a QR-kódot.

  3. Keresse meg az értesítési sávot a képernyő tetején.

  4. Koppintson az értesítésre a kód műveletének elindításához.

Az iOS 10 vagy újabb rendszert futtató okostelefonok sokféle QR-kódot képesek beolvasni a Wallet alkalmazással, amely eseményjegyeket, beszállókártyákat, kuponokat és hűségkártyákat tárol. A Wallet alkalmazás azonban nem képes elolvasni minden QR-kódot; csak azokat a tételeket ismeri el bérletként, mint a fenti példák. Az egyablakos QR-olvasóhoz egy harmadik féltől származó alkalmazásra van szükség. 


A legjobb iPhone QR Code Reader alkalmazás

Az ingyenes Gyorskeresés - QR Code Reader egy teljes funkcionalitású alkalmazás, amely képes olvasni a QR-kódokat a világon és a fotótekercs képeiből.

Emellett névjegyeket is felvehet a címjegyzékébe, megnyithat linkeket és térképeket, valamint eseményeket adhat a naptáralkalmazáshoz. Menthet kódokat későbbi felhasználás céljából, és az alkalmazás korlátlan tárhellyel rendelkezik. Csak annyit kell tennie, hogy megnyitja az alkalmazást, és rámutat a beolvasni kívánt QR-kódra. Ha URL-hez vezet, értesítést kap, amelyet megérinthet.


QR-kód beolvasása Android telefonnal

Az Android nem rendelkezik beépített QR-kód olvasóval, ezért le kell töltenie egy harmadik féltől származó alkalmazást, és követnie kell annak utasításait. A QR-kód beolvasásához kamerával rendelkező okostelefonra és a legtöbb esetben arra a mobilalkalmazásra van szükség. Egyes Android telefonok natív funkciókkal is rendelkezhetnek.

A folyamat általában:

  1. Indítsa el a fényképezőgépet.

  2. Mutasson a QR-kódra.

  3. Tartsa nyomva a home gombot.

  4. Koppintson a kód műveletének elindításához.


A legjobb QR-szkenner az Android számára

A QR Code Reader (ingyenes; a TWMobile által) képes beolvasni a QR-kódokat, beleértve a Wi-Fi QR-kódokat is, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy jelszó megadása nélkül csatlakozzanak egy Wi-Fi hotspothoz.

Android képernyőkép

Amikor be akar szkennelni egy QR-kódot, indítsa el az alkalmazást, és irányítsa rá az okostelefont; akkor vagy megnézi a kód adatait, vagy kér egy üzenetet egy URL megnyitására.


A QR-kódok használatának módjai

QR-kód beolvasásakor megnyithat egy webhelyre vagy közösségi oldalra mutató linket, megjeleníthet egy YouTube-videót, kupont vagy kapcsolattartási adatokat jeleníthet meg.

iStock

A QR-kódok valószínűleg a reklám a leggyakoribb használata. A márkák QR-kódot adhatnak hozzá például egy hirdetőtáblához vagy magazinhoz, amely a felhasználókat a webhelyére, egy kuponra vagy céloldalra irányítja. A felhasználó számára ez elhárítja azt a gondot, hogy beírja egy hosszú URL-t, vagy papírra írja. A hirdető részesül a valós idejű eredményekből, amelyekben a felhasználó azonnal meglátogatja a weboldalát, nem pedig arra vár, amíg hazaér, vagy ami még rosszabb, ha teljesen megfeledkezik róla.

Másik lehetőség egy virtuális áruház, ahol egy nagy érintőképernyő található egy nyilvános helyen, például egy metróállomáson vagy egy plázán. A vásárlók okostelefonjukkal szkennelhetik az elemeket, és a kívánt időpontban és helyen szállíthatják őket. Minden darab egyedi QR-kóddal rendelkezik, és egy olyan mobilalkalmazással működik, amely tárolja a fizetési és szállítási információkat.

QR-kódokat gyakran használnak a kriptopénz, ezen belül a Bitcoin átvitelére. Egyes temetők a világ minden táján elkezdtek QR-kódokat adni a sírkövekhez, hogy a látogatók könnyebben megtalálhassák a sírhelyet.

Jó gyakorlat, ha biztonsági aggályok miatt csak olyan vállalatok QR-kódjait olvassa be, amelyekben megbízik. Egy hacker összekapcsolhat egy QR-kódot egy rosszindulatú webhelyhez, amely legitimnek tűnik, de ahelyett, hogy belépni próbálna a személyes adatokba, akkor is ellenőrizze az URL-t, mielőtt megadná a hitelesítő adatait, amit egyébként is meg kellene tennie.