Miért nem fogják lejátszani az írott DVD -imet?

Hihetetlenül frusztráló, amikor az égett DVD-k nem játszanak le. Az adatokat a lemezre írta, és csak a DVD-lejátszóba dobta be, hogy hibát lásson, vagy kiderüljön, hogy semmi sem működik.

Számos oka lehet annak, hogy az írott DVD nem fog lejátszani. Az alábbiakban található egy ellenőrzőlista, amely segít kideríteni, miért nem működik, így javíthatja a lemezt és megelőzheti a problémát a jövőben.

Ha ezen tippek egyike sem működik, vagy meggyőződött arról, hogy nem a hardver a probléma, próbálkozzon újra a DVD-vel egy teljesen új lemezen.


Milyen DVD lemeztípust használ?

Bizonyos okokból többféle DVD létezik, például DVD + RW, DVD-R, DVD-RAM, sőt kétrétegű és kétoldalas DVD-k is. Sőt, bizonyos DVD-lejátszók és DVD-írók csak bizonyos típusú lemezeket fogadnak el.

FuatKose / Getty Images

Használja a DVD-vásárlói útmutatónkat, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a megfelelő típusú DVD-t használja-e az írásra, de ellenőrizze a DVD-lejátszó kézikönyvét is (általában online megtalálhatja), hogy megnézze az általa támogatott lemeztípusokat.


Valójában "égeti" a DVD-t?

Sok DVD-lejátszó nem támogatja a videofájlok olvasását lemezről, mintha flash meghajtóról vagy más tárolóeszközről lenne szó, ehelyett megköveteli, hogy a videókat a lemezre égesse. Van egy speciális folyamat, amelynek meg kell történnie, hogy a fájlok DVD-lejátszóra olvasható formátumban létezzenek.

Ez azt jelenti, hogy nem lehet egyszerűen MP4 vagy AVI fájlt lemásolni a lemezre, betenni a DVD-lejátszóba, és elvárni, hogy a videó lejátszódjon. Néhány tévé támogatja az ilyen típusú lejátszást csatlakoztatott USB-eszközökön keresztül, de nem DVD-n keresztül.

A Freemake Video Converter egy példa egy ingyenes alkalmazásra, amely az ilyen típusú videofájlokat közvetlenül DVD-re képes írni, és sok más is létezik.

Ahhoz, hogy működjön, rendelkeznie kell egy DVD-íróval is a számítógéphez.


Támogatja-e a DVD-lejátszó a házi készítésű DVD-t?

Ha az írott DVD-lemez rendben működik egy számítógépen, de nem játszik le a DVD-lejátszón, akkor a probléma vagy a DVD-n van (lehet, hogy a DVD-lejátszó nem tudja elolvasni ezt a lemeztípust vagy adatformátumot), vagy magával a DVD-lejátszóval.

Ha az elmúlt néhány évben megvásárolta a DVD-lejátszót, akkor képesnek kell lennie arra, hogy otthoni számítógépén égetett DVD-ket játszhasson. A régebbi DVD-lejátszók azonban nem feltétlenül ismerik fel és játsszák le az otthon égetett DVD-ket.

Egy dolog, ami néhány ember számára működik, és függ a meglévő DVD-lejátszótól, az az, hogy a DVD-t egy régebbi formátumban kell megírni, amelyet a lejátszó támogat. Vannak olyan DVD-író programok, amelyek ezt támogatják, mások viszont nem.


Lehet, hogy a DVD címkézése útban van

Kerülje azokat a felragasztott DVD-címkéket! DVD-k címkézésére forgalmazzák, de sok esetben megakadályozzák az egyébként finom DVD-k lejátszását.

Ehelyett használjon állandó jelölőt, tintasugaras nyomtatót vagy Lightscribe DVD írót, hogy címeket és címkéket tegyen a lemezre.

A DVD-karcolások megakadályozhatják a lejátszást

A CD-khez hasonlóan a karcolások és a por is akadályozhatja a DVD-k megfelelő lejátszását. Tisztítsa meg a DVD-t, és ellenőrizze, hogy le fog-e játszani. 

Megpróbálhatja a DVD futtatását egy lemezjavító készleten keresztül, hogy segítsen javítani a karcolások miatt átugoró vagy ugró DVD-ket.

A DVD-lemezek karcolódásainak elkerülése érdekében ügyeljen arra, hogy mindig megfelelően zárt tokban legyen, vagy legalább a címkével lefelé (és a lemez tényleges oldala felfelé) tegye le őket.

Próbálkozzon lassabb DVD-írási sebességgel

Amikor DVD-t ír le, megadhatja a lehetőséget az írási sebesség kiválasztására (2X, 4X, 8X stb.). Minél lassabban ég, annál megbízhatóbb lesz a lemez. Valójában egyes DVD-lejátszók még 4x-nél nagyobb sebességgel égett lemezeket sem tudnak lejátszani.

Ha gyanítja, hogy ez lehet az oka, égesse újra a DVD-t alacsonyabb sebességgel, és nézze meg, hogy ez megoldja-e a lejátszási problémát.

Lehet, hogy a lemez rossz DVD-formátumot használ

A DVD-k nem univerzálisak; amit az USA-ban játszanak, azt nem a világon mindenhol. Van esély arra, hogy DVD-jét európai nézetekre formázzuk, vagy más globális régióra kódoljuk.

Az észak-amerikai DVD-lejátszókat NTSC lemezekre tervezték, amelyek az 1. vagy a 0. régióra vannak formázva.

Lehet, hogy csak egy rossz égés

Néha csak rossz eredményt ér el, amikor DVD-t ír. Ez lehet a lemez, a számítógép, egy porszem stb.

Ismerje meg, hogyan kerülhető el a DVD-írási hibák.