Miért fut olyan lassan a laptop

Lassan fut a laptopja? Függetlenül attól, hogy régi vagy új, Windows PC vagy Mac, a lassú laptop használata nem élvezetes élmény.

Ha arra törekszik, hogy gyorsabbá tegye laptopját, frissítse azt gyorsabb tárhellyel és RAM-mal, vagy távolítsa el azokat az elemeket, amelyek lassíthatják Önt, például rosszindulatú programokat, vírusokat, sőt vírusirtó alkalmazásokat is, vagy csak szeretné hogy optimalizálja laptopját az optimális teljesítmény érdekében, akkor itt kell elindulnia. Összegyűjtöttük ezeket a laptop teljesítményével kapcsolatos tippeket, amelyek új életet lehelhetnek a régi laptopunkba, vagy az újat valóban lendületessé tehetik.


Rosszindulatú programok, vírusok és vírusirtók

Legyen szó reklámprogramokról, kémprogramokról vagy vírusokról, a rosszindulatú programok a számítógépes lassulások vezető okai lehetnek.

Bár a vírusok, az adware, a trójaiak és a kémprogramok mindegyike egyedi elemekkel rendelkezik, amelyek besorolják őket, mindet a rosszindulatú programok égisze alatt fogjuk tartani, mivel a gonosz démon ívik, amelyet nem akarunk látni a laptopjainkon. Függetlenül attól, hogy milyen típusú laptopja van, Windows, Mac vagy Linux, az anti-malware alkalmazás valamilyen formáját érdemes első védelmi vonalnak tekintenie.

filo / Getty Images

Windows és Linux felhasználók számára jó választás az aktív rosszindulatú programok elleni alkalmazás, amely be tudja vizsgálni a laptopot, mind a háttérben, mind igény szerint. Mac-felhasználók számára az on-demand rosszindulatú program-kereső jelenleg jobb választás lehet, mivel csak akkor veszi igénybe az erőforrásokat, ha használatban van.

De ne ragadjon el; egyetlen anti-malware szkenner elegendő védekezés. Ha egyszerre több futtat, nagyobb valószínűséggel lassú, nem reagáló számítógéphez vezet, mint ha további rosszindulatú programokat találna.


Túl sok alkalmazás van megnyitva

Valóban szüksége van az összes futó alkalmazásra? A laptop lassulásának gyakori oka az aktív alkalmazások rengeteg száma. Minden alkalmazás felemészti a rendszererőforrásokat, beleértve a RAM-ot, a lemezterületet (létrehozott ideiglenes fájlok formájában), valamint a CPU és a GPU teljesítményét. És bár a háttérben futó alkalmazások nem tűnhetnek fel, mégis elfogyasztják a laptop korlátozott erőforrásait.

De nem csak a megnyitott alkalmazások száma, hanem az is, hogy hogyan használsz egy alkalmazást. Jó példa erre a webböngészője. Hány fül van nyitva? A legtöbb webböngésző homokozó technikával különíti el az egyes nyitott ablakokat és füleket a többitől. Ez azt jelenti, hogy minden megnyitott böngésző lapot vagy ablakot úgy tekinthet, mintha egy nyitott böngészőalkalmazás lenne. Látja, milyen gyorsan növekszik a „nyitott alkalmazások” száma, és milyen hatása van a laptop erőforrásaira? A nem használt alkalmazások bezárásának szokása, és csak a szükséges alkalmazások megnyitása jó módszer az erőforrások és a laptop teljesítményének kezelésére.

  • Lépjen ki az alkalmazásokból, ha befejezte a használatukat.
  • Zárja be azokat a böngészőfüleket, amelyekre már nincs szüksége.

Indítási elemek vezérlése

Fontolja meg azt is, hogy megakadályozza az alkalmazások automatikus indítását. Az összes főbb operációs rendszer lehetővé teszi az alkalmazások konfigurálását, hogy azok automatikusan elinduljanak a számítógép indításakor. Ezek időt takaríthatnak meg azzal, hogy nem kell emlékeznünk bizonyos alkalmazások indítására, de gyakran elfelejtjük eltávolítani akkor is, ha már nem használjuk az alkalmazást. Ha mást nem, érdemes megnézni, hogy mi kezdődik.

  • Mac-felhasználók: Távolítsa el a belépési tételeket, amelyekre nincs szüksége.
  • Windows felhasználók: A programok indításának megakadályozása a Windows indításakor.

Szabadítson fel helyet a lemezen

Ha nincs elég szabad hely az indító meghajtón, arra kényszeríti a laptopot, hogy erősebben dolgozzon a rendszer és az alkalmazások által használt ideiglenes fájlok elhelyezéséhez szükséges hely megtalálásában (egy másik ok az alkalmazások számának korlátozására). A rendszer a virtuális memória számára is elkülöníti a lemezterületet, így az operációs rendszer további RAM-területet tud kiszűrni azáltal, hogy a régebbi adatokat áthelyezi a RAM-ból a lassabb lemezre.

Ha szűkös a hely, a laptop lelassulhat, mivel az operációs rendszer általános költségei nőnek, amikor megpróbálja kezelni ezeket a tárolási feladatokat. Könnyítheti a rezsit, ha biztosítja, hogy laptopjában mindig sok szabad hely legyen.

Általános iránymutatásként, ha a hely minimum 10-15% -át szabadon hagyja, akkor biztosítani kell, hogy a laptop ne tapasztaljon drámai lassulást a tárolási problémák miatt. Még jobb: biztosíthatja, hogy tárolási problémái egyáltalán ne legyenek, ha 25 százalékos vagy annál több szabad helyet biztosít az operációs rendszer számára a saját belátása szerint.

A Windows egy praktikus beépített segédprogramot tartalmaz, amely segíti a lemez tisztítását.

Ha segítségre van szüksége egy nagyobb lemeztisztítással kapcsolatban, olvassa el a 9 szabad lemezterület-elemző eszközt.

A Mac-felhasználók további információkat találnak arról, hogy mennyi szabad hely szükséges a Mac-en?

Defragálja a lemezeket? Általában nem. Mind a Mac, mind a Windows laptopok menet közben is képesek töredezettségmentesíteni a meghajtót, amíg elegendő szabad hely rendelkezésre áll. Természetesen a töredezettségmentesítésre sajátos igényei lehetnek, attól függően, hogy milyen típusú felhasználásra használja a laptopot. Csak ne feledje: soha ne töredezze az SSD-t.

  • Tartson sok szabad helyet az indító meghajtón.
  • Lehet, hogy nincs szükség a meghajtó töredezettségére.

Csökkentse a vizuális effektusokat

Ha új laptopja van a legújabb és legnagyobb CPU-val és GPU-val, akkor előfordulhat, hogy nem kell csökkentenie azokat az őrületes vizuális effektusokat, amelyeket úgy tűnik, hogy a Mac és a Windows operációs rendszerek is szeretnek az arcunkba dobni.

De még ha nincs is rá szükség, akkor is érdemes lehet. Az operációs rendszer egyes vizuális effektjeinek kiküszöbölése hozzájárulhat az általános teljesítmény növeléséhez, biztosítva, hogy a CPU és a GPU ne legyen elfoglalva haszontalan szemcukorral, amikor a processzorok produktív használatára van szükség.

A Mac-felhasználók úgy találják, hogy a vizuális effektusok sokasága különféle rendszerpreferencia-táblákban van kezelve, például a Dock és az Accessibility.

A Windows saját rendszer tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek befolyásolják a teljesítményt. A vizuális tulajdonságok eléréséről és kezeléséről a Vizuális effektusok beállítása a számítógép sebességének javítása című útmutatónkban tájékozódhat.

A legtöbb esetben a vizuális effektusok enyhítése sokkal érzékenyebb felhasználói felületet eredményez, és erőforrásokat tart rendelkezésre azoknak az alkalmazásoknak, amelyekre szükségük van.

  • Csökkentse a lehető legkevesebb grafikus szemcukrot.

Frissítse a RAM-ot, a lemezt, a grafikát és az akkumulátort

Eddig arról beszéltünk, hogy a teljesítményt úgy kezeljük, hogy kevesebb alkalmazást tartunk nyitva, a fájlok eltávolításával növeljük az indítólemez szabad helyének mennyiségét, és általában kezeljük a laptop erőforrásait.

De mi van, ha van olyan alkalmazásod, amely jobban teljesítene, ha sokkal több RAM vagy lemezterület lenne, vagy egy csúcskategóriás GPU működne együtt? Vagy talán sokkal többet csinálna a laptopján, ha hosszabb ideig futna töltéssel.

A laptop típusától függően növelheti az általános teljesítményt a telepített RAM mennyiségének növelésével, gyorsabb vagy nagyobb (vagy mindkettő) lemezre váltással, CPU vagy GPU frissítésével, vagy akár csak az akkumulátor cseréjével, hogy nyerjen néhányat további futásidő.

Az ilyen típusú frissítések jelentős teljesítményjavulást hozhatnak, általában alacsonyabb költségekkel, mint egy laptop cseréje. Ha meg szeretné tudni, hogy tudja-e (vagy kell-e) frissíteni a laptopot, érdeklődjön a gyártótól, majd vásároljon az alkatrészek legjobb frissítési áraival kapcsolatban.

  • A több RAM több helyet jelent az alkalmazások futtatásához.
  • A gyorsabb meghajtó lehetővé teszi az alkalmazások gyorsabb megnyitását és működését.
  • A grafikus intenzív alkalmazások jobban teljesíthetnek egy frissített grafikus motorral.
  • A régi laptop akkumulátorának cseréje növelheti a futási időt.

Tartsa naprakészen a szoftvert

Végül, de nem utolsósorban az operációs rendszer aktuális állapotának fenntartása enyhítheti a hibák okozta lassulásokat; segít azáltal, hogy kicseréli az idő múlásával sérült rendszerfájlokat is. Ugyanez igaz az alkalmazásaidra is. 

A Windows Update segítségével tartsa naprakészen, vagy a Mac App Store segítségével frissítse a Mac-et.

  • Tartsa naprakészen az operációs rendszert és az alkalmazásokat. Ha jól érzed magad, sok rendszer és alkalmazás kínál automatikus frissítést, így a naprakészség érdekében nem is kell emlékezned semmire.

Nem biztos, hogy a géped

Ha úgy tűnik, hogy ezek a tippek nem működnek, vagy csak a számítógépén futó speciális folyamatok futnak lassan, fontolja meg más lehetőségek megvizsgálását, például az internetes teljesítmény javítását. Lehet, hogy nem a számítógépével van a probléma.