Mi a fájlkiterjesztés és miért fontos?

A fájlkiterjesztés, amelyet néha fájl utótagnak vagy fájlnévkiterjesztésnek hívnak, az a karakter vagy karaktercsoport, amely a teljes fájlnevet alkotó periódus után szerepel.

A fájlkiterjesztés segít az operációs rendszernek, például a Windows-nak vagy a macOS-nak meghatározni, hogy a fájl melyik programhoz kapcsolódik a számítógépen.

Például a fájl otthoni munka.docx a docx fájlvégződéssel végződik, amely a számítógépén a Microsoft Word programhoz van társítva. Amikor megpróbálja megnyitni ezt a fájlt, a Windows látja, hogy a fájl egy DOCX kiterjesztéssel végződik, amelyet már tudja, hogy a Microsoft Word programnak kell megnyitnia.

A fájlkiterjesztések gyakran jelzik a fájl típusát vagy fájlformátumát is, de nem mindig. Bármely fájl kiterjesztése átnevezhető, de ez nem konvertálja a fájlt más formátumba, és a fájl ezen a részén kívül semmit sem változtat.

Néhány gyakori fájlkiterjesztés a PNG, MP4, PDF, MP3, DOC, SVG, INI, DAT, EXE és LOG.


Fájlkiterjesztések vs fájlformátumok

A fájlkiterjesztésekről és a fájlformátumokról gyakran felcserélhetők. A valóságban azonban a fájlkiterjesztés csak a karakterek jelennek meg a periódus után, míg a fájlformátum beszél a fájl adatainak rendezéséről.

Például a fájlnévben mydata.csv, a fájlkiterjesztés csv, jelezve, hogy ez egy CSV fájl. A számítógép felhasználói átnevezhetik a fájlt mydata.mp3 fájlra, azonban ez nem jelenti azt, hogy okostelefonon játszhatnánk a fájlt. Maga a fájl továbbra is szövegsor (CSV fájl), nem tömörített zenei felvétel (MP3 fájl).


A fájlt megnyitó program módosítása

A fájlkiterjesztések segítenek a Windows-nak vagy más használt operációs rendszereknek meghatározni, hogy melyik programot használja az ilyen típusú fájlok megnyitásához. A legtöbb fájlkiterjesztés, különösen azok, amelyeket a közös kép-, hang- és videoformátumok használnak, általában több, mint egy telepített programmal kompatibilisek.

Ha több program képes megnyitni egy fájlt, akkor megnyithatja azokat a Windows által kiválasztott programmal. Mac operációs rendszeren egyszerűen kattintson a jobb gombbal a fájlra, és válassza a lehetőséget Nyitott... a fájl megnyitásához használható programok választékának megtekintéséhez (beleértve az alapértelmezett program opciót).

A fájlok másik programmal történő megnyitásának másik módja a fájlkiterjesztés átnevezése. Például, ha van egy RTF fájlja, amely megnyílik a WordPad programban, de azt szeretné, hogy mindig a Jegyzettömbben nyíljon meg, átnevezheti a fájlt file.txt fájlra, mivel a Jegyzettömb a TXT fájlokat, és nem az RTF fájlokat ismeri fel.

Ennek kétféle módja van a Windows rendszerben, de a legegyszerűbb módszer az "ismert fájltípusok kiterjesztéseinek elrejtése" opció letiltása, hogy a fájlnév után láthassa a fájlkiterjesztést, és bármire módosítsa.

Itt van, hogyan:

  1. Nyissa meg a Futtatás párbeszédpanelt a WIN + R.

  2. belép vezérlőmappák.

  3. Menj a Megnézem Tab.

  4. Távolítsa el a mellette lévő pipát Kiterjesztésének elrejtése ismert fájltípusok.

  5. Kattints OK.


Fájlok konvertálása egyik formátumból a másikba

Egy fájl átnevezése a kiterjesztés megváltoztatásához nem változtatja meg a fájltípust, annak ellenére, hogy úgy tűnhet, mintha ez akkor történt volna, amikor a Windows megmutatja az új fájlkiterjesztéshez társított ikont.

A fájl típusának valódi megváltoztatásához konvertálni kell egy olyan programmal, amely mindkét fájltípust támogatja, vagy egy dedikált eszközzel, amelynek célja a fájl konvertálása a formátumból a kívánt formátumba.

Tegyük fel például, hogy van egy SRF képfájlja a Sony digitális fényképezőgépéről, de egy weboldal, ahová feltölteni szeretné a képet, csak JPEG fájlokat engedélyez. Átnevezheti a fájlt filename.srf fájlról filename.jpg fájlra.

A fájl SRF-ből JPEG formátumba konvertálásához meg kell találnia egy programot, amely teljes mértékben támogatja mindkettőt, így megnyithatja az SRF fájlt, majd exportálhatja vagy elmentheti a képet JPG / JPEG formátumban. Ebben a példában az Adobe Photoshop tökéletes példa egy képmanipulációs programra, amely képes elvégezni ezt a munkát.

Ha nincs hozzáférése olyan programhoz, amely natív módon támogatja mindkét szükséges formátumot, sok dedikált fájlkonvertáló program áll rendelkezésre.


Futtatható fájlkiterjesztések

Egyes fájlkiterjesztések futtathatóként vannak besorolva, vagyis ha rákattintanak, akkor nem csak megtekintésre vagy lejátszásra nyílnak meg. Ehelyett tulajdonképpen valamit egyedül csinálnak, például telepítenek egy programot, elindítanak egy folyamatot, futtatnak egy szkriptet stb.

Mivel az ilyen kiterjesztésű fájlok csak egy lépésnyire vannak attól, hogy rengeteg dolgot végezzenek a számítógépével, nagyon körültekintőnek kell lennie, amikor ilyen futtatható fájlkiterjesztéseket kap egy olyan forrásból, amelyben nem bízik.