Mi az a kodek és miért van szükségem rá?

A kodek - a kifejezés a kód és a dekódolás összetétele - egy olyan számítógépes program, amely tömörítéssel összezsugorít egy nagy filmfájlt, vagy átalakít az analóg és a digitális hang között. Láthatja azt a szót, amelyet audiokodekekről vagy videokodekekről beszél.

Roy Scott / Getty Images


Miért szükségesek a kodekek

A videó- ​​és zenefájlok hatalmasak, ami azt jelenti, hogy ezeket általában nehéz az interneten átvinni. A letöltések felgyorsítása érdekében az algoritmusok kódolják vagy zsugorítják az átviteli jelet, majd dekódolják megtekintés vagy szerkesztés céljából. Kodekek nélkül a videók és hangok letöltése háromszor-ötször hosszabb időt igényel, mint most.

Hány kodekre van szükségem?

Több száz kodek van használatban; szüksége lesz olyan kombinációkra, amelyek kifejezetten lejátszják a fájljait.

Különböző kodekek specializálódtak a hang- és videotömörítésre, a média interneten történő továbbítására, beszédre, videokonferenciákra, MP3-fájlok lejátszására és képernyőfelvételre. Ha rendszeres letöltő vagy, valószínűleg 10–12 kodekre lesz szükséged az összes különféle típusú zene és film lejátszásához.

Néhány ember, aki fájljait megosztja az interneten, úgy dönt, hogy homályos kodekeket használ a fájlok csökkentéséhez.


Közös kodekek

Néhány általános kodek az MP3, WMA, RealVideo, RealAudio, DivX és XviD, de sok más is létezik.

Az AVI egy gyakori fájlkiterjesztés, amelyet sok videofájlhoz csatolnak, de önmagában nem kodek. Ehelyett egy konténer formátum, amelyet sokféle kodek használhat. Több száz kodek kompatibilis az AVI tartalommal.

Honnan tudhatom, melyik kodeket kell letölteni és telepíteni?

Mivel nagyon sok kodek választási lehetőség van, a kodekcsomagok kényelmesek. A kodekcsomagok egyetlen fájlba gyűjtött kodekek gyűjteményei. Vita folyik arról, hogy szükség van-e nagy kodekfájl-csoportra, de minden bizonnyal ez a legegyszerűbb és legkevésbé frusztráló lehetőség az új letöltők számára. 

Itt vannak a legnagyobb valószínűséggel szükséges kodekcsomagok:

  • CCCP A (Combined Community Codec Pack) az egyik legátfogóbb kodekcsomag, amelyet letölthet. A CCCP-t olyan felhasználók állították össze, akik szeretnek online filmeket megosztani és nézni, és a benne található kodekeket a videoformátumok 99 százalékához terveztük, amelyet peer-to-peer letöltőként tapasztalsz. Fontolja meg a CCCP-t, ha úgy gondolja, hogy számítógépének frissített kodekekre van szüksége.
  • X kodek csomag egy letisztult, minden az egyben, kémprogramoktól és reklámprogramoktól mentes kodekgyűjtemény, amely nem hatalmas méretű, ezért nem kell sokáig letölteni. Az X Codec Pack az egyik legteljesebb kodek együttes, amely az összes főbb audio és video formátum lejátszásához szükséges.
  • K-Lite Codec Pack jól tesztelt és tele van finomságokkal. Ez lehetővé teszi az összes népszerű filmformátum lejátszását. A K-Lite négyféle ízben kapható: Basic, Standard, Full és Mega. Ha csak a DivX és az XviD formátumra van szükséged, akkor a Basic rendben van. A standard csomag a legnépszerűbb. Minden megtalálható benne, amire egy átlagos felhasználónak szüksége van a leggyakoribb fájlformátumok lejátszásához. Az energiafelhasználóknak tervezett teljes csomag a kódolás támogatásán kívül még több kodekkel rendelkezik.
  • K-Lite Mega Codec Pack egy átfogó csomag. Minden benne van, csak egy konyhai mosogató. A Mega még a Media Player Classic-ot is tartalmazza.

Ha a Windows Media Playert használja, gyakran megpróbálja közölni veled a szükséges kodek négy karakteres kódját. Jegyezze fel ezt a kódot, majd keresse fel a FOURCC webhelyet a hiányzó kodek megszerzéséhez. A FOURCC Minták oldala néhány GYIK-et kínál, ha további információra van szüksége az ott kínáltakról.

A kodekek megszerzésének másik lehetősége az őket tartalmazó médialejátszók letöltése. Előfordul, hogy egy video- vagy audiolejátszó fontos és általános kodekeket telepít az alkalmazás első telepítésekor. A VLC egy nagyszerű ingyenes médialejátszó, amely mindenféle fájltípust képes lejátszani.