A Chromebook fejlesztői mód engedélyezése

A Google biztonsági és egyszerűségi okokból szigorúan korlátozza, hogy mit tehet a Chromebookjával. Ha bármi bonyolultabb dolgot kell tennie, mint esszét írni vagy böngészni az interneten, akkor lehet, hogy engedélyeznie kell a fejlesztői módot a ChromeOS számára. Ez az útmutató megmutatja, hogyan, és elmagyarázza a hátrányait.

Ezek az utasítások azokra a Chromebookokra vonatkoznak, amelyek virtualizált fejlesztői kapcsolót használnak. Egyes Chromebookok, például a Cr-48 és a Samsung Series 5, fizikai fejlesztői mód kapcsolókkal rendelkeznek. A Chromium felsorolja az összes Chromebook modellt, ahol megtudhatja, hogy eszközén van-e fejlesztői kapcsoló.


Mi a fejlesztői mód a Chromebookokon?

A fejlesztői mód engedélyezése hasonló az iPhone börtönbontásához vagy az Android telefon gyökeréhez. Ezek az eszközök csak a jóváhagyott alkalmazások telepítését teszik lehetővé a felhasználók számára, és korlátozott lehetőséget biztosítanak a rendszer módosítására. Amikor engedélyezi a fejlesztői módot, magasabb fokú irányítást szerez eszközén, de Chromebookja elveszíti a Chrome OS összes beépített biztonsági funkcióját.

A fejlesztői mód engedélyezése a Chromebookot is energiával mossa le, ami azt jelenti, hogy a bejelentkezési adatait és a helyben tárolt adatokat eltávolítja. Ezeket az adatokat nem állíthatja vissza, ezért készítsen biztonsági másolatot mindenről, amelyet nem akar elveszíteni.


A fejlesztői mód engedélyezése a Chromebookon

A fejlesztői mód engedélyezése Chromebookon:

  1. Ha a Chromebook ki van kapcsolva, tartsa lenyomva a rendszert helyreállítási módba Esc + felfrissít miközben megnyomja a teljesítmény gombot.

    A Frissítés gomb úgy néz ki, mint egy kör alakú nyíl, amely az óramutató járásával megegyező irányba mutat. Ez általában a F3 kulcs.

  2. Várja meg a képernyőt a következővel:Hiányzik vagy sérült a Chrome OS. Kérjük, helyezze be az USB-meghajtót"és nyomja meg a gombot Ctrl+D.

    A Chrome OS valójában nem hiányzik vagy sérült. Ez a normál képernyő, amelyet a fejlesztői mód bekapcsolásakor kap.

  3. nyomja meg belép ha a rendszer kéri, és várja meg, amíg az eszköz újraindul. Miután újraindult, kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat a Chromebook beállításához.


Mit tehet egy Chromebooktal fejlesztői módban?

A legfontosabb, ami a fejlesztői mód engedélyezésekor változik, hozzáférést biztosít a Chrome OS fejlesztői héjhoz, más néven "Crosh". nyomja meg Ctrl + más + T hogy megnyissa a Crosh-t a Chrome böngészőben.

A fejlesztői héj lehetővé teszi olyan speciális feladatok végrehajtását, mint például egy IP-cím vagy webhely pingelése, csatlakozás egy Secure Shell (SSH) szerverhez és számos más Linux-parancs futtatása. Ezek a feladatok azért lehetségesek, mert a Chrome OS Linux alapú.

Az egyik leghasznosabb dolog, amelyet a fejlesztői mód lehetővé tesz, az a lehetőség, hogy Linux asztali környezetet telepítsen Chromebookjára. Megtarthatja a Chrome OS frappáns felületét, és teljes Linux-környezetre válthat, amikor bármi bonyolultabb dologra van szüksége.

A fejlesztői héj elérése nélkül is elérhető a fejlesztői mód, de a fejlett Linux-parancsok futtatásához be kell kapcsolni a fejlesztői módot.


Problémák vannak a Chromebook fejlesztői móddal

Néhány lehetséges veszélyt figyelembe kell venni a fejlesztői mód engedélyezése előtt:

  • A Google nem támogatja: Lehet, hogy érvényteleníti a garanciát, amikor engedélyezi a fejlesztői módot, ami azt jelenti, hogy önálló lehet, ha a jövőben bármilyen problémája van a Chromebooktal.
  • Minden adatot elveszít: A fejlesztői mód engedélyezése töröl minden adatot, amelyet helyben tárolt a Chromebookon. Ha nem támasztasz alá mindent, az örökre elmúlt.
  • Könnyű újra elveszíteni az összes adatot: Ha kikapcsolja a fejlesztői módot, az adatok újra törlődnek. A Chromebook indításakor letilthatja azt a szóköz lenyomásával, így véletlenül egyszerűen törölheti a merevlemezt.
  • Az indítás hosszabb ideig tart: Minden alkalommal, amikor elindul a fejlesztői mód bekapcsolásával, meg kell néznie egy figyelmeztető képernyőt.
  • Chromebookja kevésbé biztonságos: A Chromebookok sok biztonsági funkcióval rendelkeznek, amelyek teljesen le vannak tiltva, amikor bekapcsolja a fejlesztői módot.

Hogyan lehet letiltani a fejlesztői módot

A fejlesztői mód letiltásához kapcsolja ki és kapcsolja be újra a Chromebookot, majd várja meg, hogy megjelenjen a "Az operációs rendszer ellenőrzése KI van kapcsolva"és nyomja meg a gombot szóköz. Kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat a Chromebook újbóli beállításához.

Az összes helyileg tárolt adat eltávolításra kerül, ezért készítsen biztonsági másolatot adatairól, mielőtt letiltaná a fejlesztői módot.

Ha Chromebookján fizikai fejlesztői kapcsoló van, akkor ki kell kapcsolnia, hogy visszatérjen a normál állapotához. Ez ugyanaz a kapcsoló, amelyet a fejlesztői mód engedélyezéséhez használt.