A Chromebook SSH kliens használata

A Secure Shell az egyik legjobb eszköz a távoli számítógépbe való bejelentkezéshez. Leggyakrabban ezt távoli kiszolgálón használják, de vannak olyan esetek is, amikor esetleg hozzáférést kell kapnia egy asztali géphez. A Secure Shell (más néven SSH) segítségével kéznél van ilyen erő.

De ne gondold, hogy csak azért, mert Chromebookot használsz, nem tudsz kihasználni egy ilyen fontos technológiát. Valójában, mivel a Chrome OS (a Chromebookokat működtető operációs rendszer) Linux alapú, lehetővé teszi a Secure Shell rendszer egyszerű használatát. Tudjuk meg, hogyan juthatunk hozzá éppen ehhez az eszközhöz.


Biztonságos héjhosszabbítás

Az SSH Chromebookról történő használatának legegyszerűbb módja egy harmadik féltől származó kiterjesztés, az úgynevezett Secure Shell Extension. Ezzel a kiegészítővel nem csak a távoli gépeire tud bejelentkezni (a ssh parancs), biztonságosan másolhat fájlokat ugyanarról a távoli gépről és onnan is (a Secure FTP paranccsal, sftp).

Hogyan telepítheti azt a kiterjesztést? Könnyen. Itt vannak a lépések:

  1. Nyissa meg a Chrome böngészőt Chromebookján.

  2. Nyomja meg a Menü gombot, és válassza a lehetőséget Több eszköz > Extensions.

  3. Válassza ki a három vízszintes vonalat a bal felső sarokban, majd válassza a lehetőséget Nyissa meg a Chrome Internetes áruházat.

  4. típus Biztonságos héjhosszabbítás a keresősávban.

  5. nyomja meg Hozzáadás a Chrome-hoz, a Secure Shell Extensionhez társítva.

  6. Amikor a rendszer kéri, nyomja meg a gombot Bővítmény hozzáadása.


A biztonságos héj kiterjesztésének használata

Most új ikont kell látnia a Chrome böngésző eszköztárán. Kövesse az alábbi lépéseket egy új kapcsolat létrehozásához:

  1. Nyomja meg a Secure Shell Extension ikont a Chrome eszköztáron.

  2. A legördülő menüből válassza a lehetőséget Kapcsolat párbeszédpanel.

  3. A megjelenő ablakban töltse ki a csatlakozáshoz szükséges információkat.

Csatlakozás SSH-n keresztül

Új kapcsolat létrehozásához csak a következő részleteket kell megadnia:

  1. Először írja be a felhasználónevet, amellyel bejelentkezik, és vagy a távoli gazdagép IP-címét vagy tartományát. Például, ha be kell jelentkeznie egy távoli gépbe az IP-címmel 192.168.1.166 és egy felhasználónév csatlakozó, típus [email protected].

  2. Miután kitöltötte ezeket az információkat, a kiterjesztés automatikusan kitölti a felhasználónév és a gazdagépnevet a felhasználónév @ hosztnév sor alatt. Miután kitöltötte ezt a sort, nyomja meg a gombot belép a billentyűzeten, és amikor a rendszer kéri, nyomja meg a gombot Hagyjuk (hogy a kiterjesztés engedélyt adjon az ssh linkek megnyitására).

  3. típus igen, és nyomja meg az belép billentyűzeten folytathatja a kapcsolatot. Írja be a távoli felhasználó jelszavát, majd nyomja meg az gombot belép A billentyűzeten.

  4. Most a távoli gép terminálablakán kell találnia magát.

Ha befejezte a munkát a távoli gépen, írja be kijárat, és nyomja meg a gombot belép a billentyűzeten. Ezután a rendszer kéri a gépelést x hogy befejezze a kijáratot a mellékről.


Újracsatlakozás

A Secure Shell Extension egyik szép tulajdonsága, hogy emlékezni fog a kapcsolataira. Válassza ki a kiterjesztés ikont (a Chrome eszköztáron), és megjelenik a mentett kapcsolatok listája. Válasszon egy bejegyzést, és írja be a távoli felhasználói jelszót az adott géphez a bejelentkezéshez.

Ha ehelyett egy másik géphez kell csatlakoznia, nyissa meg a Kapcsolat párbeszédpanelt, majd nyomja meg az gombot [Új kapcsolat]. Töltse ki ugyanazokat az információkat, amelyeket korábban (az új távoli gép felhasználónevével / IP-címével), és az új kapcsolat készen áll. Ha egynél több kapcsolatot mentett el, akkor ezek a kapcsolatok fel lesznek sorolva (a gyors elérés érdekében) a Secure Shell Extension legördülő menüben.

Ennyi van benne. Egy egyszerű, harmadik féltől származó bővítmény segítségével könnyű és biztonságos hozzáférést nyerhet távoli gépeihez - mindezt felhasználóbarát Chromebookján.