A Linux telepítése és futtatása Chromebookon

Futtassa a Linux operációs rendszer teljes értékű verzióját Chromebookján, és ezzel a lehetőségek egész világát megnyitja egy alapvetően alacsony költségvetésű gépen.

Mielőtt telepítené az Ubuntu-t Chromebookjára, először engedélyeznie kell a Fejlesztői módot.


Fejlesztői mód engedélyezése

Míg a Chrome OS-ben lévő legtöbb adata szerveroldalon van tárolva a felhőben, előfordulhat, hogy fontos fájlokat ment el helyben, például a Letöltések mappában. A Fejlesztői mód aktiválása mellett bizonyos biztonsági korlátozások letiltása és az Ubuntu testreszabott verziójának telepítése lehetővé teszi az összes helyi adat automatikus törlését. Ezért az alábbi lépések megtétele előtt készítsen biztonsági másolatot az alapvető helyi adatokról egy külső eszközön, vagy helyezze át a felhőbe.

  1. Kapcsolja be a Chromebookot, majd nyomja meg és tartsa lenyomva a gombot Esc + Frissítés gombokat, és érintse meg a teljesítmény gomb. Amikor megkezdődik a kényszerű újraindítás, engedje fel a kulcsokat.

  2. Az újraindítás befejezése után megjelenik egy képernyő, sárga sárga felkiáltójellel és azzal az üzenettel, hogy a Chrome OS hiányzik vagy sérült. nyomja meg Ctrl + D a Fejlesztői mód elindításához.

  3. A következő üzenet jelenik meg: Az operációs rendszer ellenőrzésének kikapcsolásához nyomja meg az ENTER gombot. megnyomni a belép kulcs.

  4. Új képernyő jelenik meg arról, hogy az operációs rendszer ellenőrzése ki van kapcsolva. Ezen a ponton ne nyúljon semmihez. Néhány szakasz után értesítést kap arról, hogy a Chromebook Fejlesztői módra vált. Ez a folyamat eltarthat egy ideig, és többszörös újraindítást tartalmazhat. Végül visszatérsz a Az operációs rendszer ellenőrzése KI van kapcsolva üzenet, piros felkiáltójel kíséretében. Hagyja figyelmen kívül ezt az üzenetet, és várja meg, amíg meg nem jelenik a Chrome OS üdvözlő képernyője.

  5. Mivel az összes helyi adatot és beállítást törölték, amikor belépett a fejlesztői módba, előfordulhat, hogy újra meg kell adnia a hálózati adatokat, a nyelvet és a billentyűzet tájolását az operációs rendszer üdvözlő képernyőjén, valamint el kell fogadnia az operációs rendszer Általános Szerződési Feltételeit. Miután elkészült, jelentkezzen be Chromebookjára.


Telepítse az Ubuntut a Crouton használatával

A Crouton választásának fő okai az egyszerűsége, és egymás mellett futtathatja a Chrome OS-t és az Ubuntu-t, így nincs szükség arra, hogy egyszerre egyetlen operációs rendszerbe töltse be a hardvert.

A kezdéshez nyissa meg a Chrome böngészőt, és kövesse az alábbi lépéseket:

  1. Látogasson el a Crouton hivatalos GitHub adattárába.

    crouton

  2. Kattintson az goo.gl link, amely a Chromium OS Universal Chroot Environment fejléc.

  3. Egy Crouton-fájl letöltődik a Letöltések mappába. Nyissa meg a Chrome OS fejlesztői héját egy új böngésző lapon a megnyomásával Ctrl + Alt + T.

  4. típus héj és nyomja meg a belép kulcs.

  5. A parancssorba írja be sudo sh ~ / Letöltések / crouton -e -t xfce, majd nyomja meg az gombot belép kulcs. Érintőképernyős Chromebook-eszközön használja a következő szintaxist: sudo sh ~ / Letöltések / crouton -e -t touch, xfce.

  6. A Crouton telepítőjének legújabb verziója. A rendszer kéri, hogy adjon meg és ellenőrizzen egy jelszót és egy titkosítási jelszót is, mert az Ubuntu telepítése a -e paramétert az előző lépésben. Bár ez a jelző nem szükséges, ajánlott. Válasszon egy biztonságos jelszót és jelszót, amelyre emlékezni fog, és ennek megfelelően adja meg ezeket az adatokat, ha van ilyen.

  7. A kulcsgenerálás befejezése után megkezdődik a Crouton telepítési folyamata. Ez a folyamat több percet vesz igénybe, és minimális beavatkozást igényel. A telepítés előrehaladtával azonban megtekintheti az egyes lépések részleteit a shell ablakban. Végül arra kérik, hogy adjon meg egy felhasználónevet és jelszót az elsődleges Ubuntu fiókhoz a folyamat vége felé.

  8. A telepítés befejezése után megjelenik a parancssor. Belép sudo startxfce4, majd nyomja meg a belép kulcs. Ha az előző lépésekben a titkosítást választotta, akkor a rendszer kéri a jelszavát és a jelszavát.

  9. Megkezdődik az Xfce munkamenet, és megjelenik az Ubuntu asztali felület.

  10. A Crouton egyszerre futtatja a Chrome OS-t és az Ubuntut. A két operációs rendszer közötti újraindítás nélküli váltáshoz használja a Ctrl + Alt + Shift + Vissza és Ctrl + Alt + Shift + Előre gyorsbillentyűket.

    Ezek a parancsikonok nem működnek egy Intel vagy AMD chipsettel rendelkező Chromebookon, szemben az ARM-mel. Ebben az esetben használja a Ctrl + Alt + Vissza, Ctrl + Alt + Előreés Ctrl + Alt + Frissítés hivatkozások.


Kezdje el használni a Linuxot

Miután engedélyezte a Fejlesztői módot és telepítette az Ubuntu programot, kövesse ezeket a lépéseket a Linux asztal indításához minden egyes alkalommal, amikor bekapcsolja a Chromebookot. Megjelenik a figyelmeztető képernyő, amely szerint az operációs rendszer ellenőrzése ki van kapcsolva minden alkalommal, amikor újraindítja vagy bekapcsolja a tápellátást, mert a Fejlesztői mód aktív marad mindaddig, amíg manuálisan ki nem kapcsolja, és a Crouton futtatásához szükséges.

  1. A. Használatával térjen vissza a fejlesztői shell felületre Ctrl + Alt + T billentyűparancs.

  2. típus héj a crosh és nyomja meg a gombot belép.

  3. típus sudo startxfce4, majd nyomja meg a gombot belép.

  4. Adja meg titkosítási jelszavát és jelszavát, ha a rendszer kéri.

Az Ubuntu telepített verziója nem sok előre telepített szoftverrel rendelkezik. A Linux-alkalmazások megkeresésének és telepítésének leggyakoribb módszere az apt-get. Ez a parancssori eszköz számtalan alkalmazást keres és tölt le az Ubuntuban.

Az AMD és az Intel-alapú Chromebookok több működő alkalmazáshoz kínálnak hozzáférést, mint az ARM chipeket futtatók. Az ARM-alapú Chromebookok azonban a legnépszerűbb Linux-alkalmazásokat futtatják.


Készítsen biztonsági másolatot adatairól

Míg a Chrome OS legtöbb adata és beállítása automatikusan a felhőben tárolódik, ugyanez nem mondható el az Ubuntu munkamenetek során létrehozott vagy letöltött fájlokról. A Crouton segítségével készítsen biztonsági másolatot az Ubuntu adatokról.

  1. Indítsa el a fejlesztői shell felületet a megnyomásával Ctrl + Alt + T.

  2. típus héj a crosh parancsot, és nyomja meg a belép kulcs.

  3. típus sudo edit-chroot -a, majd nyomja meg a gombot belép.

  4. Az ön neve chroot fehér szövegben jelenik meg (például pontos). Írja be a következő szintaxist, majd egy szóközt és a chroot nevét: sudo edit-chroot -b. (például, sudo edit-chroot -b precíz), majd nyomja meg a gombot belép.

  5. Amikor a biztonsági mentés befejeződik, a chroot üzenetet jelenít meg arról, hogy befejezte a biztonsági mentést útvonal és fájlnév mellett. Általában a biztonsági másolat egy tar fájl, amely a Chrome OS-ben található Letöltések mappa, amely megosztott és elérhető mindkét operációs rendszerről.


Távolítsa el a Linuxot a Chromebookról

Kövesse az alábbi eljárást a Linux eltávolításához a Chromebookról:

  1. Indítsa újra a Chromebookot.

  2. Amikor a Az operációs rendszer ellenőrzése KI van kapcsolva üzenet jelenik meg, nyomja meg a gombot szóköz.

  3. Erősítse meg az operációs rendszer ellenőrzésének újraaktiválását. nyomja meg a belép kulcs.

  4. Egy értesítés figyelmezteti Önt, hogy az operációs rendszer ellenőrzése be van kapcsolva. Chromebookja újraindul, és visszaáll az eredeti állapotába. A folyamat befejezése után megjelenik a Chrome OS üdvözlő képernyője.