Widgetek futtatása a Mac asztalon

Az Apple 2014-ben megszüntette a Dashboard és a Widgeteket a macOS Catalinával, ehelyett az Notification Centerre támaszkodva. De sok régebbi Mac továbbra is használja a Műszerfalat és attól függ.

A macOS régebbi verzióinak egyik legnépszerűbb tulajdonsága a Dashboard, egy önálló asztali számítógép, amely tele van mini alkalmazásokkal a "Widgetek" néven. Számológépekkel, szótárakkal, naptárakkal, jegyzettömbökkel és időjárási kijelzőkkel, többek között az alkalmazásokkal, a Widgetek rutin információkat tároltak egy kényelmes helyen.

A modulok az Irányítópulton találhatók, és nem férhetnek hozzá a rendszer vagy a felhasználói adatokhoz az adott környéken kívül. Néhány felhasználó, különösen a fejlesztők, jobban szeretnék elérni a widgetjeiket közvetlenül az asztalukon. Szerencsére van erre mód. Kihasználhatja ugyanazt a Terminal trükköt, amelyet az Apple fejlesztői használnak a Widgetek létrehozásához asztali környezetben.

Lewis Mulatero / Getty Images


A Terminál használatával engedélyezze az irányítópult fejlesztési módját

Ha egy widgetet szeretne áthelyezni az asztalra, kövesse az alábbi utasításokat:

  1. Indít Terminál, található / Applications/Utilities/.

  2. Írja be a következő parancssort a Terminálba.

    alapértelmezett értékek: com.apple.dashboard devmode IGEN

    Másolhatja és beillesztheti a szöveget a Terminálba, vagy beírhatja a szöveget az ábra szerint. A parancs egyetlen sornyi szöveg, de a böngésző több sorra bonthatja. Ügyeljen arra, hogy a parancsot egyetlen sorként írja be a Terminal alkalmazásba.

  3. nyomja meg lépj be vagy visszatérhet a billentyűzetre.

  4. Írja be a következő szöveget a Terminálba. Ha nem a másolás és beillesztés, hanem a szöveg beírását írja be, ne felejtse el megegyezni a szöveg nagybetűivel.

  5. nyomja meg lépj be or visszatérés. A dokk egy pillanatra eltűnik, majd újra megjelenik.

  6. Írja be a következő szöveget a Terminálba.

  7. nyomja meg lépj be or Visszatérés. Az exit parancs hatására a Terminal befejezi az aktuális munkamenetet. Ezután kiléphet a Terminal alkalmazásból.


Widget áthelyezése az asztalra

A MacOS Mountain Lion és újabb verziói további lépést igényelnek. Alapértelmezés szerint az Irányítópult a Mission Control részének számít, és Űrként kezelik. Először meg kell kényszerítenie a Mission Control-ot, hogy ne vigye az irányítópultot egy űrbe:

  1. Indít System Preferences kiválasztásával az ikont a Dock ikonról, vagy válassza a lehetőséget System Preferences tól Apple menü.

  2. Válassza ki a Mission Control preferencia panel.

  3. Távolítsa el a pipát a címkézett elemről Az Irányítópult megjelenítése szóközként (Mountain Lion vagy Mavericks), vagy használja a legördülő menüt a beállításhoz Irányítópult az átfedésként megjelenítéshez (Yosemite és később).

Ha a Widgeteket az Asztalra szeretné áthelyezni a macOS Mountain Lion vagy korábbi verzióiban, folytassa a következő utasításokkal.


Widget áthelyezése az asztalra (Mountain Lion vagy korábbi)

  1. nyomja meg F12 a billentyűzeten (egyes billentyűzeteknél előfordulhat, hogy tartsa lenyomva a Funkció gombot, vagy ellenőrizze, hogy a billentyűzeten be van-e kapcsolva az F-Lock funkció). Alternatív megoldásként válassza ki a lehetőséget Műszerfal ikon a dokkban.

  2. Válasszon egy modul kiválasztásával és az egér gombjának nyomva tartásával. Az egérgombot továbbra is tartva kissé mozgassa a modult. Tartsa az egérgombot a következő lépés végéig.

  3. nyomja meg F12 és húzza a widgetet a kívánt helyre az asztalon. Miután a widget a kívánt helyre került, engedje el az egérgombot.

Az asztalra áthelyezett widgetek mindig az asztal és minden nyitott alkalmazás vagy ablak előtt helyezkednek el. Ezért nem lehet a legjobb ötlet, ha egy widgetet az asztalra helyezünk, ha a Mac kicsi kijelzővel rendelkezik. Rengeteg helyre van szükséged ahhoz, hogy ez a trükk hasznos legyen.


Tegyen vissza egy modult az Irányítópultra

Ha úgy dönt, hogy nem akarja, hogy egy widget állandó tartózkodási helyet szerezzen az asztalon, akkor a folyamat megfordításával visszaadhatja a modult az Irányítópultra.

  1. Válasszon egy modul az asztalon: kattintson rá, és tartsa lenyomva az egérgombot. Az egérgombot továbbra is tartva kissé mozgassa a modult. Tartsa lenyomva az egérgombot a következő lépés végéig.

  2. nyomja meg F12 és húzza a modult az Ön által kiválasztott helyre az Irányítópulton. Miután a widget a kívánt helyre került, engedje el az egérgombot.

  3. nyomja meg F12 újra. A kiválasztott widget eltűnik az Irányítópult környezettel együtt.


A Terminál használatával tiltsa le az irányítópult fejlesztési módját

  1. Indít terminál, található /alkalmazások/Utilities/.

  2. Írja be a következő szöveget a Terminálba egyetlen sorként.

    alapértelmezések: com.apple.das

  3. nyomja meg lépj be or visszatérés.

  4. Írja be a következő szöveget a Terminálba. Ügyeljen arra, hogy megfeleljen a szöveg nagybetűinek.

  5. nyomja meg lépj be or visszatérés. A dokk egy pillanatra eltűnik, majd újra megjelenik.

  6. Írja be a következő szöveget a Terminálba.

  7. nyomja meg lépj be or visszatérés. Az exit parancs hatására a Terminal befejezi az aktuális munkamenetet. Ezután kiléphet a Terminal alkalmazásból.