Szoftver futtatása különböző Linux gépeken az „xhost” segítségével

A Windows-alapú otthoni számítógépek tipikus használatával ellentétben Linux / Unix környezetekben mindig a "hálózaton" végzett munka volt a norma, amely megmagyarázza a Unix és a Linux operációs rendszerek hatékony hálózati szolgáltatásait. A Linux támogatja a gyors és stabil kapcsolatot más számítógépekkel és a grafikus felhasználói felületek futtatását a hálózaton keresztül. 

A hálózati tevékenységek végrehajtásának elsődleges parancsa a következő: xhost - a kiszolgáló beléptető programja X-hez xhost program arra szolgál, hogy gazdagép (számítógép) neveket vagy felhasználóneveket adjon hozzá és töröljen azon gépek és felhasználók listájához, amelyek számára engedélyezett az X szerverrel való kapcsolattartás. Ez a keret a magánélet ellenőrzésének és biztonságának kezdetleges formáját biztosítja.


Használati forgatókönyv

Hívjuk a "localhost" -nál ülő számítógépet és a "távoli gazdagéphez" csatlakozni kívánt számítógépet. Először használja xhost annak meghatározása, hogy mely számítógép (ek) hez szeretne engedélyt adni a localhost csatlakozásához (az X-szerverhez). Ezután a telnet segítségével csatlakozik a távoli gazdagéphez. Ezután állítsa be a DISPLAY változót a távoli gazdagépen. Ezt a DISPLAY változót a helyi gazdagépre szeretné beállítani. Amikor elindít egy programot a távoli gazdagépen, annak GUI-ja megjelenik a helyi gazdagépen (nem a távoli gazdagépen).


Példa használati esetre

Tegyük fel, hogy a helyi gazdagép IP-címe 128.100.2.16, a távoli gazdagép IP-címe pedig 17.200.10.5. A használt hálózattól függően előfordulhat, hogy az IP-címek helyett a számítógép nevét (tartománynevét) is használhatja.

  1.  Írja be a következőket a localhost parancssorába:

    xhost + 17.200.10.5

  2. Jelentkezzen be a távoli gazdagépre:

    telnet 17.200.10.5

  3. A távoli gazdagépen (a telnet-kapcsolaton keresztül) utasítsa a távoli állomást, hogy írja be az ablakokat a helyi gazdagépen:

    setenv DISPLAY 128.100.2.16:0.0

    (A setenv helyett előfordulhat, hogy bizonyos héjaknál az exportot kell használnia.)

  4. Most futtathat szoftvert a távoli gazdagépen. Például amikor beírja az "xterm" szót a távoli állomáson, akkor egy xterm ablakot kell látnia a helyi gazdagépen.

  5. Miután befejezte, az alábbiak szerint távolítsa el a távoli gazdagépet a hozzáférés-vezérlési listáról. A helyi gazdagép típusán:

    xhost - 17.200.10.5


Gyors hivatkozás

xhost parancs csak néhány változatot tartalmaz, amelyek segítenek a hálózatépítésben:

  • xhost + hostname: Gazdanév hozzáadása az X szerver hozzáférés-vezérlési listához.
  • xhost - hosztnév: Eltávolítja a hosztnevet az X szerver hozzáférés-vezérlési listájáról.
  • xhost + : Kikapcsolja a hozzáférés-vezérlést (minden távoli gazdagép hozzáfér az X-kiszolgálóhoz)
  • xhost - : Újra bekapcsolja a beléptetés-vezérlést.

Mivel a Linux terjesztései és a rendszermag-kiadási szintjei eltérnek egymástól, használja a férfi parancs (% man), hogy lássa, hogyan xhost az adott számítógépes környezetben valósul meg.