A parancssor megnyitása (Windows 10, 8, 7 stb.)

A Parancssor az egyik parancssori interfész program, amelyet a parancsok végrehajtására használnak Windows operációs rendszerekben.

Néhány népszerű parancssor, amelyről hallottál, a ping, a netstat, a tracert, a shutdown és az attrib, de még sok más. Itt van egy teljes lista.

Bár a Parancssor valószínűleg nem egy olyan eszköz, amelyet a legtöbben rendszeresen használnak, akkor ez időnként valóban hasznos lehet, talán egy adott Windows probléma elhárításához vagy valamilyen feladat automatizálásához.

A Parancssor megnyitásának módja különbözik a Windows verzióitól, ezért az alábbi lépéseket találja meg a Windows 10, a Windows 8 vagy a Windows 8.1, valamint a Windows 7, a Windows Vista és a Windows XP esetében. Lásd: A Windows melyik verziója van? ha nem vagy biztos benne.


Nyissa meg a Parancssorot a Windows 10 rendszerben

  1. Kattintson a Start gombra.

  2. típus cmd.

  3. választ Parancssor a listából.

Nyissa meg a Parancssorot a Start menüben

A parancssor megnyitásának másik módja a Windows 10 rendszerben a Start menü mappájában található:

  1. Kattintson a Start gombra.

  2. Válassza ki a Windows rendszer mappát a listából.

  3. Válasszon Parancssor a mappacsoportból.

Nyissa meg a Parancssorot az Energiafelhasználó menü használatával

A Windows 10-ben még egy módszer az Energiafelhasználó menü. Ha billentyűzetet vagy egeret használ, válassza a lehetőséget Parancssor a megnyomás után megjelenő menüből Win + X vagy kattintson a jobb gombbal a Start gombra.

A Parancssor helyett a Power Power menüben láthatja a Windows PowerShell opciókat. A Windows 10 újabb verzióiban a Parancssor helyébe a PowerShell lépett, de a tálca beállításainak szerkesztésével továbbra is hozzáférhet az Energiafelhasználó menüből.


Nyissa meg a Parancssorot a Windows 8 vagy 8.1 rendszerben

  1. Kattintson a Start gombra, majd csúsztassa felfelé az ujját Apps képernyő. Ugyanazt az egeret hajthatja végre, ha kiválasztja a lefelé mutató nyíl ikont a képernyő alján.

    A Windows 8.1 frissítés előtt az Alkalmazások képernyő a Start képernyőről érhető el, ha felfelé csúsztat a képernyő aljáról, vagy jobb egérgombbal kattint bárhová, majd kiválasztja Minden alkalmazás.

    Ha billentyűzetet vagy egeret használ, akkor a Parancssor ablak megnyitása a Windows 8 operációs rendszerben az Energiafelhasználó menü segítségével történik - csak tartsa lenyomva a WIN és X gombokat együtt, vagy kattintson a jobb gombbal a Start gombra, és válassza a lehetőséget Parancssor.

  2. Csúsztassa ujját vagy görgessen jobbra az Alkalmazások képernyőn a Windows rendszer szakasz címsora.

  3. választ Parancssor. Most végrehajthatja a futtatásához szükséges parancsokat.

    Tekintse meg a Windows 8 Parancssor parancsok listáját a Windows 8 Parancssoron keresztül elérhető parancsok teljes listájához, beleértve a rövid leírásokat és a részletesebb információkra mutató hivatkozásokat, ha vannak ilyenek.


Nyissa meg a Parancssorot Windows 7, Vista vagy XP rendszerben

  1. Nyissa meg a Start menüt a képernyő bal alsó sarkában.

    Windows 7 és Windows Vista rendszerben valamivel gyorsabb a belépés parancs a Start menü alján található keresőmezőbe, majd válassza a lehetőséget Parancssor amikor megjelenik az eredményekben.

  2. Ugrás Minden program > kiegészítők.

  3. Válasszon Parancssor a programok listájáról.

    Itt van a Windows 7 parancsok listája, a Windows Vista parancsok listája és a Windows XP parancsok listája, ha parancs hivatkozásra van szüksége a Windows ezen verzióihoz.


A parancssor megnyitásának egyéb módjai

A Windows XP parancssora a Windows 10 rendszeren keresztül is megnyitható egy paranccsal. Ez különösen akkor hasznos, ha szeretné használni a Futtatás párbeszédpanelt, vagy ha a Windows Intéző összeomlott, és a Start menü nem érhető el (és így a fenti utasítások nem működnek).

Ehhez írja be cmd a parancssori felületre. Ez lehet a Futtatás párbeszédpanelen (WIN + R) vagy Feladatkezelő filé > Futtass új feladatot menüben.


Emelt szintű parancssorok és régi Windows verziók

A Windows XP előtt kiadott Windows-verziókban, mint például a Windows 98 és a Windows 95, a Parancssor nem létezik. A régebbi és nagyon hasonló MS-DOS Prompt azonban igen. Ez a program a Start menüben található, és a gombbal nyitható meg parancs futtassa a parancsot.

Egyes parancsok, például a Windows fájlok javításához használt sfc parancs megkövetelik, hogy a Parancssor rendszergazdaként nyissa meg a futtatást. Tudni fogja, hogy ez a helyzet-e, ha a parancs végrehajtása után ilyen üzenetet kap:

  • ellenőrizze, hogy rendelkezik-e adminisztrátori jogokkal
  • ... parancs csak emelt parancssorból hajtható végre
  • rendszergazdának kell lennie

A Parancssor rendszergazdaként való elindításához segítségért lásd: Emelt szintű parancssor megnyitása. Ez a folyamat kissé bonyolultabb, mint a fentiekben leírtak.