A Vezérlőpult megnyitása (Windows 10, 8, 7, Vista, XP)

A Windows Vezérlőpultja olyan kisalkalmazások gyűjteménye, amilyen apró programok, amelyek felhasználhatók az operációs rendszer különböző aspektusainak konfigurálására.

Például a Vezérlőpult egyik kisalkalmazásával konfigurálhatja az egérmutató méretét (többek között), míg egy másik lehetővé teszi a hanggal kapcsolatos összes beállítás módosítását.

Más kisalkalmazásokkal módosíthatja a hálózati beállításokat, beállíthatja a tárhelyet, kezelheti a kijelző beállításait és még sok minden mást. A Vezérlőpult kisalkalmazások listáján láthatja, hogy mindannyian mit csinálnak.

Tehát, mielőtt ezen változtatásokat elvégezné a Windows rendszerben, meg kell nyitnia a Vezérlőpultot. Szerencsére nagyon könnyű elvégezni - legalábbis a Windows legtöbb verziójában.

Meglepő módon a Vezérlőpult megnyitásának módja meglehetősen különbözik a Windows verzióitól. Az alábbiakban bemutatjuk a Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista és Windows XP lépéseit. Lásd: A Windows melyik verziója van? ha nem vagy biztos benne.

A szükséges idő: A Vezérlőpult megnyitása valószínűleg csak néhány másodpercet vesz igénybe a Windows legtöbb verziójában. Sokkal kevesebb időbe telik, ha tudod, hol van.


Nyissa meg a Vezérlőpultot a Windows 10 rendszerben

  1. Válassza ki a Rajt gombot.

  2. típus Control Panel.

    Nem használ billentyűzetet? Görgessen a Start opciók listájának aljára, és nyissa meg a Windows rendszer mappát.

  3. választ Control Panel a listából.

A legtöbb Windows 10 PC-n a Vezérlőpult nyílik meg a Kategória nézetben, amely az appleteket [feltehetően] logikai kategóriákba rendezi. Ha úgy tetszik, a Nézet szerint opciót nagy ikonokra vagy kicsi ikonokra változtathatja, hogy az összes kisalkalmazás egyenként jelenjen meg.


Nyissa meg a Vezérlőpultot Windows 8 vagy 8.1 rendszerben

Sajnos a Microsoft különösen megnehezítette a Vezérlőpult elérését a Windows 8 rendszerben. Kicsit megkönnyítették a Windows 8.1 rendszerben, de még mindig túl bonyolult.

  1. A Start képernyőn csúsztassa ujját felfelé, hogy átváltson a Apps képernyő. Az egérrel válassza ki a lefelé mutató nyíl ikont ugyanazon képernyő megjelenítéséhez.

    A Windows 8.1 frissítés előtt az Alkalmazások képernyő elérhető a képernyő aljától felfelé csúsztatással, vagy jobb egérgombbal bárhová kattintva választhat Minden alkalmazás.

    Ha billentyűzetet használ, akkor a WIN + X A parancsikon megnyitja az Energiafelhasználó menüt, amely hivatkozást tartalmaz a Vezérlőpultra. A Windows 8.1 rendszerben a jobb gombbal kattintson a Start gombra, hogy megjelenjen ez a praktikus gyorselérési menü.

  2. Az Alkalmazások képernyőn csúsztassa ujját jobbra, vagy görgessen jobbra, és keresse meg a elemet Windows rendszer kategória.

  3. választ Control Panel.

    A Windows 8 átvált az Asztalra, és megnyitja a Vezérlőpultot.

    A Windows legtöbb verziójához hasonlóan a Kategória nézet az alapértelmezett nézet a Vezérlőpult számára a Windows 8 rendszerben, de azt javasoljuk, hogy állítsa a vitathatatlanul könnyebben kezelhető Kis ikonok vagy Nagy ikonok nézetre. Tegye ezt a kiválasztással Kategória a Vezérlőpult tetején található menüből, majd válassza az ikon nézetet.


Nyissa meg a Vezérlőpultot Windows 7, Vista vagy XP rendszerben

  1. Nyissa meg a Start menüt.

  2. választ Control Panel a jobb margón lévő listából.

    Windows 7 vagy Vista: Ha nem látja a Vezérlőpult felsorolását, előfordulhat, hogy a hivatkozást a Start menü testreszabása részeként letiltották. Inkább írja be ellenőrzés a Start menü alján található keresőmezőbe, majd válassza a lehetőséget Control Panel amikor megjelenik a fenti listában.

    Windows XP: Ha nem látja a Vezérlőpult opciót, előfordulhat, hogy a Start menü "klasszikus" értékre van állítva, vagy a linket letiltották a testreszabás részeként. Próbáld ki Rajt > beállítások > Control Panel, vagy végrehajtani ellenőrzés a Futtatás mezőből.

A Windows mindhárom verziójában alapértelmezés szerint egy csoportosított nézet jelenik meg, de a csoportosítás nélküli nézet az összes kisalkalmazást kiteszi, megkönnyítve azok megtalálását és használatát.


A Vezérlőpult kisalkalmazások megnyitásának egyéb módjai

Mint fentebb néhányszor említettük, a ellenőrzés A parancs elindítja a Vezérlőpultot a Windows bármely parancssori felületéről, beleértve a Parancssorat is.

Ezenkívül a Vezérlőpult minden egyes kisalkalmazása megnyitható a Parancssoron keresztül, ami nagyon hasznos, ha szkriptet készít, vagy gyors hozzáférésre van szüksége egy kisalkalmazáshoz. A teljes listát lásd a Vezérlőpult kisalkalmazások parancssori parancsai részben.

A Vezérlőpult kisalkalmazásainak másik elérési módja a GodMode engedélyezése a Windows rendszerben, amely egy speciális mappa, amely a Vezérlőpult kisalkalmazásait tartalmazza. Ez nem maga a Vezérlőpult, hanem a programban található eszközök könnyen hozzáférhető mappája.