A számítógép jelenlegi BIOS-verziójának ellenőrzése

A BIOS verziószáma nem olyan, amire mindig szüksége van a fülek állandó bekapcsolásához. A legfőbb oka annak, hogy ellenőrizze, milyen verzióval rendelkezik, ha kíváncsi arra, hogy van-e elérhető BIOS-frissítés.

A technológiai világ legtöbb dolgához hasonlóan az alaplapi szoftver (BIOS) is időnként frissül, néha hibák kijavítására, máskor pedig új funkciók hozzáadására.

Néhány hardveres hibaelhárítási folyamat részeként, különösen azokban, amelyek új RAM-ot vagy új CPU-t tartalmaznak, amely nem fog megfelelően működni, a BIOS frissítése a legfrissebb verzióra jó próbálkozás.

Az alábbiakban hat különböző módszert láthatunk az alaplapra telepített BIOS-verzió ellenőrzésére:

1. és 2. módszer akkor a legjobbak, ha a számítógép nem működik megfelelően. Operációs rendszertől függetlenek.

3., 4., 5. és 6. módszer kényelmesebb módszerek a BIOS-verzió ellenőrzésére, a számítógép működésének megkövetelésére, valamint a Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista és Windows XP rendszerekben történő használatra.


1. módszer: Indítsa újra a számítógépet és figyeljen oda

A BIOS-verzió számítógépen történő ellenőrzésének "hagyományos" módja az, hogy figyelemmel kíséri a verzió jelölését, amely a POST során megjelenik a képernyőn, amikor a számítógép elindul.

  1. Indítsa újra a számítógépet rendesen, feltételezve, hogy elég jól működik ehhez. Ha nem, akkor kézzel szüntesse meg az áramellátást, majd indítsa újra a számítógépet.

    Ha a számítógépe jelenleg ki van kapcsolva, akkor a rendes bekapcsolása rendben működik.

  2. Óvatosan figyelje, ahogy a számítógép először elindul, és vegye figyelembe a képernyőn megjelenő BIOS-verziót.

    Néhány számítógépen, különösen a nagy gyártók által gyártott számítógépeken a POST eredmények helyett egy számítógépes logóképernyő látható, amely tartalmazza a BIOS verziószámát. Megnyomás Esc or Tab általában eltávolítja a logó képernyőt, és megmutatja a mögötte lévő POST információkat.

    Ha a POST eredmények képernyő túl gyorsan eltűnik, nyomja meg a gombot szünet billentyű a billentyűzeten. Az alaplapok többsége szünetelteti a rendszerindítási folyamatot, így elegendő idő áll rendelkezésre a BIOS verziószámának elolvasására.

    Ha a szüneteltetés nem működik, irányítsa okostelefonját a számítógép képernyőjére, és készítsen egy rövid videót a képernyőn felvillanó POST-eredményekről. A legtöbb kamera 60 kép / mp vagy nagyobb sebességű felvételt készít, rengeteg képkocka segítségével léphet be, hogy elérje ezt a BIOS-verziót.

  3. Írja fel a BIOS verziószámát a képernyőn látható módon. Nem mindig 100 százalékos egyértelmű, hogy a képernyőn látható betűk és számok rejtélyes sorai közül melyik a verziószám, ezért naplóozzon mindent, ami lehet.

    Fotózd le! Ha volt olyan szerencséje, hogy a POST eredmények képernyőn szüneteltette a rendszerindítási folyamatot, akkor készítsen egy képet a telefonjával. Ez ad valami konkrétumot a későbbiekben.

  4. Most meg kell adnia a BIOS verziószámát.

Az újraindítási módszer nagyszerű, ha nincs előnye a működő számítógépnek, és nem tudja kipróbálni az alábbi kényelmesebb módszerek egyikét.

Azonban nagyon bosszantó lehet a számítógép újraindítása, ha folyamatosan hiányzik a BIOS verzió jelölése. A POST eredmények képernyő általában nagyon gyors, különösen, ha a számítógépek gyorsabbak és lerövidülnek az indítási idő.


2. módszer: Hadd mondja el a BIOS Update Tool

A BIOS frissítése nem olyasmi, amit kézzel csinál, amúgy sem teljesen. A legtöbb esetben a számítógép vagy az alaplap gyártója által szállított speciális BIOS frissítő eszközt használja.

Gyakrabban ez az eszköz egyértelműen megmutatja a telepített BIOS aktuális verzióját, így még akkor is, ha még nem áll készen a BIOS frissítésére, vagy nem biztos benne, hogy szüksége van rá, a BIOS frissítő eszköz csak az aktuális verzió ellenőrzésére használható. .

Először meg kell találnia a számítógép vagy az alaplapgyártó online támogatását, majd le kell töltenie és futtatnia kell az eszközt. Nincs szükség semmire való frissítésre, ezért hagyja ki ezeket a későbbi lépéseket a rendelkezésre álló utasításokban.

Ez a módszer akkor működik, ha a számítógép nem indul megfelelően, ha az alaplap BIOS frissítő eszköze indítható. Más szóval, ha a mellékelt BIOS frissítő program csak a Windows rendszerén belül működik, akkor ragaszkodnia kell az 1. módszerhez.


3. módszer: Használja a Microsoft rendszerinformációit (MSINFO32)

A számítógép alaplapján futó BIOS-verzió ellenőrzésének sokkal egyszerűbb módja a Microsoft System Information nevű program.

Ez a módszer nem csak a számítógép újraindítását igényli, hanem már szerepel a Windows-ban, vagyis nincs mit letölteni és telepíteni.

Így ellenőrizheti a BIOS verzióját a Microsoft Rendszerinformációival:

  1. Windows 10 és Windows 8.1 rendszerben kattintson a jobb gombbal, vagy érintse meg hosszan a Start gombot, majd válassza a lehetőséget futás.

    Windows 8 rendszerben az Alkalmazások képernyőről nyissa meg a Futtatás lehetőséget. A Windows 7 és a Windows korábbi verzióiban válassza a lehetőséget futás a Start menüből.

  2. A Futtatás vagy keresés mezőbe írja be pontosan az alábbiakat:

    msinfo32

    A képernyőn megjelenik egy Rendszerinformáció ablak.

  3. választ Rendszer összegzése ha még nincs kiemelve.

  4. Jobb oldalon, a Tétel oszlopban keresse meg a címet BIOS verzió / dátum.

    Attól függően, hogy mennyit nem tud a számítógépéről vagy az alaplapról, azt is tudnia kell, hogy ki készítette az alaplapot és milyen modellről van szó. Ha ezeket az információkat jelentik a Windows számára, akkor ezeket az értékeket a Alaplap gyártója, Alaplapi modellés Alaplap neve terméket.

  5. Írja le a BIOS verzióját, amint itt beszámoltunk róla. A jelentés eredményeit egy TXT fájlba is exportálhatja filé > Export a Rendszerinformációk menüben.

A Microsoft Rendszerinformáció nagyszerű eszköz, de nem mindig jelent BIOS verziószámot. Ha nem ez a számítógépe, akkor a következő, nem a Microsoft által készített programnak kell lennie.


4. módszer: Használjon harmadik féltől származó rendszerinformációs eszközt

Ha a Microsoft Rendszerinformációja nem hozta meg a szükséges BIOS-verzióadatokat, akkor számos rendszerinformációs eszköz kipróbálható helyette, amelyek közül sok sokkal alaposabb, mint az MSINFO32.

Íme, hogyan kell csinálni:

  1. Töltse le a Speccy-t, egy teljesen ingyenes rendszerinformációs eszközt a Windows számára.

    Számos nagyon jó rendszerinformációs eszköz közül lehet választani, de a Speccy a kedvencünk. Teljesen ingyenes, hordozható változatban érkezik, és általában több információt mutat a számítógépéről, mint a hasonló eszközök.

  2. Telepítse és futtassa a Speccy-t, ha a telepíthető verziót választotta, vagy bontsa ki, majd futtassa Speccy.exe or Speccy64.exe ha a hordozható verziót választotta.

    Lásd: 64 bites és 32 bites, ha nem biztos abban, hogy melyik fájlt futtassa.

  3. Várjon, amíg Speccy átvizsgálja a számítógépet. Ez általában néhány másodperctől néhány percig tart, a számítógép gyorsaságától függően.

  4. Válasszon Alaplap a bal oldali menüből.

  5. Jegyezze fel a Változat alatt felsorolt BIOS alkategória a jobb oldalon. Ez az a BIOS-verzió, amelyet követ.

A Márka az itt felsoroltak általában nem érdemesek tudni. A szükséges BIOS-frissítő eszköz és adatfájl a számítógépen vagy az alaplapkészítőn lesz, a következő néven Gyártó, és specifikus lesz az alaplap modelljére, amely a következő néven szerepel Modell.

Ha a Speccy vagy egy másik "sysinfo" eszköz nem működik az Ön számára, vagy inkább nem szeretne szoftvert letölteni és telepíteni, akkor van még néhány módja a számítógép BIOS-verziójának ellenőrzésére.


5. módszer: Parancssor parancs futtatása

Egy egyszerű paranccsal nyomtatható ki a BIOS verzió a Parancssorban. Megpróbálhatja ezt az alábbi kissé fejlettebb módszer előtt, de csak a fenti grafikus programok kipróbálása után.

  1. Nyissa meg a Parancssor parancsot.

    A Parancssor megnyitásának többféle módja van, de a Windows legtöbb verziójában gépelhet cmd a keresősávon vagy a Start menüben. A Windows összes verziójában ugyanazt a parancsot futtatja a Futtatás párbeszédpanelen (WIN + R) működik.

  2. Írja be ezt a parancsot, majd kövesse belép:

    A wmic bios smbiosbiosverziót kap

  3. Látnia kell, hogy a BIOS verziója közvetlenül a megadott parancs alatt jelenik meg.

Megadhatja a systeminfo | findstr "BIOS verzió" parancsot a Parancssorba, hogy megtalálja a BIOS verzióinformációit, amint azt a Rendszerinformációs eszköz fentebb kifejtette.

6. módszer: Átalakolja a Windows rendszerleíró adatbázisában

Végül, de nem utolsósorban, és valószínűleg nem is olyan meglepő azok számára, akik ismerik, a BIOS-ról sok információ megtalálható naplózva a Windows rendszerleíró adatbázisában.

Nemcsak a BIOS verziót szokták egyértelműen felsorolni a rendszerleíró adatbázisban, hanem gyakran az alaplap készítőjét és az alaplap modellszámát is.

Itt találja meg:

Az alábbi lépések nem változtatnak a rendszerleíró kulcsokon, de ha attól tart, hogy akaratlanul is változtathat a Windows ezen nagyon fontos részén, a biztonság érdekében mindig biztonsági másolatot készíthet a rendszerleíró adatbázisról.

  1. Nyissa meg a rendszerleíró adatbázis-szerkesztőt.

  2. Bontsa ki a bal oldali nyilvántartási kaptár listáját HKEY_LOCAL_MACHINE.

  3. Folytassa a mélyedést a HKEY_LOCAL_MACHINE belsejében, először a gombbal HARDWARE, Akkor LEÍRÁS, Akkor rendszer.

  4. Val vel rendszer kibővített, kiválaszt BIOS.

  5. A jobb oldalon, a nyilvántartási értékek listájában keresse meg a nevet BIOSVersion. Meglepetés ... a jobb oldali érték a jelenleg telepített BIOS-verzió.

  6. Írja le valahova a BIOS verziót, valamint a BaseBoardManufacturer és BaseBoardProduct értékeket, ha szükség van rájuk.

A Windows rendszerleíró adatbázis félelmetesnek tűnhet, de mindaddig, amíg semmit sem változtat, teljesen ártalmatlan ásni.

Véletlenül hajtott végre módosításokat a Windows rendszerleíró adatbázisában? Könnyű visszafordítani őket, ha biztonsági másolatot készített a rendszerleíró adatbázisról egy REG fájlra. lásd: A Windows rendszerleíró adatbázis visszaállítása, ha segítségre van szüksége.