A számítógép tisztítása

Mit kell tudni

  • Amire szüksége van: Konzerv levegő vagy elektromos fúvó, porvédő maszk, csavarhúzó és vákuum.
  • Mielőtt elkezdené, kapcsolja ki a számítógép áramellátását.
  • A felgyülemlett por túlzott hőhöz, gyenge teljesítményhez vezethet, és végül az alkatrészeket is károsíthatja; évente egyszer vagy kétszer tisztítsa meg a tiédet.

Ez a cikk a számítógép belsejének és alkatrészeinek megfelelő tisztításához szükséges lépésenkénti eljárást ismerteti.


Mi a teendő a tisztítás előtt

Mielőtt feltörné a számítógépet és megkezdené a tisztítást, fontos megértenie, hogy mit csinál. A PC tisztítása lényegében csak a por eltávolítása, de a PC-t nem porolhatja el úgy, mint a bútorait vagy a redőnyt.

A legbiztosabb a por eltávolítására a számítógépről, ha befúvott levegővel vagy elektronikus fúvóval van ellátva, amely lényegében egy hátramenetben működő kézi vákuummotor. Az alapötlet az összes belső alkatrész porának eltávolítása a túlmelegedés elkerülése érdekében.

A számítógép tisztításának legjobb helye jól szellőző helyen van, mert sok port rúg fel. Érdemes lehet porvédő maszkot viselni a védelem érdekében, és legyen kéznél egy vákuum, amely azonnal felszívja a port, amint az levegőbe kerül.

Íme, amire szüksége lesz a munka elvégzéséhez:

  • Konzerv levegő vagy elektromos fúvó
  • Porvédő maszk
  • Vákuum

Az opcionális eszközök a következők:

  • Csavarhúzó, ha a számítógép tokja megköveteli
  • Poroló rongy
  • Poreltávolító gél
  • Pamut törlőkendő alkohollal (csak tokhoz és szellőzőnyílásokhoz, nem elektronikához)

Hogyan tisztítsuk meg a port a számítógépről

Az alapötlet az, hogy a komponensekről fújja le a port, miközben lehetőleg vákuummal elkapja, és használjon olyan alternatív elemeket, mint a porszövet vagy a poreltávolító gél olyan nehéz helyeken, ahol a konzerv levegő nem cselekszik.

A számítógépét némileg eltérően állítjuk be, mint a példánkban, de ugyanazok az általános elvek. Dolgozzon felülről lefelé, fújjon le mindent a porról, és fordítson különös figyelmet a hűtőbordákra és a ventilátorokra. Minél több port tud eltávolítani, annál jobb.

Így tisztíthatja a számítógépet:

  1. Húzza ki a számítógépet az áramforrásból, távolítson el minden perifériát, és találjon jó munkaterületet. Használjon jól szellőző helyet, vagy legyen kéznél jó vákuum a por összegyűjtéséhez menet közben.

    A vákuum a por elszívását jelenti. Ne használja a vákuumot közvetlenül a számítógép belső alkatrészein. Még ha a vákuumot a belső alkatrészek közelébe helyezzük, fennáll a statikus elektromosság károsodásának veszélye.

  2. Távolítsa el a számítógép oldalsó paneljét, hogy hozzáférjen a belső alkatrészekhez. Lehet, hogy el kell távolítania néhány hüvelykujjas csavart, lehetnek olyan csavarok, amelyekhez csavarhúzó szükséges, vagy esetére más típusú rögzítési módszer alkalmazható.

  3. Tartós levegő vagy elektronikus fúvó használatával kezdje el lefújni az alkatrészeket. Dolgozzon felülről lefelé, hogy elkerülje az alkatrészek újratisztítását a por leülepedésekor. Itt azzal kezdjük, hogy lefújunk egy ventilátort, amely a tok teteje közelében helyezkedik el.

  4. A számítógép ventilátorainak tisztításakor fújja mindkét irányból a legnagyobb port.

  5. Bizonyos esetekben, például ha szűrőt tartalmaz, könnyebb kívülről elszívni a szellőzőnyílásokat, és tisztító géllel felszedni a makacs szennyeződéseket vagy szemcséket.

  6. Fújja le a port és a külső portokon keresztül, kezdve a tetején.

  7. Tisztítsa meg a külső periféria csatlakozókat. Ha szükséges, használjon tisztító gélt, ruhát vagy pamut törlőkendőt.

  8. Fújja le a port a tápegységről. Ebben az esetben az áramellátás a ház alján található. A tiéd lehet, hogy fent van, ebben az esetben kezdene vele, és haladna lefelé.

  9. Ha van CPU léghűtője, keresse meg és távolítsa el a ventilátort vagy ventilátorokat.

    

  10. Fújja ki a port a hűtőbordákból mindkét irányból.

  11. Tisztítsa meg a port a CPU ventilátorától.

  12. Miután a hűtő és a ventilátor is tiszta, szerelje vissza. Ügyeljen arra, hogy véletlenül ne húzza ki a ventilátort az áramforrásból.

  13. Fentről indulva fújja le a port a perifériás kártyákról és a mögöttük lévő alaplapról.

  14. Egyes kártyákat, különösen a videokártyákat, lepel fedi, és tartalmazhatnak olyan alkatrészeket, mint a hűtőbordák és a ventilátorok. Mindent megtesz annak érdekében, hogy lefújja kártyáinak mindkét oldalát, minden lepel és minden rajongó elől.

  15. Folytassa az utat lefelé, fújja le a további perifériákat, az alaplapot és az esetleges további ventilátorokat.

  16. Folytassa az utat lefelé. Ebben az esetben az áramellátás az alsó rész közelében van. Ha elérte ezt a pontot, kifújhatja és porszívózhatja a tok alját.

  17. Fújja ki az egyes meghajtóhelyeket, szükség esetén vákuummal fogja meg a port.

  18. Ha a tápegység rendelkezik szűrővel, vizsgálja meg, hogy szennyezett-e.

  19. Szükség esetén fújja le a tápegység porszűrőjét.

  20. Tisztítsa meg a port az áramellátó levegő beömlő nyílásából úgy, hogy lefújja a belső ventilátort, majd porszívózással vagy kendővel eltávolítja a külső port.

  21. Szerelje vissza az áramellátás ventilátor szűrőjét.

  22. Óvatosan győződjön meg arról, hogy véletlenül nem húzott ki semmit a konnektorból, ellenőrizze, hogy a vezetékek és kábelek biztonságosan vannak-e vezetve, és helyezze vissza a számítógép oldalsó paneljét.


A PC mely részeit kell tisztítania?

A számítógép külsejének tisztítása csak esztétikai szempontból jó ötlet, de a zökkenőmentes működés érdekében lényegében minden belső alkatrészt meg kell tisztítani.

Amikor befejezi a számítógép tisztítását, a lehető legkevesebb pornak kell maradnia. Különösen a ventilátorokra és a hűtőbordákra összpontosítson, de ne álljon meg ennél. A számítógép tisztítása nem olyan nehéz, különösen összehasonlítva a laptop tisztításával, de módszeresnek akar lenni a folyamatban.


Mikor ideje újra tisztítani a számítógépet?

Ha számítógépe a szokásosnál melegebben kezd működni, az általában jó jel arra, hogy túl sok por gyűlt össze. A pontos intervallum helyzetenként eltér, mivel olyan tényezők játszanak szerepet, mint az otthoni vagy irodai por mennyisége, a padlóburkolatok típusa és az, hogy vannak-e háziállataik.

Általában meg kell terveznie a számítógép tisztítását évente egy-két alkalommal. Ha azt veszi észre, hogy hat hónap után nincs sok felhalmozódás, akkor valószínűleg jól áll egy év intervallummal.