A biztonságos módban nem induló számítógép javítása

Mit kell tudni

  • Kövesse ezt az útmutatót, ha a Biztonságos mód vagy más indítási módszerek kipróbálásakor mindig visszatér az Indítási beállítások vagy az ABO képernyőhöz.
  • Ha még nem tette meg, próbálja ki először az összes rendelkezésre álló indítási módszert.
  • Ha egyik sem működik, akkor valószínűleg megoldást jelent a Windows javítása, a Rendszer-visszaállítás vagy a védett Windows fájlok javítása.

Az Indítási beállítások (Windows 10 és 8) és a Speciális rendszerindítási opciók menük (Windows 7, Vista és XP) segítenek a Windows indításában speciálisan konfigurált módon, hogy megkerüljék azokat a problémákat, amelyek megakadályozzák a Windows normál indítását.

Mi van azonban akkor, ha minden kipróbált lehetőség kudarcot vall, és amikor a számítógép újraindul, azonnal visszatér az egyik képernyőhöz?

Ez az Indítási beállítások hurok vagy a Speciális rendszerindítási opciók hurok, a Windows verziójától függően, a Windows nem indul el. Ez a hibaelhárítási útmutató, amelyet követni kell, ha a Biztonságos módba, az Utoljára ismert Jó konfigurációba és más indítási módszerekbe történő minden egyes próbálkozáskor visszatér az Indítási beállítások vagy az ABO képernyőre.

Indítási beállítások (Windows 8).

Ha nem is tud elérni ezt a menüt, akkor a Windows bejelentkezési képernyőjéig jut, vagy bármilyen hibaüzenetet lát, lásd: A bekapcsolni nem kívánt számítógép hibaelhárítása című cikket konkrét probléma.


A mindig az Indítási beállításoknál vagy a Speciális rendszerindítási beállításoknál leállított számítógép javítása

Ez az eljárás percektől órákig tarthat, attól függően, hogy a Windows miért nem indul csökkentett módban, vagy a többi Windows diagnosztikai mód valamelyikében.

A következőket kell tennie:

  1. Próbálja meg elindítani a Windows rendszert minden elérhető indítási módszerben. Lehet, hogy már megtette ezt, de ha nem, akkor tudja, hogy az Indítási beállítások vagy a Speciális rendszerindítási beállítások menüben elérhető minden indítási módszer létezik, mert segít elkerülni egy vagy több olyan problémát, amely megakadályozza a Windows betöltését:

    • A Windows indítása csökkentett módban
    • Indítsa el a Windows rendszert az utolsó ismert jó konfigurációval
    • Indítsa el a Windows rendszert alacsony felbontású videó / megjelenítési módban

    Próbálja ki a Windows normál indításának lehetőségét is - soha nem lehet tudni.

    Ha a Windows valóban a fenti három mód egyikében indul, olvassa el az oldal alján található tippeket.

  2. Javítsa meg a Windows telepítését. A Windows leggyakoribb oka, hogy folyamatosan visszatér az Indítási beállítások vagy a Speciális rendszerindítási beállítások menübe, mert egy vagy több fontos Windows fájl sérült vagy hiányzik. A Windows javítása ezeket a fontos fájlokat lecseréli anélkül, hogy bármi mást eltávolítana vagy megváltoztatna a számítógépén.

    Speciális beállítások (Windows 10).

    A Windows 10, 8, 7 és Vista rendszerekben ezt Startup Repairnek nevezik. A Windows XP javító telepítésnek nevezi.

    A Windows XP Repair telepítése bonyolultabb és több hátránnyal rendelkezik, mint a későbbi Windows operációs rendszerekben elérhető Startup Repair. Tehát, ha XP felhasználó vagy, érdemes megvárnod, amíg először kipróbálod ezeket a lépéseket.

  3. A legutóbbi módosítások visszavonásához hajtsa végre a Rendszer-visszaállítást az Advanced Startup Options vagy a System Recovery Options menüből, a Windows verziójától függően.

    Lehetséges, hogy a Windows visszatér az Indítási beállítások vagy a Speciális rendszerindítási beállítások menübe az illesztőprogram, a fontos fájl vagy a beállításjegyzék egy részének sérülése miatt. A Rendszer-visszaállítás ezeket a dolgokat visszaállítja abba az állapotba, amelyben a számítógép rendben működött, ami teljesen megoldhatja a problémát.

    Windows 10 és 8: A Rendszer-visszaállítás a Windows 10 és 8 rendszeren kívül érhető el az Advanced Startup Options menüből. Segítségért lásd: A speciális indítási lehetőségek elérése a Windows 10 vagy 8 rendszerben.

    Windows 7 és Vista: A Rendszer-visszaállítás a Windows 7 és Vista rendszeren kívülről érhető el a Rendszer-helyreállítási lehetőségek segítségével, és a Windows-telepítőlemezről történő indításkor érhető el legkönnyebben. Ha Windows 7 rendszert használ, a Rendszer-helyreállítási opciók itt is elérhetők, a Speciális rendszerindítási beállítások menüben, mint a Számítógép javítása opciót. Ez azonban nem biztos, hogy működik, attól függően, hogy mi okozza az általános problémát, ezért végül is a telepítőlemezre kell indulnia.

    Egy másik lehetőség a Windows 10, 8 vagy 7 rendszerhez: Ha még nem rendelkezik a Windows 10, 8 vagy 7 telepítőlemezével vagy flash meghajtójával, de hozzáfér egy másik számítógéphez, amelybe a Windows egyik verziója telepítve van, például egy másik házban vagy egy ismerősén, létrehozhat javítást onnan származó adathordozó, amellyel ezt a lépést elvégezheti a sérült számítógépén. Lásd: Hogyan hozzunk létre Windows 7 rendszerjavító lemezt, vagy hogyan hozzunk létre Windows 10 vagy 8 helyreállító meghajtót oktatóanyagokhoz.

    Windows XP és Me felhasználók: Ez a hibaelhárítási lehetőség nem vonatkozik Önre. A Rendszer-visszaállítás rendszerindító lemezről volt elérhető, a Windows Vista kiadásával kezdődően.

  4. A System File Checker paranccsal javíthatja a védett Windows fájlokat. A sérült operációs rendszerrel kapcsolatos fájl megakadályozhatja, hogy túllépjen az Indítási beállítások vagy a Speciális rendszerindítási beállítások menüben, és az sfc parancs megoldhatja a problémát.

    Mivel jelenleg nem férhet hozzá a Windows rendszerhez, ezt a parancsot a Speciális indítási lehetőségek (Windows 10 és 8) vagy a Rendszer-helyreállítási opciók (Windows 7 és Vista) menüből elérhető Parancssorból kell végrehajtania. Lásd a fenti megjegyzéseket a diagnosztikai területek eléréséről.

    Windows XP és Me felhasználók: Ez a hibaelhárítási lehetőség ismét nem áll rendelkezésre. A Rendszerfájl ellenőrző csak az operációs rendszer Windows rendszerén belül érhető el.

    Valószínű, hogy ha a 2. lépésben kipróbált Windows-javítás nem működött, akkor ez sem fog sikerülni, de érdemes egy lövést figyelembe venni a következő hardverközpontú hibaelhárítás miatt.

  5. Törölje a CMOS-t. Az alaplapon lévő BIOS memória törlésével a BIOS beállításai visszaállnak a gyári alapértelmezett szintre. A BIOS téves konfigurációja lehet az oka annak, hogy a Windows még csökkentett módban sem indul.

    Ha a CMOS törlése megoldja a Windows indítási problémáját, győződjön meg arról, hogy a BIOS-ban végrehajtott módosítások egyenként befejeződnek, így ha a probléma visszatér, akkor tudja, melyik változás okozta a problémát.

  6. Cserélje ki a CMOS elemet, ha a számítógépe három évnél régebbi, vagy ha hosszabb ideig nem működik.

    A CMOS akkumulátorok olcsók, és az olyan akkumulátorok, amelyek már nem töltik fel a töltést, mindenféle furcsa viselkedést okozhatnak a Windows indítási folyamata során.

  7. Helyezze be újra mindazt, amire csak szüksége van. Az újratelepítés helyreállítja a számítógépen belüli különféle kapcsolatokat, és megszüntetheti azt a hibát, amely miatt a Windows elakadt a Speciális rendszerindítási beállítások vagy az Indítási beállítások képernyőn.

    Próbálja meg újratelepíteni a következő hardvert, majd ellenőrizze, hogy a Windows megfelelően indul-e:

    • Helyezze vissza az összes belső adat- és tápkábelt
    • Helyezze be újra a memóriamodulokat
    • Helyezze vissza az összes bővítőkártyát

    Húzza ki és csatlakoztassa újra a billentyűzetet, az egeret és más külső eszközöket is.

  8. Tesztelje a RAM-ot. Ha a számítógép egyik RAM-modulja teljesen meghibásodik, akkor a számítógép nem is fog bekapcsolni. A legtöbbször azonban a memória lassan meghibásodik, és egy pontig működik.

    Ha a rendszermemória nem működik, előfordulhat, hogy a Windows nem tud elindulni semmilyen módban.

    Cserélje ki a számítógép memóriáját, ha a memória teszt bármilyen problémát mutat.

    A 9. és 10. lépés egyaránt nehezebb és pusztítóbb megoldásokat tartalmaz a Windows elakadásához az Indítási beállítások vagy a Speciális rendszerindítási beállítások menüben. Előfordulhat, hogy az alábbi megoldások egyikére van szükség a probléma megoldásához, de ha eddig nem volt szorgalmas a hibaelhárításban, akkor nem tudja biztosan tudni, hogy a fenti egyszerűbb megoldások egyike nem megfelelő egy.

  9. Tesztelje a merevlemezt. A merevlemez fizikai problémája minden bizonnyal oka annak, hogy a Windows nem indul el úgy, ahogy kellene. A merevlemez, amely nem képes megfelelően olvasni és írni az információkat, természetesen nem tudja megfelelően betölteni az operációs rendszert - még a csökkentett módban sem.

    Cserélje ki a merevlemezt, ha a tesztek hibát mutatnak. A merevlemez cseréje után a Windows új telepítését kell végrehajtania.

    Ha a merevlemez sikeresen teljesíti a tesztet, a merevlemez fizikailag rendben van, ezért a probléma okának a Windows-ban kell lennie, amely esetben a következő lépés megoldja a problémát.

  10. Végezze el a Windows tiszta telepítését. Ez a fajta telepítés törli azt a meghajtót, amelyre a Windows telepítve van, majd újból telepíti az operációs rendszert.


Tippek és további információk

Ha a Windows egy vagy több csökkentett módú opcióval indul, de ez az, folytassa az ezen az oldalon található hibaelhárítási lépésekkel, amelyeket kissé könnyebb elvégezni a biztonságos mód elérésének köszönhetően.

Ha a Windows az Utolsó ismert konfiguráció engedélyezése után indul, akkor a számítógép legutóbbi megfelelő indítása után végrehajtott módosítások okozták ezt a problémát, és a hiba visszatérhet, ha ugyanazokat a módosításokat hajtják végre. Ha nem tudja újra előidézni ugyanazt a problémát, akkor nincs más teendő, és minden rendben legyen.

Ha a Windows alacsony felbontású videó engedélyezéssel indul, akkor nagyon jó esély van arra, hogy a számítógép videokártyája hibás legyen:

  1. Először próbálja meg a képernyő felbontását kényelmesebbre állítani, és nézze meg, hogy a probléma egyszerűen megszűnik-e. Ha nem, próbálja ki a következő hibaelhárítást:

  2. Kölcsönözzen egy működő monitort egy másik számítógépről, és próbálja ki a saját helyett.

  3. Frissítse az illesztőprogramokat a videokártyára.

  4. Tesztelje a számítógép memóriáját, és cserélje ki a memóriát, ha a tesztek problémát mutatnak.

  5. Cserélje ki a videokártyát, vagy adjon hozzá videokártyát, ha a videó integrálva van az alaplapba.