Az alkalmazások indítása Mac-en

Egy alkalmazás indításához macOS rendszerben egyszerűen kattintson duplán az alkalmazás ikonjára. A trükkös rész megtalálása. A macOS többféle módon segíti az alkalmazások virtuális elérhetőségét.


A dokkból

Az ikonok hosszú szalagját a Mac képernyőjének alján a Dokk. Az alkalmazások kattintása a Dockon az elsődleges módszer az indításhoz. A Dock megmutatja az alkalmazások állapotát is - például hogy futnak-e, vagy szükségük van-e rá a figyelmére. A dokkoló ikonok alkalmazásspecifikus információkat is megjeleníthetnek, például hány olvasatlan e-mail üzenetet tartalmaz az Apple Mail alkalmazásban, grafikonok mutatják a memória erőforrások használatát (Activity Monitor) vagy az aktuális dátumot (Naptár).

Az Apple alapértelmezés szerint néhány alkalmazással tölti fel a Dockot. Ide tartoznak általában a Finder, a Mail, a Safari (az alapértelmezett webböngésző), a Contacts, a Calendar, a Photos és a System Preferences.

Hozzáadhat egy alkalmazást a Dockhoz, ha az ikonját a Finderben húzza a dokkolóba. A környező Dock ikonok elmozdulnak, hogy helyet teremtsenek. Miután egy alkalmazás ikon megjelenik a Dockban, az ikonra kattintva elindíthatja az alkalmazást.

Hasonlóképpen eltávolíthat egy alkalmazást a Dockról, ha az ikonját a Dockról az Asztalra húzza, ahol egy füstfüst eltűnik.

Ha eltávolít egy alkalmazást a Dockról, az nem távolítja el az alkalmazást.

Egy alkalmazás eltávolításához a dokkból Ellenőrzés+kettyenés or kattintson jobb gombbal az eltávolítani kívánt alkalmazás ikonja. A felugró menüből válassza a lehetőséget Opciók > Vegye ki a dokkból.


A Legutóbbi elemek listájáról

Nyissa meg a Apple menü (az Apple ikon a kijelző bal felső sarkában), majd válassza a lehetőséget Újabb elemek. Ezután meglátja az összes nemrég használt alkalmazást, dokumentumot és szervert. Válassza ki a listából azt az elemet, amelyhez hozzáférni szeretne.

Ez nem a gyakran használt elemek listája, hanem a közelmúltban használt elemek - finom, de fontos megkülönböztetés.

A Launchpad használata

A Launchpad hasonlít a Windows Start menüjéhez és az iOS-eszközökön, például az iPhone-on és az iPad-en használt alkalmazásindítóhoz. Kattintson a Launchpad a Dokk (általában a bal oldali második ikon, kivéve, ha a Dockot bütykölte), nagy ikonok fedvényét jeleníti meg a Mac számítógépére telepített összes alkalmazáshoz. Húzhatja őket körbe, mappákba helyezheti őket, vagy más módon átrendezheti őket, ahogy tetszik. Az alkalmazás ikonjára kattintva elindul a társított program.

Nem találja Launchpad a Dokk? Egyszerűen húzza oda a alkalmazások mappát.


Az Alkalmazások mappából

Az alkalmazás elindításának legegyszerűbb, legközvetlenebb módja az alkalmazás megnyitása alkalmazások mappát, és kattintson a kívánt alkalmazásra. Megtalálásához nyissa meg a Kereső tól Dokk (általában ez az első ikon balról).

A. Megnyitásának másik módja Kereső: Kattintson az asztal egy üres területére.

A Finder Go menüjében válassza az Applications (Alkalmazások) lehetőséget, majd a megnyitni kívánt alkalmazást.

A Spotlight használata

A macOS segítségével név szerint kereshet egy alkalmazást, majd elindíthatja a programot a Spotlight segítségével, amely egy beépített keresőrendszer, amely több helyről is elérhető.

A Spotlight eléréséhez a menüsoron keresztül lehet a legkönnyebben hozzáférni - ez a sáv fut a kijelző tetején. Kattintson a kis nagyító ikonra, és megjelenik a Spotlight kereső mező. Írja be a célalkalmazás teljes vagy részleges nevét, és a Spotlight megjeleníti, amit a szöveg beírásakor talált. Alkalmazás indításához a megjelenő legördülő listából kattintson duplán.

Bónusz: Hogyan lehet egy alkalmazás ikont tartani a dokkban

Ha olyan alkalmazást indít, amely nem szerepel a Dokk- mondjuk a alkalmazások mappát vagy a Újabb elemek lista - a macOS hozzáadja az alkalmazás ikonját a Dokk. Ez azonban csak ideiglenes, és az ikon eltűnik a Dokk amikor kilép az alkalmazásból.

Az alkalmazás ikonjának a Dokk, ellenőrzés+kettyenés or kattintson jobb gombbal ikonja a Dokk amíg az alkalmazás fut. A felugró menüből válassza a lehetőséget Opciók > Tartsa a dokkolóban.