Csatlakozás az otthoni útválasztóhoz rendszergazdaként

Az útválasztó rendszergazdaként történő eléréséhez ismernie kell az útválasztó IP-címét, valamint az adminisztrátor felhasználói jelszavát és felhasználónévét.


Hogyan lehet elérni az útválasztót rendszergazdaként

Web / Tim Liedtke

Kövesse az alábbi lépéseket, ha rendszergazdaként csatlakozik az útválasztójához:

Ezek a lépések szinte minden útválasztón és modemen működnek, és bármely modern webböngészőn keresztül végrehajthatók, asztali és mobil eszközökön egyaránt.

  1. Ellenőrizze, hogy számítógépe Ethernet-kábellel vagy vezeték nélküli kapcsolattal csatlakozik-e az útválasztóhoz.

    Ha a hálózaton kívüli útválasztót próbálja elérni, engedélyeznie kell azt, amit általában távoli adminisztrációnak hívnak. A működéshez ismernie kell az útválasztó külső IP-jét is, hogy ezt a címet beírhassa a böngészőbe. Ez a típusú kapcsolat azonban akkor sem garantált, ha a távoli rendszergazda beállítása be van kapcsolva, mivel az IP-cím könnyen megváltoztatható (ha ez egy dinamikus IP, amely a legtöbb otthoni hálózat).

  2. Határozza meg az útválasztó IP-címét. A legtöbb útválasztót olyan alapértelmezett cím használatára gyártják, mint a 192.168.0.1, 192.168.1.1, 192.168.2.1 vagy 192.168.1.100.

    Ha ezek nem működnek, és nem tudja a router alapértelmezett IP-címét, vagy ha megváltoztatta, olvassa el az Alapértelmezett átjáró IP-cím megkeresése című útmutatót.

  3. Nyisson meg egy olyan webböngészőt, mint a Microsoft Edge, az Internet Explorer, a Chrome vagy a Firefox, és kérjen kapcsolatot az útválasztóval annak IP-címével. Például írja be http://192.168.1.1 a címsorban, hogy csatlakozzon egy olyan útválasztóhoz, amelynek IP címe a 192.168.1.1.

  4. Adja meg az adminisztrációs bejelentkezési adatokat az adminisztrációs beállítások hitelesítéséhez és eléréséhez.

Az útválasztókat alapértelmezett felhasználónevekkel és jelszavakkal szállítják - általában a szóval admin de eltérhet az útválasztójától (egyeseknek lehet, hogy még jelszavuk sincs, vagy nem használnak felhasználónevet).

Kövesse ezeket a hivatkozásokat, ha meg szeretné tekinteni a NETGEAR, a D-Link, a Linksys és a Cisco útválasztók alapértelmezett jelszavait és felhasználóneveit, ha rendelkezik ilyen útválasztókkal, vagy tekintse át az útválasztó dokumentációját, ha nem biztos benne, mi az.

Egyes útválasztókhoz a fent leírt módon nem lehet hozzáférni. A legtöbb ilyen, de néhány, a Google Wifi-hez hasonlóan, különböző (általában könnyebb) lépéseket igényel, például egy mobilalkalmazást.


Mi van, ha nem férek hozzá az útválasztómhoz?

Ha a felhasználónév és jelszó kipróbálása után az útválasztón a böngésző hibaüzenetet küld, akkor előfordulhat, hogy a számítógép nem a megfelelő útválasztóhoz csatlakozik. Vagy előfordulhat, hogy a felhasználónév és jelszó kombináció nem megfelelő.

Ha biztos abban, hogy a megfelelő IP-címet használja az útválasztó eléréséhez, próbálja ki a következő eljárásokat:

  1. Indítsa újra az útválasztót.

  2. Nyisson meg egy webböngészőt, például a Microsoft Edge, az Internet Explorer, a Chrome vagy a Firefox, és kérjen kapcsolatot az útválasztóval annak IP-címével.

  3. Ideiglenesen tiltsa le a tűzfalat.

  4. Nyisson meg egy webböngészőt, például a Microsoft Edge, az Internet Explorer, a Chrome vagy a Firefox, és kérjen kapcsolatot az útválasztóval annak IP-címével.

  5. Állítsa vissza az útválasztót a gyári alapértékekre.

    Ez visszaállítja az útválasztó alapértelmezett állapotát az IP-címmel, felhasználónévvel és jelszóval, amelyhez szállították.

  6. Nyisson meg egy webböngészőt, például a Microsoft Edge, az Internet Explorer, a Chrome vagy a Firefox, és kérjen kapcsolatot az útválasztóval annak IP-címével.

1: 23

Hogyan indítsuk újra az útválasztót és modemet


Útválasztó adminisztrálása Wi-Fi-n keresztül

Az útválasztó első beállítását a legjobb vezetékes kapcsolaton keresztül végezni, hogy a kapcsolat ne szakadjon meg, ha a biztonsági vagy vezeték nélküli beállításokat megváltoztatja a folyamat során.

Amikor Wi-Fi-kapcsolaton keresztül ér el egy útválasztót, tartsa a számítógépet az útválasztó közelében, szükség esetén ugyanabban a helyiségben, hogy elkerülje az interferencia vagy a gyenge vezeték nélküli jelek miatt bekövetkező kapcsolat megszakadását.