EXIF adatok megtekintése az XnViewMP segítségével

Az EXIF ​​jelentése kicserélhető képfájl-formátum. Ez az információgyűjtés, amelyet a fényképezőgép bizonyos típusú fényképeken tárol. Ez az információ metaadatként ismert, és tartalmazhat például a felvétel dátumát és időpontját, a fényképezőgép beállításait, például a záridőt és a gyújtótávolságot, valamint a szerzői jogi információkat.


Metaadat-megtekintési eszközök

Különböző alkalmazások különböző fokú EXIF ​​adatokat jeleníthetnek meg. A Windows Explorer és a macOS Finder például mindkettő felfedi az EXIF-adatokat az operációs rendszeren belül. A speciális képszerkesztő szoftverek, például az Adobe Photoshop és az Adobe Bridge, egyes metaadatok megtekintését és szerkesztését egyaránt támogatják.

Néhány metaadat természeténél fogva nem szerkeszthető. Például a fénykép aperatúrájára vonatkozó attribútumokat nem lehet szerkeszteni, mert a kép ezen információk pontosságától függ a helyes megjelenítéshez. A metaadatok egyéb bitjei - beleértve a földrajzi címkével ellátott koordinátákat is - azonban eltávolíthatók.

A könnyű képkezelő munkához azonban az XnView MP alkalmazás - személyes használatra ingyenes, Windows, Mac és Linux számára is elérhető - minden EXIF ​​adatot feltár, és támogatja néhány EXIF ​​adat eltávolítását.

XnView MP (64 bites) XnView MP (64 bites DMG) XnView MP (64 bites Appimage)


Az EXIF-adatok megtekintése az XnView MP alkalmazásban

Az EXIF ​​adatok megtekintéséhez egyszerűen nyisson meg egy képet. A bal alsó panelen a kép metaadatai láthatók. Az ablaktábla EXIF ​​vagy EXIFtool szakasza feltárja a képen kódolt összes metaadatot.

Az XnView MP támogatja az IPTC információk szerkesztését. A Nemzetközi Sajtótávközlési Tanács mérvadó normákat határozott meg a fotó metaadatokkal kapcsolatban, amelyek széles körben elfogadottak.

Az IPTC információk módosításához válasszon ki egy képet, majd kattintson a gombra Eszközök > Metaadatok > Az IPTC / XMP szerkesztése. Az előugró ablakban megkapja az összes rendelkezésre álló IPTC metaadatot, amelyet szabadon szerkeszthet, hozzáadhat vagy törölhet.

Az IPTC és az EXIF ​​nem ugyanaz. Mindkét szabvány a metaadatok egy formája, de az EXIF ​​a fénykép készítésekor rögzített technikai fényképezőgép-specifikus információkra vonatkozik, míg az IPTC minden képtípusra alkalmazható, és különböző típusú információkkal foglalkozik, például szerzői jogokkal és kulcsszavakkal.