Használja a Windows-t, mint egy profit, a Power User menüvel

Az Energiafelhasználó menü alapértelmezés szerint elérhető (nem kell letöltenie) a Windows 10 és a Windows 8 rendszerben, mint egy előugró menü, amely a parancsikonokra, a konfigurációra és más "energiafelhasználó" Windows eszközökre mutató hivatkozásokkal rendelkezik.

Az Energiafelhasználó menüt gyakran nevezik a Windows Eszközök menüjének, a Felhasználói feladatok menüjének, a Felhasználó gyorsbillentyűjének, a WinX menüjének vagy a WIN + X menünek.

Az "Energiafelhasználók" egy olyan csoport neve is, amelynek a felhasználók részesei lehetnek a Windows XP, a Windows 2000 és a Windows Server 2003 rendszerben. A Windows Vista és az újabb Windows operációs rendszerekben eltávolították a felhasználói fiókok felügyeletének bevezetése miatt.


A WIN + X menü megnyitása

A Power gomb megnyomásával előhívhatja a billentyűzetet WIN (Windows) billentyű és a X kulcsot együtt.

Az egérrel a Start gombra kattintva jobb egérgombbal megjelenítheti az Energiafelhasználó menüt.

Csak érintéses felületen aktiválhatja az Energiafelhasználó menüt a Start gomb lenyomásával és nyomva tartásával, vagy bármilyen elérhető jobb egérgombbal elérhető ceruzával.

A Windows 8.1 Windows 8 rendszerre történő frissítése előtt az Energiafelhasználó menü megnyitása csak a fent említett billentyűparancs segítségével volt lehetséges, valamint a jobb egérgombbal a képernyő bal alsó sarkában.


Mi található az Energiafelhasználó menüben?

A Windows 10 és a Windows 8 Power User menüje a következő eszközök parancsikonjait tartalmazza:

  • Alkalmazások és szolgáltatások1 (F)
  • Programok és szolgáltatások2 (F)
  • Mobilitási Központ3 (B)
  • Tápellátási opciók (O)
  • Eseménynapló (V)
  • Rendszerek)
  • Eszközkezelő (M)
  • Hálózati kapcsolatok 4 (W)
  • Lemezkezelés (K)
  • Számítógép-kezelés (G)
  • Parancssor 5 (C)
  • Parancssor (rendszergazda) 5 (A)
  • Feladatkezelő (T)
  • Beállítások1 (N)
  • Vezérlőpult2 (P)
  • Fájlkezelő (E)
  • Keresés (S)
  • Futtatás (R)
  • Kikapcsolás vagy kijelentkezés4 (U, majd I, S, U, R)
  • Asztal (D)

Power User Menu gyorsbillentyűk

Minden Power User Menu parancsikonnak megvan a saját gyorselérési gombja vagy gyorsbillentyűje, amelyet megnyomva megnyílik az adott parancsikon anélkül, hogy rákattintana vagy megérintené. A parancsikon a fenti megfelelő elem mellett található.

Ha a Power User Menu már meg van nyitva, nyomja meg az egyik billentyűt, hogy azonnal megnyissa a parancsikont.

A Leállítás vagy kijelentkezés opcióhoz először meg kell nyomnia a gombot U hogy megnyissa az almenüt, majd I kijelentkezni, S aludni, U bezárni, vagy R előröl kezdeni.


A WIN + X menü testreszabása

Az Energiafelhasználó menü testreszabható a parancsikonok átrendezésével vagy eltávolításával a könyvtár különböző csoportmappáin belül:

C: Users [FELHASZNÁLÓNév] AppData Local Microsoft Windows WinX

A HKEY_LOCAL_MACHINE a Windows Registry kaptárja, ahol megtalálja a Power User Menu parancsikonokkal társított rendszerleíró kulcsokat. A pontos hely:

HKEY_LOCAL_MACHINE SOFTWARE Microsoft Windows CurrentVersion ShellCompatibility InboxApp

Az elemek eltávolításának, átrendezésének, átnevezésének vagy az Energiafelhasználó menübe történő felvételének egyik legegyszerűbb módja az, ha olyan grafikus programot használ, amely meg tudja csinálni az Ön számára.

Ilyen például a Win + X Menu Editor, amely lehetővé teszi saját programok hozzáadását a menühöz, valamint a Vezérlőpult parancsikonjait, az Adminisztrációs eszközök elemeket és egyéb leállítási lehetőségeket, például hibernálást és felhasználói váltást. Ez is csak egy kattintás az összes alapértelmezett helyreállításához és a szokásos Power User Menu visszaszerzéséhez.

A Hashlnk egy másik Power User Menu szerkesztő, amelyet letölthet a menü módosításához. Ez azonban egy parancssori segédprogram, amely közel sem olyan egyszerű vagy gyors, mint a Win + X Menu Editor. A Hashlnk használatát megtanulhatja a Windows Clubból.


Windows 7 Power User menü?

Csak a Windows 10 és a Windows 8 férhet hozzá a Power User Menu-hez, de a harmadik féltől származó programok, például a WinPlusX, Power User Menu-nek tűnő menüt helyezhetnek el a Windows 7 számítógépen. Ez a bizonyos program még a menü megnyitását is lehetővé teszi WIN + X billentyűparancs.

A WinPlusX alapértelmezés szerint ugyanazokkal a parancsikonokkal rendelkezik, mint a fentiekben felsoroltak a Windows 10/8 rendszerhez, például az Eszközkezelő, a Parancssor, a Windows Intéző, a Futtatás és az Eseménynapló, de a Rendszerleíróadatbázis-szerkesztő és a Jegyzettömb is. A Win + X menüszerkesztőhöz és a HashLnk-hez hasonlóan a WinPlusX lehetővé teszi saját menüopciók hozzáadását is.

[1] Ez a parancsikon csak a Windows 10 rendszerben érhető el.

[2] Ez a parancsikon nem érhető el a Windows 10 rendszerben.

[3] A Mobilitási Központ általában csak akkor érhető el, ha a Windows hagyományos laptopokra vagy netbook számítógépekre van telepítve.

[4] Ez a parancsikon csak a Windows 8.1 és a Windows 10 rendszerekben érhető el.

[5] Windows 8.1 és újabb rendszerekben a Parancssor és a Parancssor (Rendszergazda) parancsikonok opcionálisan Windows PowerShellre és Windows PowerShellre (Admin) módosíthatók. Az utasításokat lásd a WIN + X menü Parancssor és PowerShell váltása című részében.