Használja a Biztonsági indítás opciót a Mac problémák elhárításához

Az Apple az OS X Jaguar (10.2) óta kínál egy biztonságos indítást. A Biztonságos indítás kulcsfontosságú hibaelhárítási lépés lehet, ha problémái vannak a Mac számítógépével. Problémák lehetnek a Mac indításakor, vagy a Mac használata során felmerülő problémák, például az, hogy az alkalmazások nem indulnak el, vagy amelyek úgy tűnik, hogy a Mac lefagyását, összeomlását vagy leállítását okozzák.

A Biztonságos rendszerindítás (a Safe Mode móddal gyakran felcserélhető kifejezés) úgy működik, hogy lehetővé teszi a Mac számára, hogy a futtatásához szükséges minimális számú rendszerkiterjesztéssel, beállítással és betűtípussal induljon. Azáltal, hogy az indítási folyamatot csak a szükséges összetevőkre minimalizálja, a Biztonságos indítás segíthet a problémák elhárításában a problémák elkülönítésével.

Az összes MacOS Catalina (10.15) - OS X Jaguar (10.2) rendszert futtató Mac támogatja a Safe Boot funkciót.

pixabay

A Biztonsági indítás újraindíthatja Mac számítógépét, ha sérült alkalmazások vagy adatok, szoftver telepítési problémák, sérült betűtípusok vagy preferencia fájlok okozta problémákat. Ezekben az esetekben a problémát egy olyan Mac okozza, amely nem tud teljesen elindulni, és az asztalon egy bizonyos ponton lefagy, vagy egy olyan számítógépet, amely sikeresen elindul, de aztán lefagy vagy összeomlik, amikor meghatározott feladatokat végez vagy konkrét alkalmazásokat használ .


Biztonságos indítás és csökkentett mód

Lehet, hogy mindkét kifejezést összefogta. Technikailag nem felcserélhetők, bár a legtöbb ember nem törődik azzal, hogy melyik kifejezést használja. Mindazonáltal, hogy tisztázzuk a dolgokat, a Safe Boot az a folyamat, amely arra kényszeríti Mac-jét, hogy indítsa el a rendszer minimális erőforrásait. A Biztonságos mód az az állapot, amelyben a Mac működik, miután befejezte a Biztonsági indítást.

Mi történik a biztonságos indítás során?

Az indítási folyamat során a Safe Boot a következőket teszi:

  • Végzi az indító meghajtó könyvtárellenőrzését
  • Csak azt a minimális kernelbővítményt tölti be, amelyre a macOS vagy az OS X futtatásához szükség van
  • Letiltja az összes betűtípust, kivéve azokat, amelyek a / System / Library / Fonts helyen találhatók. Ezeket az Apple szállítja a betűtípusokból. Minden harmadik fél betűtípusa le van tiltva.
  • Az összes betűtípus-gyorsítótárat a kukába helyezi
  • Letiltja az összes indítási vagy bejelentkezési tételt
  • Törli a dinamikus betöltő gyorsítótárát (OS X 10.5.6 vagy újabb), hogy kijavítsa azokat a problémákat, amelyek a kék képernyő fagyását okozzák indításkor

Bizonyos funkciók nem érhetők el csökkentett módban

Miután a Biztonsági indítás befejeződött, és a Mac asztalon van, csökkentett módban működik. Nem minden OS X szolgáltatás működik ebben a módban. Pontosabban, a következő képességek korlátozottak, vagy egyáltalán nem működnek.

  • A DVD-lejátszó nem működik.
  • Az iMovie nem tud videót rögzíteni.
  • Az audio be- vagy kimenethez csatlakoztatott eszközök nem működnek.
  • A belső vagy külső modemek nem működnek.
  • Előfordulhat, hogy az AirPort kártyák nem működnek, attól függően, hogy a kártya melyik verzióját és az operációs rendszer melyik verzióját használják.
  • A Quartz Extreme nem fog futni. Előfordulhat, hogy a Quartz Extreme szolgáltatásait használó alkalmazások, például az áttetsző ablakok, nem működnek megfelelően.
  • A hálózati fájlmegosztás le van tiltva az OS X 10.6 és újabb verziókban.

Hogyan indítsuk el a biztonságos indítást és futtassuk csökkentett módban

A biztonságos indítás végrehajtása a Mac számítógépén kissé eltér attól függően, hogy vezetékes vagy vezeték nélküli billentyűzetet /

Biztonságos indítás vezetékes billentyűzettel

  1. Állítsa le Mac-jét.

  2. Nyomja meg és tartsa lenyomva a műszak kulcs.

  3. Indítsa el a Mac-et.

  4. Engedje el a műszak gombot, amikor megjelenik a bejelentkezési ablak vagy az asztal.

Biztonságos indítás Bluetooth billentyűzettel

  1. Állítsa le Mac-jét.

  2. Indítsa el a Mac-et.

  3. Amikor meghallja a Mac indítási hangját, nyomja meg és tartsa lenyomva a műszak kulcs.

  4. Engedje el a műszak gombot, amikor megjelenik a bejelentkezési ablak vagy az asztal.

A csökkentett módban futó Mac számítógépével elháríthatja a problémát, például törölhet egy problémát okozó alkalmazást, eltávolíthatja a problémát okozó indítási vagy bejelentkezési elemet, elindíthatja a Lemez elsősegélynyújtását vagy megjavíthatja az engedélyeket.

A Csökkentett mód használatával elindíthatja a Mac OS jelenlegi verziójának újratelepítését egy kombinált frissítés segítségével. A Combo frissíti a rendszerfájlokat, amelyek sérültek vagy hiányozhatnak, miközben az összes felhasználói adatot érintetlenül hagyja.

Ezenkívül használhatja a Biztonságos indítás folyamatot egyszerű Mac-karbantartási eljárásként, és a rendszer által használt gyorsítótárfájlok közül sokakat átöblítheti, megakadályozva, hogy azok túl nagyok legyenek és lassítsanak egyes folyamatokat.

Lépjen ki a csökkentett módból úgy, hogy a szokásos módon újraindítja a Mac-et.


Biztonságos rendszerindítás és biztonságos rendszerindítás

A Safe Boot nem ugyanaz, mint az Apple Secure Boot, amely a 2018 végén megjelent Mac-ek számára érhető el, beleértve az Apple T2 Security Chip-et is. A Biztonságos rendszerindítás három biztonsági szintet kínál, amelyek célja annak biztosítása, hogy a Mac számítógépét csak megbízható operációs rendszerből indítsák el. Nem célja a Safe Boot cseréje.