Hozzáférés engedélyezése vagy megtagadása a fizikai helybeállításokhoz

A földrajzi helymeghatározás az eszköz helyének meghatározásának folyamata digitális információk kombinációjával. A webhelyek és webalkalmazások hozzáférhetnek a legnépszerűbb böngészőkben megvalósított Geolocation API-hoz, hogy megismerjék tartózkodási helyét. Ezeket az információkat ezután számos okból felhasználják, például célzott tartalmat nyújtanak a környékedre vagy általános területedre vonatkozóan.

Noha néha jó híreket, hirdetéseket és egyéb, az adott területtel kapcsolatos cikkeket kapni, egyes internetes szörfösök nem érzik jól azokat az alkalmazásokat és oldalakat, amelyek ezeket az adatokat online élményük testreszabására használják. Ezt szem előtt tartva a böngészők lehetőséget adnak a helyalapú beállítások ennek megfelelő ellenőrzésére. Az alábbi oktatóanyagok részletesen bemutatják, hogyan lehet ezt a funkciót használni és módosítani több különböző népszerű böngészőben.

Ez az útmutató a következőkre vonatkozik: Chrome 83.0.4103.116, Edge 83.0.478.58, Firefox 78.0.1, Internet Explorer 11, Opera 68.0.3618.173, Safari for MacOS 10 és Vivaldi 3.1.


Google Chrome

A Google Chrome az egyik legnépszerűbb elérhető böngésző. Így kapcsolhatja ki a földrajzi helymeghatározási szolgáltatásait:

  1. Válassza a Chrome-ot Főmenü gomb, három függőlegesen igazított ponttal jelölve. A böngésző jobb felső sarkában található.

  2. választ beállítások > Részletes > Adatvédelem és biztonság > Webhelybeállítások > Települések.

  3. Mozgassa a Kérjen hozzáférés előtt (ajánlott) csúszkával kapcsolhatja be vagy ki. Kapcsolja be, ha azt szeretné, hogy a webhelyek az Ön tartózkodási helye elérése előtt kérjék az Ön engedélyét.

  4. Alatta láthatja a Blokk szakasz és a Hagyjuk szakasz. Itt láthatja, mely webhelyekre adott földrajzi helymeghatározási engedélyt, és szükség esetén visszavonhatja azokat.


Mozilla Firefox

A Firefox helytudatos böngészése az Ön engedélyét kéri, amikor egy webhely megpróbálja elérni a helyadatait. Tegye a következő lépéseket a funkció teljes kikapcsolásához.

  1. Válassza ki a Menü gombot, és válassza a lehetőséget Opciók.

  2. Típus "elhelyezkedés"a keresősávban.

  3. Válassza ki a beállítások gombot jobbra Települések.

  4. Ez megnyitja a Beállítások - Helyi engedélyek párbeszédablak. Innen láthatja, hogy mely webhelyek kértek hozzáférést az Ön tartózkodási helyéhez, és megadhatja, engedélyezi vagy letiltja-e őket.


Microsoft él

Így módosíthatja, hogy mely webhelyek férhetnek hozzá tartózkodási helyéhez a Microsoft legújabb böngészőjével.

  1. Válassza ki a Beállítások stb gomb (három vízszintes pontként ábrázolva) a képernyő jobb felső sarkában.

  2. választ beállítások > Honlap engedélyek.

  3. választ Települések.

  4. Mozgassa a Kérjen hozzáférés előtt (ajánlott) csúszkával kapcsolhatja be vagy ki. Kapcsolja be, ha azt szeretné, hogy a webhelyek az Ön tartózkodási helye elérése előtt kérjék az Ön engedélyét.

  5. Ban,-ben Blokk szakasz és a Hagyjuk szakaszokban láthatja, hogy mely webhelyeknek adott földrajzi helymeghatározási engedélyt, és szükség esetén visszavonhatja azokat.


működik

Az Opera a Google Helyszolgáltatásokat használja tartózkodási helyének nyomon követésére. Amikor először látogat el egy webhelyet a böngésző segítségével, az arra kéri, hogy fogadja el a GLS Általános Szerződési Feltételeit. Ezt követően az Opera választhat, hogy elküldi-e a helyadatait, vagy sem, amikor egy webhely ezt az információt kéri. De, ha teljesen le akarja tiltani, lépjen a következőre: beállítások (Beállítások Mac-en)> Weboldalak > Települések és törölje a jelölést Engedje meg, hogy a webhelyek kérjék a fizikai tartózkodási helyemet.


Internet Explorer 11

A földrajzi helyszolgáltatások letiltása az Internet Explorer 11-ben:

  1. Válassza ki a Fogaskerék ikonra a böngészőablak jobb felső sarkában.

  2. Amikor megjelenik a legördülő menü, válassza a lehetőséget Internet Options.

  3. Válassza ki a Adatvédelem Tab.

  4. Keresse meg a Települések szakasz Adatvédelmi beállítások és kattintson a melletti jelölőnégyzetre Soha ne engedje, hogy a webhelyek kérjék az Ön fizikai tartózkodási helyét. Aktiválásakor ez az opció utasítja a böngészőt, hogy utasítsa el a fizikai helyadatokhoz való hozzáférés minden kérését.

  5. A Webhelyek törlése gomb is a Települések szakasz. Bármikor, amikor egy webhely megpróbálja elérni a helyadatait, az IE11 cselekvésre ösztönzi. Amellett, hogy engedélyezi vagy elutasítja az egyedi kérést, lehetősége van blokkolni vagy felvenni az adott webhelyet. Ezeket a beállításokat a böngésző tárolja és felhasználja az említett webhelyek későbbi látogatásakor. Az összes mentett beállítás törléséhez és újrakezdéséhez válassza a ikont Webhelyek törlése gombot.

Safari Mac-ekhez

A Safari az alapértelmezett webböngésző, amely minden Mac számítógéppel együtt szállítható. A Safari fizikai tartózkodási helyének elérése vagy megtagadása:

  1. Kattintson az System Preferences opció a Dockban.

  2. választ Biztonság és adatvédelem > Adatvédelem > Helymeghatározás.

  3. Engedélyezze vagy tiltsa le a helymeghatározó szolgáltatásokat úgy, hogy elhelyez (vagy eltávolít) egy csekket előtte Engedélyezése Location Services. A módosítások elvégzése előtt előfordulhat, hogy a bal alsó sarokban található zárra kell kattintania.

  4. Helyezzen be egy pipát az előtte lévő négyzetbe szafari a böngésző helyszolgáltatásainak engedélyezéséhez. Távolítsa el a pipát, hogy megakadályozza, hogy a Safari megossza az Ön tartózkodási helyét.

Vivaldi

A Vivaldi egy ingyenes, platformokon átívelő webböngésző, amely 2016-ban indult. Ez a legnépszerűbb a népszerű webböngészők közül.

  1. típus vivaldi: // chrome / settings / content a címsorba, és nyomja meg a gombot belép.

  2. Most látni fogja Vivaldiét Tartalmi beállítások egy új ablakban. Görgessen lefelé, amíg meg nem találja a címkét Települések.

  3. Válasszon a három lehetőség közül:

    • Engedje meg az összes webhelynek, hogy kövesse a fizikai tartózkodási helyét: Lehetővé teszi, hogy minden webhely hozzáférjen a helyadatokhoz anélkül, hogy minden alkalommal külön engedélyre lenne szükség.
    • Kérdezzen, amikor egy webhely megpróbálja követni az Ön fizikai tartózkodási helyét: Az alapértelmezett és ajánlott beállítás arra utasítja a Vivaldit, hogy kérjen választ minden alkalommal, amikor egy webhely megpróbálja felhasználni az Ön fizikai helyinformációit.
    • Ne engedje, hogy egyetlen webhely is kövesse a fizikai tartózkodási helyét: Megakadályozza, hogy minden webhely felhasználja a helyadatait.
  4. A Kivételek kezelése gombot a Adatvédelem szakasz lehetővé teszi, hogy engedélyezze vagy megtagadja az egyes webhelyek fizikai helykövetését. Bármely itt meghatározott kivétel felülírja a fenti beállításokat.