Hogyan védhető jelszóval egy Excel fájl

Jó gyakorlat az Excel fájlok jelszóval történő védelme, ha sok érzékeny adatot tárol benne.

Az Excel-munkafüzetet többféleképpen is biztonságossá teheti. Vagy alkalmazhat biztonságot, így senki nem tudja megnyitni a fájlt jelszó nélkül, vagy beállíthatja, hogy senki ne változtathasson meg semmit a fájlban jelszó nélkül (de csak olvasható módon nyithatja meg).

A cikk utasításai az Excel 2019, 2016, 2013 programokra vonatkoznak; Excel for Microsoft 365 és Excel for Mac.


Hogyan állítsuk be a dokumentum nyitott jelszavát az Excel programban

Ha úgy szeretné konfigurálni a munkafüzetet, hogy senki ne tudja megnyitni jelszó nélkül, akkor alkalmaznia kell egy dokumentummegnyitási jelszót az Excel információs területén.

  1. Nyissa meg a munkafüzetet, majd válassza a lehetőséget filé > Info > Jelszó védelme. Válassza a Munkafüzet védelme legördülő menüt, majd válassza a lehetőséget Jelszó titkosítása.

  2. Egy felugró ablakban meg kell adnia egy jelszót. Adjon meg egy erős jelszót.

    Ne feledje, hogy a jelszó megkülönbözteti a kis- és nagybetűket, így a kis- és nagybetűk változtatásával még biztonságosabbá teheti a jelszót.

  3. A második ablak megkéri a jelszó újbóli megadását. Ügyeljen arra, hogy pontosan úgy írja be a jelszót, ahogy azt az első ablakba beírta.

    Ha kétszer kell megadnia a jelszót, akkor biztos lehet abban, hogy ha mindkét alkalommal hibásan írta be, akkor nem zárja be a lapot rossz jelszóval.

  4. Ha végzett, látni fogja a Jelszó védelme opció színének megváltoztatását, amelynek állapota azt jelzi, hogy a munkafüzet megnyitásához jelszó szükséges.

  5. Munkafüzete most védve van attól, hogy bárki kinyissa, ha nem tudja a jelszót. Amikor bárki megpróbálja megnyitni a munkalapot, megjelenik egy előugró ablak, amely jelszót kér.

  6. Ha helytelenül adják meg a jelszót, akkor az megpróbálja másodszor is megadni. Ha nem sikerül megadni a helyes jelszót, a munkalap nem nyílik meg. Ez a legjobb módszer az Excel-fájlok biztonságosságára.

    A munkafüzet jelszóvédelmének eltávolításához egyszerűen ismételje meg a fenti eljárást, de törölje a jelszó mezőt, és válassza ki OK.


Módosító jelszó hozzáadása az Excel munkafüzethez

Az Excel munkalap védelmének másik megközelítése egy jelszó használata, amely megakadályozza, hogy az emberek módosítsák azt.

  1. Nyissa meg a munkalapot, és válassza a lehetőséget filé > Mentés másként. Ezután válassza ki Tallózás a fájlböngésző ablak megnyitásához.

  2. A Mentés másként ablakban válassza a ikont Eszközök legördülő menüből és válassza ki Általános beállítások.

  3. Az Általános beállítások ablakban írja be a jelszót a Jelszó módosítására mezőbe.

    Jelszót is beírhat a Megnyitás jelszó mezőbe, amelyhez egyáltalán jelszóra lenne szükség a munkafüzet megnyitásához. Ez ugyanúgy működik, mint a fent leírt Info jelszóvédelem.

  4. A rendszer kéri a jelszó újbóli megadását, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem helyesen írta-e be.

    A jelszóvédelem módosításának eltávolításához kövesse a fenti eljárást, de törölje a jelszó mezőt, és válassza az OK lehetőséget.

  5. Amikor bárki megnyitja ezt a munkafüzetet, a rendszer kéri, hogy adja meg a megfelelő jelszót a munkafüzet módosításához, vagy kiválaszthatja Írásvédettségre a munkafüzet írásvédett módban történő megnyitásához.

    Az írásvédett munkalap-védelem használata intelligens módja a fontos információk megosztásának az emberekkel, de megakadályozza őket abban, hogy megváltoztassák vagy módosítsák azt a lapot, amelynek fejlesztésénél keményen dolgozott. Ez hasznos komplex számításokat és képleteket tartalmazó jelentések küldéséhez.


Hogyan védhetjük meg a jelszót a felülvizsgálat során

Ha gyakran áttekinti az emberek által készített munkafüzetek piszkozatait, akkor a munkafüzet jelszóval történő védelme az ellenőrzés fázisában jó módszer arra, hogy megakadályozza a változásokat a minőségellenőrzés alatt vagy után.

Ez nem akadályozza meg a tartalom megváltoztatását, de megakadályozza az embereket abban, hogy új lapokat vegyenek fel, távolítsanak el, nevezzenek át vagy hozzanak létre. A munkafüzet szerkezetét védi, nem pedig a tartalmát.

  1. Nyissa meg a munkafüzetet, majd válassza a lehetőséget Felülvizsgálat > Munkafüzet védelme.

  2. Írjon be egy jelszót, majd válassza a lehetőséget OK. A rendszer ismételten kéri a jelszó megadását.

  3. Az engedélyezés után, amikor bárki megnyitja ezt a munkafüzetet, és jobb gombbal kattint a munkalapra, a lap módosítására vagy új lapok hozzáadására vonatkozó összes lehetőség le lesz tiltva.