Linksys WRT3200ACM Router Review: Az egyik legjobb nyílt forráskódú router

Web / Benjamin Zeman 


Design: nosztalgikus megjelenés

A Linksys WRT3200ACM Router ragaszkodik az elődeinek ismert fekete-kék kiviteléhez. A 9.68 x 7.63 x 2.04 hüvelyk és 28.16 uncia mérete meglehetősen nagy, és a négy hüvelykes antennák további magasságot adnak, bár mindegyik antenna állítható és levehető. 

Az előlapon egy sor LED állapotjelző található, míg az I / O és a gombok hátul találhatók. A Linksys WRT3200ACM lefedi az összes csatlakozási alapot számunkra, és értékeljük az előlap egyszerűsített LED-es kialakítását.

Megoszlott a Linksys WRT3200ACM esztétikája. Egyrészt kellemes emlékeztető a múltra; másrészt nem illik jól a lakberendezésünkbe. Valójában szuper évjáratnak tűnik, és valóban kiemelkedik minden modern technikánkkal és bútorainkkal szemben. A Linksys kiadott egy hasonló, Linksys WRT32X nevű útválasztót, amely játékokra irányul, alapvetően ugyanazokkal a specifikációkkal rendelkezik, és teljesen fekete. Megállapíthatjuk, hogy a különbség csak a részvényszoftverben rejlik, így jobb megoldás lehet a keverésre. Összességében azonban a Linksys WRT3200ACM-t ugyanúgy szeretjük, mint a WRT54G-t és a WRT1900AC-ot, vagyis nagyon.


Telepítési folyamat: Egyszerű vagy összetett, az Ön választása

A Linksys WRT3200ACM útválasztó alapvető telepítése ugyanolyan egyszerű, mint bármely más Linksys útválasztó, de ha nyílt forráskódú routert vásárol, akkor nagy valószínűséggel nem az alapszintet keresi. Ennek ellenére továbbra is használhatja a mellékelt négy lépéses Gyors útmutatót, és gyorsan elkészítheti a dolgokat. Kedvenc, harmadik féltől származó firmware-eink, az OpenWrt és a DD-WRT lefedése meghaladja a felülvizsgálat kereteit, de a telepítéssel sem volt problémánk.

A router kicsomagolása után először csatlakoztattuk a négy antennát és csatlakoztattuk az áramot. Az előlapi kijelző kigyulladt, és csatlakoztattuk a mellékelt Ethernet kábelt az útválasztó sárga internet portjához és a modemünkhöz. Megvártuk, amíg az útválasztó elülső részén lévő villogó lámpa villogó vagy folyamatos színre vált, és megnyitjuk a böngészőnket.

A Linksys WRT3200ACM nagyon jól teljesített az 5 GHz-es sávon.

Az összes többi Linksys útválasztóhoz hasonlóan a WRT3200ACM is konfigurálható a Linksys telepítővarázslójával, ha a kedvenc webböngészőjében megnyitja a http://LinksysSmartWiFi.com oldalt. Alternatív megoldásként a Linksys remek mobilalkalmazással rendelkezik mind Android, mind iOS rendszeren. Az új hálózatunkhoz a Gyors üzembe helyezési útmutatóban és az útválasztó alján található hálózati név és jelszó segítségével kapcsolódtunk.

Böngészőnkben felhúztuk a Smart Wi-Fi irányítópultot, és az intelligens varázsló végigvezetett minket a telepítési folyamaton. Ha még nem rendelkezik Linksys Smart Wi-Fi-fiókkal, mint mi, akkor létre kell hoznia egyet azáltal, hogy beírja e-mailjét, majd rákattint a megerősítő e-mailben található linkre. Ezt úgy szeretné megtenni, hogy csatlakozik az új hálózathoz. Ez társítja az új útválasztót az intelligens Wi-Fi-fiókhoz.

Ekkor dönthet úgy, hogy rákattint a „Kézi konfigurálás” linkre a telepítési üdvözlő oldal bal alsó sarkában, vagy folytathatja az alapértelmezett beállítással. A kezdeti beállítás befejezése után hozzáférést kap az irányítópult felhasználói felületéhez az útválasztó mélyebb konfigurálásához. A bal oldali böngészőfelület menüje számos lehetőséggel rendelkezik. Ezeket a lehetőségeket egy kicsit később, a szoftver részben vesszük szemügyre, mivel ezek nem részei az alapszintű telepítési folyamatnak.

Web / Benjamin Zeman


Kapcsolódás: 3200ACM és MU-MIMO képes

A Linksys WRT3200ACM egy MU-MIMO kétsávos Tri-Stream 160 router, 600 + 2600 Mbps sebességgel. 1.8 GHz-es kétmagos processzor hajtja, és a legújabb 802.11ac hálózati szabványokat használja. A 2.4 GHz-es és az 5 GHz-es sáv egymástól függetlenül fut, így az útválasztó egyszerre képes elérni az elméleti sebességet 600 Mbps 2.4 GHz-en és masszív 2600 Mbps-t az 5 GHz-es sávon. 

Többfelhasználós többszörös bemenet Többszörös kimenet (MU-MIMO) képesség azt jelenti, hogy az útválasztó hatékonyan képes kezelni a sávszélességet különböző sebességfokozatú eszközökkel rendelkező otthonokban. Lényegében minden eszköznek megvan a saját útválasztója, mert a leggyorsabb sebességgel csatlakoznak és egymás után továbbítják az adatokat. Ez azt jelenti, hogy több eszközt futtathat az egész házban, és mindegyik a legnagyobb sebességgel tud csatlakozni. 

A Linksys WRT3200ACM négy vezetékes gigabites Ethernet porttal rendelkezik az eszközök, például a játékkonzol vagy az intelligens TV közvetlen csatlakoztatásához. Az USB 3.0 és az USB 2.0 / eSata portok lehetővé teszik külső tárolóeszközök csatlakoztatását, és olyan dolgok megosztását, mint a videokollekció, a hálózaton keresztül. A Linksys WRT3200ACM mindenképpen lefedte az összes szükséges kapcsolódási alapot. 


Hálózati teljesítmény: Erős 5.4 GHz, de gyenge 2.4 GHz

Teszteltük az átviteli hálózati teljesítményt egy Comcast Business terven, 5ft / 30ft technikát alkalmazva, mind a 2.4 GHz, mind az 5 GHz sávokhoz. A Linksys WRT3200ACM nagyon jól teljesített az 5 GHz-es sávon, és átlagosan átlagosan 565Mbps-ot kaptunk 5ft-on, de 235Mbps-ig merültünk 30ft-on. A 2.4 GHz-es sáv nem teljesített olyan jól. Körülbelül 75Mbps-ot kaptunk 5ft-on, és csak 57Mbps-ot 20ft-on. 

Körülbelül 2,000 négyzetméteres területen teszteltük a lefedettséget, és megbízható lefedettséggel rendelkeztünk. Emellett tisztességes lefedettséget kaptunk az alagsorban, az udvarunk legnagyobb részén és a parkolónkban is. Noha a sebesség nagyon sokat csökkent, amikor kint voltunk, a kapcsolat továbbra is megbízható volt, és képesek voltunk olyan dolgokat megtenni, mint a térkép előhúzása vagy a YouTube-videó HD-ban történő megtekintése mobiltelefonunkon, miközben autóban ültünk.

A Linksys WRT3200ACM 160 MHz-es csatornaszélességű streamingre is készen áll, amikor a kompatibilis kliensek elérhetőbbé válnak. Egyelőre csak jövőbiztosnak tartjuk, mert nem sok kompatibilis eszköz van a piacon. Összességében elmondható, hogy az útválasztó gyilkos teljesítménnyel, megfelelő lefedettséggel rendelkezik, és több volt, mint amire szükségünk volt. A 2.4 GHz-es sebesség nem volt nagy, de úgy érezzük, hogy az 5.4 GHz-es sebesség meghaladja a kompenzációt.

Web / Benjamin Zeman


Szoftver: A részvény nagyszerű, a nyílt forráskód jobb

Korábban már sokszor elmondtuk, hogy a Linksys nagyszerű szoftverrel rendelkezik. Mindig az élen jártak a konfiguráció és a speciális beállítások terén. A böngésző irányítópultjának és mobilalkalmazásainak jelenlegi verziója egyaránt remek és sok testreszabást kínál. Minden csak működik, és nem fog csalódásokba ütközni, mint más cégek szoftvereivel.

A vendégelérés, a szülői felügyelet és a média prioritások beállítása mind egyszerűen beállítható és használható. Legfeljebb 50 vendéghálózatot hozhat létre, és jelszóval védi őket. A Szülői felügyelet segítségével beállíthatja, hogy a hálózaton lévő eszközök mennyi ideig férjenek hozzá az internethez, egyenesen korlátozzuk és blokkoljuk a hozzáférést bizonyos eszközökhöz. A médiaprioritizálás lehetővé teszi, hogy rangsorolja az Ön által választott eszközöket úgy, hogy egyszerűen áthúzza őket a normál prioritású mezőből, és bedobja őket a kiemelt szakaszba.

Jó vásárlás, bár nem feltétlenül szükséges, ha nem a nyílt forráskódú képességeihez kívánja felhasználni.

Van egy Speed ​​Test eszköz is, amely megmutatja, hogy a feltöltési és letöltési sebesség milyen gyors a beállítások módosítása közben. A külső tároló eszköz lehetővé teszi mappák megosztását a csatlakoztatott merevlemezeken, valamint az FTP és a média szerverek beállítását. Az útválasztó beállításai között szerepel a hibaelhárítás, a csatlakozás, a vezeték nélküli kapcsolat, a biztonság és az OpenVPN szerver. Rengeteg felfedezésre váró dolog van, és úgy találtuk, hogy a router állomány firmware-je mindent megtalál, amire az átlagfelhasználónak szüksége lehet.

A Linux alapú alternatívák, például az OpenWrt vagy a DD-WRT villogása egyszerű, és mivel az útválasztót rájuk gondolták, a firmware stabilabb lesz, mint a többi útválasztó. Jelenleg a DD-WRT úgy tűnik, hogy kissé lemaradt az OpenWrt-ről, ha olyan kiegészítő funkciókról van szó, amelyek nem szerepelnek a részvény firmware-ben. Mindkét projekt aktívan dolgozik a frissítéseken, és a Linksys arra ösztönzi Önt, hogy vegyen igénybe harmadik féltől származó firmware-eket, de figyelmeztet arra, hogy a harmadik féltől származó firmware telepítése saját felelősségére történik, és érvényteleníti a jótállást.

Ha még nem ismeri a nyílt forráskódú router firmware-t, javasoljuk, hogy először végezze el a kutatását. A nyílt forráskódú firmware valóban azoknak a felhasználóknak szól, akik ismerik saját szoftverük felépítését és hibakeresését. Több kézi karbantartást igényel, és önnek is lépést kell tartania az új kiadásokkal. Sok más olcsóbb Linksys útválasztó áll rendelkezésre, ha a WRT3200ACM-mel való ugrás előtt tesztelni szeretné a vizeket.

Ár: Jó, ha nyílt forráskódra van szüksége

A Linksys WRT3200ACM router általában 200 dollárért kerül forgalomba. A többi Linksys routerhez hasonlóan azonban hatalmas ajánlatokat találhat, ha hajlandó felújítani. Ha rendelkezésre állnak, a Linksys saját weboldalán 150 dollárért talál felújított modelleket, és másutt már 100 dollárért is láthattuk őket. 

Még ha nem is megy felújítással, a WRT3200ACM jó vétel, bár ez nem feltétlenül szükséges, ha nem nyílt forráskódú képességeihez kívánja felhasználni - a piacon más, olcsóbb lehetőségek is szolgálnak az Ön igényei ugyanolyan jól. 

Linksys WRT3200ACM router és Asus RT-AC5300 router

Egy másik útválasztó, amely általában a nyílt forráskódú útválasztók listáján áll, az Asus RT-AC5300, egy háromsávos AC5300, MU-MIMO-képes útválasztó, amelyet a játékosok forgalmaznak. Ez a drága útválasztó nagyon nagy alapterülettel rendelkezik, és mind a négy oldalán két antenna található. 400 dolláros MSRP-je lényegesen magasabb, mint a Linksys WRT3200ACM, és a legalacsonyabb kiskereskedelmi ár 270 dollár körül mozog. Még felújítva is 250 dollárba kerül, ugyanolyan áron, mint a Linksys WRT3200ACM MSRP-je.

Az Asus RT-AC5300 hatalmas, 5,000 négyzetméteres lefedettséggel büszkélkedhet. Átlagosan 100 Mbps körüli távolság közeli távolságon és 80 Mbps 30ft-on a 2.4 GHz-es sávon. Szolid teljesítménye 5GHz-en, közelről 515 Mbps, 320ft-on 30 Mbps. Összességében jó előadó, sok csatlakozási lehetőséggel.

Pedig jobbra fogunk menni - inkább a Linksys-t részesítjük előnyben. Lehet, hogy az útválasztó jól teljesít, de az ASUS hírnevet szerzett a szörnyű ügyfélszolgálatról és a garanciális támogatás problémáiról, amelyekről mi magunk is találkoztunk. Az ASUS mobilalkalmazás szintén rendkívül elmarad a Linksys mobilalkalmazástól. A hardver nagy teljesítményű, de nagyobb a meghibásodási aránya, mint a Linksysnél, és vizuálisan sem vonzó.

Végső ítéletet

Az egyik legjobb lehetőség nyílt forráskódú rajongók számára.

A Linksys WRT3200ACM Router nagyszerű vétel egy nagyszerű cégtől, amely már régóta a piacon van. Akár újként, akár felújítva vásárolja meg a Linksys WRT3200ACM terméket, fantasztikus érték. Az egyetlen javaslatunk az, hogy győződjön meg arról, hogy valójában mi az, amire vágyik és amire szüksége van - ha nem a nyílt forráskódú képességeihez használja, akkor érdemes megnéznie néhány más lehetőséget. Ha nyílt forráskódú a lekvárod, imádni fogod ezt az útválasztót.

Hasonló termékek, amelyeket felülvizsgáltunk:

  • Asus RT-AC88U játék router
  • Synology RT2600ac Wi-Fi Router
  • Eero Pro Mesh Wi-Fi rendszer

Szemüveg

  • Termék neve WRT3200ACM AC3200 MU-MIMO gigabites WiFi router

  • Termékmárka Linksys

  • Cikkszám WRT3200ACM

  • Ára 200.00 USD

  • Súly 28.16 font.

  • A termék méretei: 9.68 x 7.63 x 2.04 in.

  • Wi-Fi technológia AC3200 MU-MIMO kétsávos Gigabit, 600 + 2600 Mbps

  • Hálózati szabványok: 802.11a, 802.11g, 802.11n, 802.11ac

  • Wi-Fi sebesség AC3200 (N600 + AC2600)

  • Wi-Fi sávok 2.4 és 5 GHz (egyidejűleg kétsávos)

  • Adatátviteli sebesség 2.6 Gb / másodperc

  • Minősített operációs rendszerek: MacOS (10.X vagy újabb), Windows 7, Windows 8.1 (Windows 10 rendszerrel működik)

  • Minimális rendszerkövetelmények Internet Explorer® 8 Safari® 5 (Mac® esetén) Firefox® 8 Google Chrome ™

  • 4x külső, kétsávos, levehető antennák száma

  • Vezeték nélküli titkosítás WPA2 Personal, WPA2 Enterprise

  • Működési módok Vezeték nélküli útválasztó, hozzáférési pont, vezetékes híd, vezeték nélküli híd, vezeték nélküli átjátszó

  • IPv6-kompatibilis IGEN

  • Processzor 1.8 GHz kétmagos

  • Tartomány Nagyon nagy háztartás (négyzetméteres lefedettség nincs felsorolva)