Válassza ki a legjobb router csatornát a vezeték nélküli kapcsolat fejlesztése érdekében

A vezeték nélküli hálózat optimalizálásának egyik módja az útválasztó Wi-Fi-csatornájának megváltoztatása a nagy sebességű internet-hozzáférés előnyeinek kihasználása érdekében. Amikor a vezeték nélküli jelek ugyanazon a csatornán futnak, mint az útválasztó, a jelek zavarják a Wi-Fi kapcsolatot. Ha lakótelepen lakik, akkor a vezeték nélküli útválasztóval használt csatorna valószínűleg megegyezik a szomszédok útválasztóin használt csatornával. Ez foltos vagy megszakadt vezeték nélküli kapcsolatokat vagy lassú vezeték nélküli hozzáférést okoz. A Wi-Fi kapcsolat fejlesztése érdekében keressen egy csatornát a vezeték nélküli útválasztó számára, amelyet senki más nem használ.


Az útválasztó legjobb csatornájának kiválasztásáról

CASEZY / Getty Images

A legjobb vezeték nélküli élmény érdekében válasszon olyan vezeték nélküli csatornát, amelyet nem a szomszédai használnak. Sok útválasztó alapértelmezés szerint ugyanazt a csatornát használja. Hacsak nem teszteli és nem változtatja meg a Wi-Fi-csatornát az útválasztó telepítésekor, előfordulhat, hogy az útválasztó ugyanazt a csatornát használja, mint a közelben tartózkodók. Ha több útválasztó használja ugyanazt a csatornát, a teljesítmény csökken.

A csatorna interferenciájának valószínűsége nő, ha az útválasztó régebbi és 2.4 GHz-es sáv típusú.

Egyes csatornák átfedik egymást, míg mások jobban megkülönböztethetők. A 2.4 GHz-es sávon működő útválasztókon az 1., 6. és 11. csatorna különálló csatorna, amelyek nem fedik egymást. A hozzáértő emberek e három csatorna egyikét választják útválasztójukhoz. Ha azonban technikailag hozzáértő emberek vesznek körül, akkor is találkozhat zsúfolt csatornával. Még akkor is, ha a szomszéd nem használja e különálló csatornák egyikét, bárki használhat egy közeli csatornát, interferenciát okozhat. Például a 2. csatornát használó szomszéd interferenciát okozhat az 1. csatornán.

Az 5 GHz-es sávon működő útválasztók 23 csatornát kínálnak, amelyek nem fedik egymást, így több szabad hely van a magasabb frekvencián. Minden útválasztó támogatja a 2.4 GHz-es sávot, de ha az utóbbi években vásárolt útválasztót, akkor valószínűleg 802.11n vagy 802.11ac szabványú útválasztó volt, mindkettő kétsávos útválasztó. Támogatják mind a 2.4 GHz, mind az 5 GHz frekvenciát. A 2.4 GHz-es sáv zsúfolt; az 5 GHz-es sáv nem. Ebben az esetben állítsa be az útválasztót az 5 GHz-es csatorna használatára.


Hogyan lehet megtalálni a Wi-Fi csatornaszámokat

A Wi-Fi csatornaszkennerek olyan eszközök, amelyek megmutatják, mely csatornákat használják a közeli vezeték nélküli hálózatok és az Ön hálózata. Miután megkapta ezeket az információkat, válasszon egy másik csatornát, hogy elkerülje a jelenleg használt csatornákat. Tartalmazzák:

  • NetSpot: Ingyenes alkalmazás Windows 10, 8 és 7, valamint Mac OS X 10.10 és újabb verziókhoz.
  • Akril WiFi: Ingyenes alkalmazás Windows 10, 8 és 7 rendszerekhez.
  • WiFi szkenner: Kereskedelmi alkalmazás Mac-hez.
  • linSSID: Ingyenes grafikus Wi-Fi analizátor Linux számára.
  • WiFi Analyzer: Ingyenes Android-alkalmazás, amely Wi-Fi-információkat kap.

Ezek az alkalmazások információkat nyújtanak a közeli csatornákról és a vezeték nélküli hálózatról.

Ha Mac számítógépén fut a macOS és az OS X legújabb verziója, akkor a billentyűt lenyomva tartva szerezzen információkat a számítógépéről opció gombra, majd a Wi-Fi ikonra a menüsorban. Ezután válassza ki Nyissa meg a Vezeték nélküli diagnosztika elemet jelentés készítéséhez, amely tartalmazza a közelben használt csatornákat.

Ha több csatornaopciót szeretne, próbálja ki az egyedi router firmware-t, például a DD-WRT vagy az Advanced Tomato. Mindkettő az elérhető csatornák szélesebb skáláját kínálja, mint a legtöbb router firmware. A Tomato beépített funkcionalitással rendelkezik a csatornák beolvasására a környéken, és automatikusan kiválasztja a legkevésbé torlódó csatornát.

Bármelyik módszert is használja, keresse meg azt a csatornát, amelyet legkevésbé használnak a hálózatának megfelelő legjobb Wi-Fi-csatorna megtalálásához.


Hogyan lehet megváltoztatni a Wi-Fi csatornát

Miután megismerte azt a vezeték nélküli csatornát, amely a legkevésbé zsúfolt az Ön közelében, lépjen az útválasztó adminisztrációs oldalára, és írja be annak IP-címét a böngésző címsorába. Az útválasztótól függően ez valószínűleg 192.168.2.1, 192.168.1.1 vagy 10.0.0.1. Részletekért tekintse meg az útválasztó kézikönyvét vagy az útválasztó alját. Nyissa meg az útválasztó vezeték nélküli beállításait a Wi-Fi-csatorna megváltoztatásához és az új csatorna alkalmazásához.

Nem kell semmit tennie laptopján vagy más hálózati eszközön. Ez az egyetlen változás nagyban befolyásolhatja a vezeték nélküli hálózat teljesítményét.