Mi az a nyílt forráskódú szoftver?

A nyílt forráskódú szoftver (OSS) olyan szoftver, amelynek forráskódja a nyilvánosság számára megtekinthető és megváltoztatható, vagy más módon nyitott. Ha a forráskódot a nyilvánosság nem láthatja és nem változtathatja meg, akkor azt lezártnak vagy saját tulajdonúnak tekintik.

A forráskód a szoftver kulisszák mögötti programozási része, amelyet a felhasználók általában nem néznek meg. A forráskód tartalmazza az utasításokat a szoftver működéséhez és a szoftver összes különféle funkciójának működéséhez.

Getty Images / Scott-Cartwright


Hogyan használhatják a felhasználók az OSS-t?

Az OSS lehetővé teszi a programozók számára, hogy együttműködjenek a szoftver fejlesztésében a kód hibáinak (hibajavítások) felkutatásával és kijavításával, a szoftver frissítésével az új technológiával való együttműködésre és új funkciók létrehozására. A nyílt forráskódú projektek csoportos együttműködési megközelítése előnyös a szoftver felhasználói számára, mivel a hibákat gyorsabban javítják, az új funkciókat gyakrabban adják hozzá és adják ki, a szoftver stabilabb, több programozóval keresik a hibákat a kódban, és a biztonsági frissítéseket gyorsabban hajtják végre. mint sok saját szoftverprogram.

A legtöbb OSS a GNU General Public License (GNU GPL vagy GPL) valamelyik verzióját vagy változatát használja. A legegyszerűbb módszer a GPL-re gondolni, amely hasonló egy közkincsben lévő fényképhez. A GPL és a nyilvános domain bárki számára lehetővé teszi, hogy bármit módosítson, frissítsen és újra felhasználhasson valamit, amire szükség van. A GPL programozóknak és felhasználóknak engedélyt ad a forráskód elérésére és megváltoztatására, míg a nyilvános domain engedélyt ad a felhasználóknak a fénykép használatára és adaptálására. A GNU GNU GNU része a GNU operációs rendszerre létrehozott licencre utal, egy szabad / nyitott operációs rendszerre, amely a nyílt forráskódú technológiák egyik jelentős projektje volt és továbbra is az. A GPL és a nyilvánosság közötti fő különbség a GPL egyetlen korlátozásából ered; mindent, amit a GPL-kód módosításával készítettek, nyitva kell maradnia. Tehát nem módosíthatja és eladhatja a GPL programot.

További bónusz a felhasználók számára, hogy az OSS általában ingyenes, azonban egyes szoftverek költségei lehetnek az extráknak, például a technikai támogatásnak.


Honnan jött a nyílt forráskód?

Míg az együttműködésen alapuló szoftverkódolás koncepciója az 1950–1960-as évek tudományos életében gyökerezik, addig az 1970-es és 1980-as évekre az olyan kérdések, mint a jogi viták, a szoftverkódolás nyílt együttműködési megközelítéséből adódóan gőzerőt veszítettek. A szabadalmaztatott szoftverek átvették a szoftverpiacot, amíg Richard Stallman 1985-ben megalapította a Szabad Szoftver Alapítványt (FSF), és ezzel a nyílt vagy ingyenes szoftvereket helyezte előtérbe. A szabad szoftver fogalma a szabadságra vonatkozik, nem pedig a költségekre. A szabad szoftverek mögött álló társadalmi mozgalom fenntartja, hogy a szoftverhasználóknak szabadon kell látniuk, módosítaniuk, frissíteniük, javítaniuk kell a forráskódot, és hozzá kell adniuk a forráskódhoz, hogy megfeleljenek igényeiknek, és megengedhessék nekik, hogy terjesszék vagy szabadon megosszák másokkal.

Az FSF GNU Projektjével formatív szerepet játszott a szabad és nyílt forráskódú szoftverek mozgásában. A GNU egy ingyenes operációs rendszer (olyan programok és eszközök összessége, amelyek egy eszköz vagy számítógép működését oktatják), amelyet rendszerint olyan eszközök, könyvtárak és alkalmazások együttesével bocsátanak ki, amelyek együtt verzióként vagy disztribúcióként is emlegethetők. A GNU párosul egy kernel nevű programmal, amely kezeli a számítógép vagy eszköz különböző erőforrásait, beleértve a szoftveralkalmazások és a hardver közötti oda-vissza kommunikációt. A GNU-val párosított leggyakoribb kernel a Linux kernel, amelyet eredetileg Linus Torvalds készített. Ezt az operációs rendszert és a rendszermag párosítást technikailag GNU / Linux operációs rendszernek hívják, bár gyakran egyszerűen Linux néven emlegetik.

Különböző okokból, ideértve a piaci zavarodottságot is a „szabad szoftver” kifejezés valódi jelentését illetően, a „nyílt forráskód” alternatív kifejezés vált a preferált kifejezéssé a nyilvános együttműködési megközelítéssel létrehozott és fenntartott szoftverek számára. A „nyílt forráskód” kifejezést hivatalosan a technológiai gondolatvezetők 1998. februári külön csúcstalálkozóján fogadták el, amelynek Tim O'Reilly technológiai kiadó adott otthont. Még ebben a hónapban Eric Raymond és Bruce Perens alapították az Open Source Initiative-ot (OSI), mint nonprofit szervezetet, amely az OSS népszerűsítésével foglalkozik.

Az FSF érdekképviseleti és aktivista csoportként folytatja tevékenységét, amelynek célja a felhasználók forráskód használatával kapcsolatos szabadságainak és jogainak támogatása. A technológiai ipar nagy része azonban a "nyílt forráskód" kifejezést használja olyan projektekhez és szoftverprogramokhoz, amelyek nyilvános hozzáférést tesznek lehetővé a forráskódhoz.

commons.wikimedia.org


A nyílt forráskódú szoftver a mindennapi élet része

A nyílt forráskódú projektek a mindennapi életünk részei. Lehet, hogy ezt a cikket mobiltelefonján vagy táblagépén olvassa, és ha igen, akkor valószínűleg nyílt forráskódú technológiát használ. Az iPhone és az Android operációs rendszerei eredetileg nyílt forráskódú szoftverek, projektek és programok építőelemeinek felhasználásával készültek.

Ha laptopján vagy asztali számítógépén olvassa ezt a cikket, a Chrome-ot vagy a Firefox böngészőt használja? A Mozilla Firefox egy nyílt forráskódú webböngésző. A Google Chrome a Chromium nevű nyílt forráskódú böngészőprojekt módosított változata - bár a Chromiumot a Google fejlesztői indították el, akik továbbra is aktív szerepet játszanak a frissítésben és a további fejlesztésekben, a Google programozással és funkciókkal bővült (amelyek némelyike ​​nem nyitott) forrás) ehhez az alapszoftverhez a Google Chrome böngésző fejlesztése érdekében.

Valójában az internet, amint tudjuk, nem létezne OSS nélkül. Azok a technológiai úttörők, akik segítettek a világháló felépítésében, nyílt forráskódú technológiát használtak, mint például a Linux operációs rendszer és az Apache webszerverek a mai internetünk létrehozásához. Az Apache webszerverek olyan OSS-programok, amelyek egy adott weboldalra vonatkozó kérelmet dolgoznak fel (például ha egy meglátogatni kívánt webhely linkjére kattintanak) azáltal, hogy megtalálják és eljutnak az adott weboldalra. Az Apache webszerverek nyílt forráskódúak, és fejlesztő önkéntesek, valamint az Apache Software Foundation nevű nonprofit szervezet tagjai tartják karban.

A nyílt forráskód megalkotja és átalakítja technológiánkat és mindennapi életünket olyan módon, amire gyakran nem is gondolunk. A programozók globális közössége, akik hozzájárulnak a nyílt forráskódú projektekhez, tovább növeli az OSS definícióját, és növelik az általunk társadalmunk számára biztosított értéket.