Nyílt forráskódú szoftver használata asztali közzétételhez

Valamiért a kiadói világ nagy része nem veszi komolyan a nyílt forráskódú szoftvereket. Vannak kivételek: számos nemzeti kormány, nagyvállalat, gigantikus internetszolgáltató és web hosting cég használja. De az asztali kiadásban? Még a nyílt forráskódú nyomtatott vagy online említést is nehéz találni.

A Web legutóbbi, "Mix and Match Software" című cikke példaként állt elő - még a cikk legvégén is, ahol mind az olcsó, mind az ingyenes szoftver opciók, a legerősebb, professzionális és ingyenes eszközök a fotószerkesztés, a szövegszerkesztés, az elrendezés és a nyomdakész PDF készítés teljesen elmaradt. Ezért írom ezt a cikket!

Amikor két évvel ezelőtt saját kis kiadóvállalatot alapítottam, a költségvetés földimogyoróval kombinált cipő volt. Már évek óta használtam a Linux operációs rendszert, köztük néhány rendkívül hatékony, nyílt forráskódú képszerkesztő eszközt "igazi" hivatásos fotós munkámhoz. Nem kellett sokáig megtalálni az összes szükséges szabad szoftvert egy nagy könyv megírásához és kiadásához, tele fényképekkel és CAD rajzokkal.

A bizonyítás természetesen a bizonyítékokban és a sajtóban található. Gyors előre 2 év. Minden nyomda, amellyel megkaptam mind a kötött gályákat (rövid távon 150 Advance Review példányért), mind a végső sajtógép (2,000 példány), azt mondta: "Linux? Scribus? A GIMP? Miről beszélsz a földön, soha nem hallottam róluk" . " De ezek közül a sajtók közül kettő (Bookmobile a kötött gályákhoz és Friesens a végső sajtófuttatáshoz) azt is elmondta, hogy hajlandók együttműködni a kezdőkkel, és hogy nem igazán érdekelhetik őket kevésbé, hogy a sajtóra kész PDF-ek milyen platformon készültek, mivel amíg átmentek a repülés előtti szakaszon.

Szóval, gondoltam: "miért ne?" Évek óta használtam ezeket a nyílt forráskódú eszközöket fotószerkesztéshez és promóciós anyagokhoz. Úgy tűnt, hogy jól működnek, és a helyi nyomtatóknak soha nem volt problémájuk a PDF-ekkel, még a 2,400 dpi felbontású CMYK-val sem.

A körömrágás első alkalma a kötött gályákra várva következett be. Eredmény? Semmi gond, a könyvei a jövő héten érkeznek. A következő ülésen a haj meghúzása és a köröm rágása is részt vett, mivel a sajtóba fektettem mintegy 10,000 100 dollárt. Ismét ugyanaz az eredmény, a PDF-fájlok rendben voltak. A nyílt forráskódú elő-előrepülés 100% -ban rendben volt, és a nagy sajtóból való előrepülés ugyanezt, XNUMX% -osan rendben volt. A könyv remekül mutat, és máris jól eladható. Apró, új kiadói cégem pedig dollárok ezreit spórolta meg szoftverköltségekben!

A könyvhez használt ingyenes, nyílt forráskódú eszközökről ala-carte módon foglalkozom.

OS: Az operációs rendszerem az egész könyv projektnél Ubuntu volt.

Fénykép szerkesztés: A GIMP (Gnu Image Manipulation Processor) már évek óta kiforrott technológia. Soha nem futottam egyetlen hibában 10 év alatt, amikor ezt a szoftvert használtam. Kicsit olyan hatalmas, mint a Photoshop, ugyanannyi fantasztikus plug -innel rendelkezik harmadik felektől (a The GIMP-hez képest ezek ingyenesek).

A könyv GIMP-vel végzett fotós munkafolyamata a következő volt:

  • RAW-fotók Pentax k10d-ről .DNG formátumban, feldolgozás tömörítetlen TIFF-formátumra a GIMP UFRaw beépülő modul használatával.
  • Módosítása mód szürkeárnyalatosra.
  • Állítsa be a teljes fehér és a fekete színt.
  • Állítsa be a középső hangok szintgörbéjét.
  • Alkalmazza a mentett sajtóprofilt a maximális fehér és fekete arányhoz. Szükség szerint állítsa be újra.

A legtöbb műveletet egy jobb egérgombbal hajtják végre a menüpont vagy a dokkoló sáv helyett (bár ezekkel a módszerekkel is biztosan mindent megtehet). A GIMP ingyenesen elérhető minden Windows, Mac és Linux operációs rendszer számára.

Szövegszerkesztés: Az OpenOffice (ma Apache OpenOffice) csomag elég jól versenyez a Microsoft Office-val. Csakúgy, mint a Microsoft Office esetében, akkor is problémába ütközik, ha egy 300 oldalas könyvet egyetlen fájlként ír meg, és megpróbálja importálni egy igazi DTP elrendező programba. És ha bármilyen szövegszerkesztővel megpróbál nyomtatásra kész PDF-eket készíteni, a CSR nevű sajtó nevetni fog, és azt mondja, hogy vásároljon igazi DTP szoftvert.

Az OpenOffice segítségével írtam egyszerre ennek a könyvnek egy fejezetét, amelyet aztán importáltam a DTP-be. A mélyen megnyomorított Microsoft Works csomagtól és a platformkritikus Microsoft Office-tól eltérően az Open Office szinte minden szövegszerkesztő formátumot elolvas és importál, minden feltaláltat, és a munkáját bármilyen formátumban és bármilyen platformon exportálja. Az OpenOffice ingyenesen elérhető minden Windows, Mac és Linux operációs rendszer számára.

Oldalelrendezés (DTP): Ez az a szoftver döbbentett meg. Éveket töltöttem a múltban a PageMaker és a QuarkXPress használatával. Az InDesign messze nem volt pénzügyi lehetőségem az új vállalat iránt. Aztán megtaláltam Scribust. Talán nem olyan elegáns, mint az InDesign, és az utóbbi néhány automatikus funkcióját nem tartalmazza. De a Scribus erősségei messze felülmúlják a néhány szóváltást. A CMYK szín- és az ICC színprofilok zökkenőmentesek - a Scribus automatikusan foglalkozik velük, nem kell semmit sem konvertálni, sem feldolgozni - a PDF / X-3-at még azelőtt implementálták, hogy a QuarkXPress vagy az InDesign még plugint nélkül is tartalmazta volna ezt a formátumot.

A makró szkriptek készítése nagyon egyszerű, sok példa szkript ingyenesen elérhető online. A Scribus repülés előtti ellenőrzője a nyomdakész PDF készítéséhez egyszerűen működik - az összes körömrágásom és hajhúzásom hiábavaló volt. A fájlok tökéletesek voltak, anélkül, hogy megérintették volna az Acrobat Distillert! A nyomdai társaság letöltött Distiller sajtóprofiljában minden megtalálható a Scribusban, egy egyszerű felhasználói PDF-exportáló menüből. És itt nem önkiadó hiúsági sajtókról beszélünk, ez volt az igazi, nagy díjakkal, ha bármit elrontottak. A Scribus ingyenesen elérhető minden Windows, Mac és Linux operációs rendszer számára.

Vektorgrafika: Eredetileg a könyv CAD-jét a TurboCAD for Windows használatával indítottam, mert ez volt az, amim volt. Micsoda katasztrófa - nagyon korlátozott formátumokban volt képes kiadni, és végül PDF-fájlokba kellett nyomtatnom, majd importálnom őket a könyvbe. Körülbelül a könyv megírása közepén találtam néhány nyílt forráskódú eszközt, és átálltam azok használatára. Az Inskscape a vektorgrafikához kiforrott csomag, és jól működött. Ingyenesen elérhető Windows, Mac és Linux rendszerekhez. Eddig azonban nem sikerült jó 3D CAD programot találnom nyílt forráskódban.

Következtetés: Új könyvünk egyik recenzense megdicsérte, hogy mennyire durva volt az egész projektet nyílt forráskódban folytatni. De rendkívül elégedettek vagyunk az eredményekkel, és még egy nyílt forráskódú szoftver nyilatkozatot is felvettünk a könyv kreditjébe. Nagyon ajánlom, hogy bárki, akár alkalmi otthoni felhasználó, akár szakember, legalább próbálja ki az ingyenes, nyílt forráskódú asztali kiadói szoftvert. Csak egy kis időbe kerül!