Mi az OpenVPN? Biztonságos?

Az OpenVPN egy népszerű és rendkívül biztonságos SSL-alapú alagútprotokoll, amelyet virtuális magánhálózatokkal használnak. Kiemelkedő védelmet nyújt az adatforgalom számára, és gyakorlatilag minden platformot támogat, az OpenVPN-t a ma használt egyik legjobb VPN-protokollnak tartják.


Az OpenVPN rövid története

Az OpenVPN projektet James Yonan, az OpenVPN Technologies társalapítója és a CTO alapította. Az OpenVPN eredetileg 2001-ben jelent meg, SSL-alapú titkosítási és hitelesítési protokoll, amelyet a GNU General Public License alatt publikáltak.

Mi az OpenVPN?

Az IPSec titkosítást használó más VPN protokolloktól eltérően az OpenVPN az SSL-t használja az adatok titkosításához. Az SSL egy szabványos biztonsági technológia, amely biztonságos point-to-point vagy site-site kapcsolatot hoz létre. Általában a webalapú pénzügyi tranzakciók, az e-mail és más érzékeny adatok biztonságának és titkosításának biztosítására használják.

Az OpenVPN támogatja az összes ma használt főbb operációs rendszert, valamint az Androidot és az iOS-t. Támogatja a kevésbé ismert platformokat is, köztük az OpenBSD, a FreeBSD, a NetBSD, a QNX és a Solaris. Az erős titkosítási szabványok mellett az OpenVPN kiválóan alkalmas a tűzfalak, a hálózati címfordítók és a túlzott földrajzi korlátozások kijátszására.


Az OpenVPN biztonságos? Így működik

Az OpenVPN egy alagútprotokoll, amely privát kapcsolatot létesít egy VPN-ügyfél és egy VPN-kiszolgáló között. Az alagút belsejében lévő adatok teljesen titkosítva vannak, ami azt jelenti, hogy kívülállók nem láthatják és nem tudják elfogni őket. Ez magában foglalja az internetszolgáltatót, a keresőmotorokat, a webhelyeket, a marketingszakembereket és a hackereket.

Endai Huedl / Getty Images

Az OpenVPN kliens titkosítja az adatcsomagokat, mielőtt kilépnének egy számítógépről vagy eszközről. A titkosított adatcsomagokat elküldjük az OpenVPN szerverre, amely titkos kriptográfiai kulccsal visszafejelezi az adatokat. A visszafejtett adatokat az internet elküldi a kérelemben megadott szervernek, például a https://netflix.com címre. Az internetes szerver megkapja az adatkérést, és visszaküldi adatait az OpenVPN szervernek. Az OpenVPN szerver titkosítja az adatokat az internetes szerverről, és elküldi a titkosított adatokat a számítógépre vagy az eszközre. A számítógépen lévő OpenVPN kliens ezt követően a titkosítási kulccsal visszafejti az adatokat.


OpenVPN protokollok

Néhány olyan protokoll és szabvány, amelyet az OpenVPN használ a biztonságos kapcsolatok létrehozásához:

  • Hitelesítés: Az OpenVPN-nek két hitelesítési módja van. Előre megosztott statikus kulcsot használhat társai között. SSL / TLS-t és tanúsítványokat is használhat hitelesítéshez és kulcscseréhez.
  • Titkosítás: Az OpenVPN akár 256 bites titkosítást is tartalmaz az OpenSSL használatával, amely a Transport Layer Security protokoll teljes körű eszköztára. A nagyobb biztonság érdekében használhatja az AES, a Camellia, a 3DES és a CAST-128 készülékeket.
  • Portok: Az OpenVPN-t úgy tervezték, hogy mind a TCP, mind az UDP transzfereken fusson, és kiváló teljesítményt kínál az UDP-n keresztül (a TCP-nél gyorsabb protokoll).

Hol lehet beszerezni OpenVPN-t?

A legtöbb nagy VPN-szolgáltató az OpenVPN-t kínálja előfizetőinek. Miután kiválasztotta a kívánt VPN-szolgáltatót, látogasson el a webhelyére, és töltse le a szoftvert.

Ha hozzáértés jár hozzá, telepítse az OpenVPN-t a virtuális magánszerverre. Például a Digital Ocean egy kattintással telepíti az OpenVPN-t, amelyek készen állnak a gördülésre, így nem kell feliratkoznia egy olyan VPN-szolgáltatásra, amelynek feltételei nem feltétlenül átláthatók az Ön számára.