Biztonságos ez a webhely? A „Nem biztonságos a kapcsolat” hiba elhárítása

Ha valaha is ellátogatott egy webhelyre, és látott egy riasztó üzenetet: "Ez a webhely nem biztonságos" vagy "A kapcsolata nem biztonságos", akkor néhány egyszerű módszer létezik a probléma diagnosztizálására, a kockázat szintjének felmérésére és enyhítésére. esetleges biztonsági veszélyek.

A felhasználók hibaüzenetekkel figyelmeztetnek minden olyan böngészőben nem biztonságos kapcsolatra, beleértve a Chrome-ot, a Firefox-ot, a Safari-t és egyebeket is.


Mit jelent az, hogy a kapcsolat nem biztonságos?

A böngészők visszaadják a "kapcsolat nem biztonságos" hibát, ha nem tudják ellenőrizni a webhely SSL-tanúsítványát. Az SSL egy biztonságos adattitkosítási módszer, amely titokban és biztonságban tartja az átadott adatokat. Ha egy böngésző problémát észlel egy webhely SSL tanúsítványával, akkor nem tölti be azt a webhelyet, mert lehet, hogy nem biztonságos.

Bár mindez nagyon riasztóan hangozhat, valószínűleg semmi baj nincs.


Mi okozza ezt a hibát?

Sok dolog okozhatja ezeket a hibákat egy nem biztonságos kapcsolatra figyelmeztetve, amelyek némelyike ​​problémát jelent a webhely végén.

Lehet, hogy a webhelynek lejárt az SSL-tanúsítványa, nincs SSL-tanúsítványa, vagy egy nem megfelelően beállított. Az SSL-tanúsítványok beállítása nehéz, különösen, ha a webhely rendszergazdái magasabb szintű tanúsítványt vásároltak, és nem mindig mindenki érti jól. Az is lehetséges, hogy egy megbízható szervezet nem adta ki a tanúsítványt.

Válassza a lehetőséget annak megtekintéséhez, hogy a webhely SSL-tanúsítványa lejárt-e Nem biztonságos a hibaablak tetején, majd a Kiválasztás lehetőséget Bizonyítvány. Ellenőrizd a Lejárat dátuma dátum, hogy lássa, a tanúsítvány lejárt-e. Ha igen, akkor nem tudja megoldani a problémát, de e-mailben értesítheti a webhely tulajdonosát.


A nem biztonságos csatlakozási hibák elhárítása

Semmit sem tehet, ha a probléma a weboldal végén van. De ha a probléma a számítógépről vagy az eszközről származik, néhány egyszerű javítást meg kell próbálni.

Az oldal újratöltése

Ez egy gyors és egyszerű hibaelhárítási lehetőség. Zárja be és nyissa meg újra a böngészőt, majd próbálja meg újra betölteni az oldalt. Lehet, hogy valami nem működik a böngészőben, vagy a webhely tulajdonosa újból kiadja az SSL-tanúsítványt.

Frissítse a böngészőt

Az elavult böngészőkben lehetnek biztonsági rések, amelyeket a frissítések kijavítanak. A böngésző fő webhelyére látogatva ellenőrizze, hogy a böngésző legújabb verzióját használja-e. Töltse le a rendelkezésre álló frissítéseket.

Törölje a böngésző gyorsítótárát és a cookie-kat

A böngésző gyorsítótárának és a cookie-k törlése egy másik gyors, egyszerű hibaelhárítási módszer, amely megoldhatja a problémát.

Használjon SSL tanúsítvány-ellenőrzőt

Harmadik féltől származó SSL tanúsító ellenőrzők, például az SSL Server Test mindent elárulnak a megjelölt webhelyről, annak IP-címétől kezdve a tanúsítványkiadóig és a tanúsítvány lejártáig. Amit talál, megmondja, ha a webhely problémája egyszerű vagy bonyolultabb.

Használja a HTTPS-t mindenhol

Ha a fenti ellenőrzés csak egy kisebb hibát fed fel egy olyan webhelynél, amelyet Ön ismer, és amely általában érvényes tanúsítvánnyal rendelkezik, akkor a szokásos módon folytassa néhány gyors óvintézkedést. Firefoxot, Chrome-ot vagy Operát futtató asztali számítógépekhez telepítse a HTTPS Everywhere kiterjesztést, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az összes kapcsolat titkosítva van. Így még akkor is, ha a tanúsítvány nem egyezik pontosan, titkosított kapcsolattal kell rendelkeznie.

Ellenőrizze a víruskereső szoftvert

Amint a víruskereső szoftver fejlettebbé válik, új funkciókat kínál a legújabb fenyegetések ellen. Az egyik ilyen szolgáltatás egy tűzfal, amely blokkolja az SSL-lel nem védett webhelyeket. Bár ez általában jó, néha ütközhet a hálózati beállításokkal, és tévesen blokkol néhány SSL-tanúsítványt és kapcsolatot.

Ha meg szeretné tudni, hogy ez a probléma, próbálja ideiglenesen kikapcsolni a víruskereső szoftver SSL-vizsgálati funkcióját.

Ellenőrizze a számítógép dátumát és idejét

Az eszközén helytelenül beállított dátum és idő megakadályozhatja, hogy böngészője ellenőrizze a felkeresett webhely SSL-tanúsítványát. Ennek oka, hogy amikor a böngésző ellenőrzi az SSL tanúsítvány lejárati dátumát, összehasonlítja azt a számítógép órájával. Vessen egy pillantást a számítógép dátumára és idejére, hogy megbizonyosodjon arról, hogy pontosak-e.

Győződjön meg arról, hogy helyesen írta be a webhely URL-jét. Bármilyen kicsi elírás miatt a helytelen webhely megpróbál betöltődni, ami "nem biztonságos a kapcsolat" hibához vezethet.


Figyelmen kívül kell hagynia a hibát?

Ha úgy érzi, hogy a hiba a webhely részéről származik, és a webhely ismert és megbízható, és ha a webhely nem tartalmaz olyan funkciót, ahol érzékeny személyes adatok mennek oda-vissza, akkor dönthet úgy, hogy figyelmen kívül hagyja a hibát, és folytassa a szokásos módon.

De ha már elvégezte ezeket a hibaelhárítási lépéseket, és továbbra is hibát észlel, vegye figyelembe, hogy a webhelynek súlyos biztonsági problémái lehetnek, és fokozott óvatossággal kell eljárnia. Ha a webhely nem az, amelyet meg kell látogatnia, ne menjen oda egy ideig. Az adminisztrátoroknak időre lehet szükségük a komoly problémák rendezéséhez.