Biztonságos mód: Mi ez és hogyan kell használni

A Csökkentett mód egy diagnosztikai indítási mód a Windows operációs rendszerekben, amelyet arra használnak, hogy korlátozott hozzáférést szerezzen a Windowshoz, ha az operációs rendszer nem indul el rendesen.

A Normál mód tehát ellentétben áll a Csökkentett móddal abban, hogy a Windows-ot a szokásos módon indítja el.

A Biztonságos módot Safe Bootnak hívják a macOS-on. A Biztonságos mód kifejezés korlátozott indítási módra utal olyan szoftverprogramok esetében is, mint az e-mail kliensek, a böngészők és mások. Az oldal alján erről még több van.


Csökkentett mód elérhetősége

A Csökkentett mód Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP és a Windows legtöbb régebbi verziójában is elérhető.

Hogyan állapítható meg, hogy csökkentett módban van-e?

Csökkentett módban az Asztal hátterét egyszínű fekete szín váltja fel, mind a négy sarkában a Csökkentett mód felirattal. A képernyő tetején látható a Windows jelenlegi verziója és szervizcsomagja is.

Hogyan néz ki a csökkentett mód a Windows 10 rendszerben?


Hogyan érhető el a csökkentett mód

A Csökkentett módhoz a Windows 10 és a Windows 8 indítási beállításaiból, valamint a Windows korábbi verzióinak Speciális rendszerindítási beállításaiból lehet hozzáférni.

Ha képes a Windows rendes indítására, de valamilyen okból csökkentett módban szeretne elindulni, akkor nagyon egyszerű módja a Rendszerkonfiguráció módosítása.

Ha a fent említett egyik csökkentett módú hozzáférési módszer sem működik, akkor a Windows újraindítását kényszerítheti a csökkentett módban.


A csökkentett mód használata

A Csökkentett módot nagyrészt ugyanúgy használják, mint a Windows rendes használatát. Az egyetlen kivétel a Windows csökkentett módban történő felhasználása alól, kivéve, hogy a Windows egyes részei nem működnek, vagy nem működnek olyan gyorsan, mint eddig.

Például, ha csökkentett módban indítja el a Windows rendszert, és vissza akar állítani egy illesztőprogramot, vagy frissíteni szeretne egy illesztőprogramot, akkor ezt ugyanúgy tenné, mint a Windows rendes használata esetén. Lehetséges továbbá rosszindulatú programok keresése, programok eltávolítása, a Rendszer-visszaállítás stb.


Biztonsági mód opciók

Valójában három különféle Safe Mode mód áll rendelkezésre. A biztonságos mód módjának eldöntése a problémától függ.

Itt van mindhárom leírása, és mikor kell használni:

Safe Mode

A Csökkentett mód a Windows abszolút minimális meghajtóival és szolgáltatásaival indítja el az operációs rendszert.

Válasszon Safe Mode ha nem tudja normálisan elérni a Windows rendszert, és nem számít arra, hogy szüksége lesz az internethez vagy a helyi hálózatra.

Csökkentett mód hálózattal

Csökkentett mód hálózati kapcsolattal ugyanazokkal az illesztőprogramokkal és szolgáltatásokkal indítja el a Windows rendszert, mint a Csökkentett mód, de tartalmazza azokat is, amelyek a hálózati szolgáltatások működéséhez szükségesek.

Válasszon Csökkentett mód hálózattal ugyanazon okok miatt választotta a Csökkentett módot, de amikor azt gondolja, hogy hozzáférnie kell a hálózathoz vagy az internethez.

Ezt a Biztonságos mód opciót gyakran használják, ha a Windows nem indul el, és úgy gondolja, hogy az illesztőprogramok letöltéséhez, hibaelhárítási útmutató követéséhez stb.

Csökkentett mód parancssorral

A csökkentett mód a parancssorral megegyezik a csökkentett móddal, azzal a különbséggel, hogy az Explorer helyett alapértelmezett felhasználói felületként a Parancssor kerül betöltésre.

Válasszon Csökkentett mód parancssorral ha kipróbálta a Csökkentett módot, de a tálca, a Start képernyő vagy az Asztal nem töltődik be megfelelően.

A csökkentett mód egyéb típusai

Mint fentebb említettük, a Csökkentett mód általában bármely program elindításának olyan módja, amely alapértelmezett beállításokat használ, annak diagnosztizálása céljából, hogy mi okozhat problémákat. Hasonlóan működik, mint a Windows csökkentett módja.

Az ötlet az, hogy amikor a program csak az alapértelmezett beállításokkal indul, akkor valószínűbb, hogy problémák nélkül indul, és lehetővé teszi a probléma további elhárítását.

Jellemzően az történik, hogy amint a program az egyéni beállítások, módosítások, kiegészítők, bővítmények stb. Betöltése nélkül elindul, egyesével engedélyezheti a dolgokat, majd folytathatja az alkalmazás ilyen indítását, hogy megtalálja a tettest.

Egyes okostelefonok csökkentett módban is elindíthatók. Ellenőrizze a telefon kézikönyvét, mivel általában nem egyértelmű, hogyan kell csinálni. Lehet, hogy a telefon indításakor nyomja meg és tartsa lenyomva a menü gombot, vagy mind a hangerő növelése, mind a hangerő csökkentése gombokat. Egyes telefonok a kikapcsolási opciót tartva tartják lenyomva a Csökkentett mód kapcsolót.

A macOS a Safe Boot alkalmazást ugyanarra a célra használja, mint a Safe Mode Windows, Android és Linux operációs rendszerekben. A Shift billentyű lenyomva tartásával aktiválható, miközben bekapcsolja a számítógépet.

A Microsoft Outlook csökkentett módban is használható. Ezzel letiltja az Olvasópanelt, a kiterjesztéseket és néhány egyéni beállítást, így elháríthatja az Outlook normál indítását akadályozó problémákat.

A Firefox böngésző egy másik példa olyan programra, amely csökkentett módban indítható hibaelhárítás céljából. Ugyanez vonatkozik a Chrome-ra az inkognitómódjával és az Internet Explorer "NoAdd-ons" módjával, amely az iexplore -extoff Run paranccsal érhető el.