Biztonságos a nyílt vezeték nélküli hálózat használata?

Ha a vezeték nélküli szolgáltatás nem működik, és internetkapcsolatra van szüksége, akkor kísértésbe eshet, hogy csatlakozzon bármelyik nyitott, nem biztonságos vezeték nélküli hálózathoz, amelyet a vezeték nélküli hozzáférési pont talál. A csatlakozás előtt azonban ismernie kell a nyílt Wi-Fi hálózatok használatának kockázatait.

 John Moore / Getty Images


Mi az a nyílt Wi-Fi?

Nem biztonságos ismeretlen nyílt vezeték nélküli hálózathoz csatlakozni, különösen érzékeny adatok, például online banki jelszó átvitelénél. A nem védett vezeték nélküli hálózaton keresztül küldött összes információt - amelyhez nincs szükség Wi-Fi Protected Access (WPA) vagy WPA2 biztonsági kódra - sima szövegben küldik el bárki, hogy lehallgasson. Ha nyitott hálózathoz csatlakozik, potenciálisan megnyílik az eszköze bárki más előtt, ugyanazon a vezeték nélküli hálózaton.


A nem védett Wi-Fi hálózatok használatának kockázatai

Amikor bejelentkezik egy webhelyre vagy olyan alkalmazást használ, amely tiszta szöveggel küldi az adatokat a hálózaton keresztül, bárki, aki ilyen hajlandósággal rendelkezik, könnyen rögzítheti ezeket az információkat. Például az Ön e-mail címe és jelszava, ha nem továbbítják őket biztonságosan, egy rosszindulatú hackernek meg kell, hogy férjen hozzá az Ön e-mail fiókjához és az abban található bármilyen bizalmas vagy személyes információhoz az Ön tudta nélkül. Hasonlóképpen, a hackerek bármilyen azonnali üzenetküldést vagy a titkosítatlan webhely forgalmat képesek megragadni.

Ha számítógépe nincs tűzfal mögött, vagy nincs megfelelően konfigurálva, és a fájlmegosztás engedélyezve van rajta, akkor egy hacker hozzáférhet a számítógép merevlemezéhez a hálózaton keresztül, hogy bizalmas vagy érzékeny adatokhoz jusson, vagy akár spam- és vírustámadásokat indítson.


Mennyire könnyű feltörni egy vezeték nélküli hálózatot?

A vezeték nélküli hálózat megismeréséhez, a rajta keresztül továbbított adatok befogásához (szippantásához), a Wired Equivalent Privacy (WEP) biztonsági kulcs feltöréséhez, valamint a hálózati eszközökön lévő adatok visszafejtéséhez és megtekintéséhez szükséges eszközök körülbelül 50 dollárért megvásárolhatók.

Jogos-e valaki más nyílt vezeték nélküli hálózatának használata?

Az eszközök és az adatok biztonsági problémáin kívül jogi problémákat vethet fel egy vezeték nélküli hálózat, amelyet valaki más fenntart és fizet. A múltban a Wi-Fi számítógépes hálózatokhoz való illetéktelen hozzáférés számos esete bírságot vagy akár súlyos vádat is eredményezett.

A nyilvános Wi-Fi hotspotok, amelyeket kifejezetten a vendégek számára hoztak létre, például egy kávézóban, rendben vannak. Ügyeljen azonban a biztonságra: A Wi-Fi hotspotok általában nyitott, nem védett vezeték nélküli hálózatok.

Tehát, ha a szomszéd Wi-Fi kapcsolatát használja, akkor először kérjen engedélyt.


A nyilvános Wi-Fi biztonságos használata

Néhány dolgot megtehet a magánélet és az adatok védelme érdekében, amikor egy nyílt Wi-Fi-hálózatot használ.

  • Használjon VPN-t. A virtuális magánhálózat (VPN) biztonságos alagutat hoz létre egy nyilvános hálózaton. Ha vállalata VPN-hozzáférést biztosít, használja a VPN-kapcsolatot a vállalati erőforrások eléréséhez és biztonságos böngészési munkamenetek létrehozásához.

8 legjobb 2020 VPN-szolgáltatója

  • Ne engedélyezze az automatikus kapcsolatot a nem preferált hálózatokkal. A készüléken tiltsa le a beállítást, hogy automatikusan csatlakozzon a nem preferált hálózatokhoz. Ha ez a beállítás engedélyezve van, számítógépe vagy mobileszköze automatikusan csatlakozik bármely elérhető hálózathoz, beleértve a szélhámos vagy hamis Wi-Fi-hálózatokat is, amelyek célja a gyanútlan adatok áldozatainak csábítása.
  • Tűzfal engedélyezése vagy telepítése. A tűzfal a számítógép (vagy a hálózat első védelmi vonala, ha a tűzfal hardvereszközként van telepítve). Mind a Windows, mind a macOS operációs rendszerek beépített tűzfalakkal rendelkeznek, amelyek megakadályozzák az illetéktelen hozzáférést; használhat harmadik féltől származó programot is.

11 Ingyenes önálló tűzfalprogram

  • Kapcsolja ki a fájlmegosztást. Mielőtt nyilvános Wi-Fi hotspotra csatlakozna, tiltsa le a fájlok és nyomtatók megosztását, hogy más hotspot felhasználók ne férjenek hozzá a megosztott fájljaihoz.
  • Csak a biztonságos webhelyekhez jelentkezzen be. Győződjön meg arról, hogy a böngészési munkamenet titkosított és biztonságos. A címsávban egy URL-t kell megjeleníteni, amely HTTPS-sel kezdődik (titkosítva), nem pedig HTTP-vel (nem titkosítva). Láthat egy lakatot is a címsávban.
  • Ne végezzen pénzügyi tranzakciókat. Kerülje el a nyilvános hotspot használatát banki, online vásárlási vagy bármilyen érzékeny információkat tartalmazó forgatókönyvben.