SD-kártya formázása Windows rendszeren

Mit kell tudni

  • Mielőtt egy régi SD-kártyát helyezne új okostelefonjába vagy fényképezőgépébe, törölje a kártyán lévő adatokat formázással.
  • Ha számítógépe nem rendelkezik SD-kártyahellyel, akkor SD-kártyaolvasót kell használnia, amely csatlakoztatható egy USB-porthoz.
  • A kezdéshez nyissa meg a File Explorer alkalmazást, és keresse meg az SD kártya meghajtóbetűjelét. Kattintson a jobb gombbal a meghajtóra, és válassza a lehetőséget kialakított és kövesse a lépéseket.

A cikk utasításai a Windows 10, 8 és 7 rendszerekre vonatkoznak.


Mi szükséges az SD-kártya formázásához

A legtöbb modern számítógép SD kártyanyílással rendelkezik valahol a számítógép oldalán. Az SD-kártyák különböző méretűek, ezért szükség lehet adapterre, ha rendelkezik micro SD-kártyával. Nincs SD-kártyahely? Használjon SD-kártyaolvasót, amely csatlakoztatható egy USB-porthoz.

SD-kártyát Mac-en is formázhat.

SD-kártya formázása Windows rendszeren

SD-kártya formázása Windows PC-n:

  1. Helyezze be az SD-kártyát a számítógépébe.

  2. Nyissa meg a File Explorer alkalmazást és keresse meg az SD-kártya meghajtó betűjét. Kattintson a jobb gombbal a meghajtóra és válassza a lehetőséget kialakított.

  3. Ha a Kapacitás SD-kártya mérete kevesebb, mint 64 GB, állítsa be a File System nak nek FAT32. Ha 64 GB vagy nagyobb, állítsa be a File System nak nek exFAT. Válassza ki a Rajt kezdeni.

    A formázott meghajtónak nevet adhat, ha beírja a kötetcímkéje.

  4. választ OK figyelmen kívül hagyja a figyelmeztetést, hogy a meghajtón lévő összes adat törlődik, és kezdje meg a kártya formázását.


Formázza az írásvédett SD-kártyákat Windows rendszeren

Néha, amikor megpróbálja formázni az SD-kártyát, hibaüzenetet kap, amely azt mondja, hogy az írásvédett vagy csak olvasható. A legtöbb kártya szélén van egy kis fül, amelyet felfelé vagy lefelé lehet mozgatni. Ha kártyája írásvédett / csak olvasható, akkor helyezze a fület ellentétes helyzetbe (azaz ha fent van, mozgassa lefelé; ha lent van, akkor mozgassa felfelé).

Ha a meghajtó még mindig írásvédett, vagy ha nincs fül, kövesse az alábbi utasításokat:

Ha van egy fizikai fül az SD-kártyán, akkor ez a folyamat felülbírálja a fenti utasításokat, és módosítania kell a fül helyzetét a csak olvasható be- és kikapcsolásához.

  1. Kattintson a jobb gombbal a Start menüre, és válassza a lehetőséget Windows PowerShell (Admin) on A windows 10 or Parancssor (Admin) a Windows 8 rendszeren.

    Ha Windows 7 vagy korábbi rendszert használ, válassza a Start menüt, kattintson a jobb gombbal Parancssor, és válassza ki Futtatás rendszergazdaként. Lehetséges, hogy navigálnia kell a menükben, hogy megtalálja a Parancssor ikont.

  2. típus Diskpart a Parancssor ablakban, és nyomja meg a gombot belép.

  3. típus list disk és nyomja meg az belép. Megjelenik a számítógépén elérhető összes lemez listája. Keresse meg az SD-kártya méretéhez hasonló lemezszámot.

  4. típus válasszon lemezt # (ahol a # az SD-kártya lemezének száma) és nyomja meg a gombot belép.

  5. típus attribútumok a lemez törlése olvasás közben és nyomja meg az belép.

  6. típus ragadozó ölyv és nyomja meg az belép.

  7. Amikor a folyamat befejeződött, írja be kijárat és nyomja meg az belép, majd zárja be a parancssort, és formázza az SD-kártyát a File Explorer segítségével a fent leírtak szerint.


Hogyan állapítható meg, hogy az SD-kártya fel van-e osztva

Ha telepítette a Linux verzióját az SD-kártyájára egy fedélzeti számítógépen való használatra, például egy Raspberry Pi-re, akkor a kártya valószínűleg fel lett osztva, hogy helyesen tudjon elindulni a Linuxon. Mielőtt újra felhasználhatja az SD-kártyát más célokra, el kell távolítania a partíciót.

Annak megállapításához, hogy SD-kártyája rendelkezik-e partícióval, kattintson a jobb gombbal a gombra Rajt menüt, és válassza Lemezkezelés.

Ha Windows 7 vagy újabb rendszert használ, kattintson a Start menüre, és írja be diskmgmt.msc a keresőmezőben a Lemezkezelés megkereséséhez eszköz.

Az SD-kártya lemezszáma mellett számos partíció látható. Általában az első partíció neve lesz Fel nem osztott. Ha ez az egyetlen felsorolt ​​partíció, akkor a fenti utasításoknak működniük kell. Ha több partíció van, akkor azokat a kártya formázása előtt el kell távolítani.


Partíciók eltávolítása SD-kártyáról Windows rendszeren

Az SD-kártya formázása úgy, hogy egy folyamatos partíció legyen:

  1. Kattintson a jobb gombbal a Start menüre, és válassza a lehetőséget Windows PowerShell (Admin) on A windows 10 or Parancssor (Admin) a Windows 8 rendszeren.

    Ha Windows 7 vagy korábbi rendszert használ, válassza a Start menüt, kattintson a jobb gombbal Parancssor, és válassza ki Futtatás rendszergazdaként. Lehetséges, hogy navigálnia kell a menükben, hogy megtalálja a Parancssor ikont.

  2. típus Diskpart a Parancssor ablakban, és nyomja meg a gombot belép.

  3. típus list disk és nyomja meg az belép. Keresse meg az SD-kártyának megfelelő lemezszámot (azonos méretűnek kell lennie).

  4. típus válasszon lemezt # (ahol a # az SD-kártya lemezének száma) és nyomja meg a gombot belép.

  5. típus lista partíció és nyomja meg az belép.

  6. típus Select partition 1 és nyomja meg az belép.

  7. típus Delete Partition és nyomja meg az belép. Ismételje meg a 6. és a 7. lépést, amíg nincs több partíció

    Amint törli az első partíciót, a következő partíció 1 lesz, tehát mindig az 1. partíció lesz, amelyet töröl.

  8. típus create partition primary és nyomja meg az belép.

    Miután a folyamat befejeződött, bezárhatja a Parancssorot és az SD-kártyát a szokásos módon formázhatja.